AcasăNewsRestaurantele şi cafenelele – o afacere de 5 miliarde de euro

Restaurantele şi cafenelele – o afacere de 5 miliarde de euro

Sectorul Food & Beverage din România a înregistrat evoluţii constante  pe parcursul ultimilor ani, apetitul românilor a fost stimulat de creşterile salariale şi puterea de cumpărare, dar şi numărul mare de turişti care vizitează ţara noastră pentru turism şi afaceri.

Analiza  Cushman & Wakefield Echinox  industria în șase segmente distincte: fast-food, cafenele, patiserii, resto-club-uri, fast casual și fine dining. Raportul analizează 73 de operatori ce dețin aproximativ 700 de unități la nivel național și au înregistrat o cifră de afaceri de 650 milioane euro în 2018, având o cotă de piață de circa 20% din piața de F&B din România. „Toate cele 6 categorii analizate au înregistrat evoluții pozitive în perioada 2014-2018, creșterile medii anuale variind între 15,2% în cazul operatorilor de fine dining și 32,7% în cazul cafenelelor, fapt ce demonstrează trendul eminamente crescător al pieței de F&B la nivel național. Ne așteptăm ca acest segment să își continue dezvoltarea în următorii ani, o creștere medie anuală de 10% ducând veniturile din industria de F&B dincolo de pragul de 5 miliarde euro până în 2022-2023″, precizează reprezentanţii C&W. Chiriile pentru unități Food & Beverage (100 mp) în principalele zone comerciale din București variază între 35-45 €/mp/lună în zona Floreasca Dorobanti și ajung la 70-80 €/mp/lună în cele mai performante centre comerciale, precum Băneasa Shopping City, Promenada Mall și AFI Palace Cotroceni.  Clădirile de birouri din Capitală și marile orașe regionale, precum și proiectele de tip Food Hall sunt două zone țintă vizate de operatorii de F&B în perioada următoare.

author avatar
Andrei Coman
243 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger