AcasăNewsRestantierii la intretinere se pot trezi cu ipoteca

Restantierii la intretinere se pot trezi cu ipoteca

Noua lege a asociatiilor de proprietari sugruma chiar…proprietarii

Printr-un nou proiect de lege, asociatiile de proprietari vor putea inscrie o ipoteca pe apartamentele restantierilor la cheltuielile blocului.

Noua lege a asociatiilor de proprietari sugruma chiarproprietarii

“Asociatia de proprietari are ipoteca legala asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari. De asemenea, pentru aceleasi creante, asociatia de proprietari beneficiaza de un privilegiul general mobiliar asupra bunurilor mobile situate in apartamentele si celelalte spatii proprietati individuale amplasate in condominiul respectiv. Privilegiul vizeaza doar bunurile mobile situate in imobilul cu privire la care exista sumele datorate”, potrivit proiectului noii legi.

Cu noua reglementare, presedintele blocului are painea si cutitul

Cum si cand se va ajunge la ipoteca: presedintele asociatiei va fi obligat sa anunte in scris proprietarul ca are restante, dupa care asociatia va avea dreptul de a-l actiona in judecata pentru neplata cotelor la contributie  mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 de zile de la afisarea listei. Cu alte cuvinte, garantii si puteri sporite “sefului de bloc”,  la doua luni de la scadenta te poate da in judecata si se poate duce linistit la cartea funciara pentru a-si inscrie ipoteca. Ipoteca nu presupune deposedarea debitorului de imobil si se poate radia la cererea la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei restante. Nu-s cam multe privilegii si celeritate, mai ales ca multi datornici provin din populatia activa (de bine de rau pensionarii au un venit garantat) si pana la urma tot isi platesc restantele? Si mai e o chestiune: in toate orasele sunt mii de cazuri de abuzuri ale presedintilor asociatiilor de proprietari, „sifonare” de fonduri, expertize contabile si penalitati facute dupa ureche(penalitatile nu sunt obligatorii si intarzie de fapt plata intretinerii) si alte modalitati de pacalire a locatarilor care nu cunosc aceste tertipuri, desi sunt infractiuni  grave. Nimeni nu zice ca e in regula sa ai restante, dar e nefiresc ca oamenii sa ajunga la cheremul presedintelui si a  administratorului blocului, dupa principiul pentru unii muma si pentru altii ciuma. Prevederile noii legi a asociatiilor de proprietari nu se aplica inca, ca sa intre in vigoare, trebuie promulgata de presedintele Iohannis si publicata in Monitorul oficial.

author avatar
Andrei Coman
727 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger