AcasăNewsRepublicanii tradeaza si intorc America cu fundul in sus

Republicanii tradeaza si intorc America cu fundul in sus

Legea casatoriilor homosexuale a scos neworkezii in strada

New York devine al saselea stat american si de departe cel mai important care recunoaste uniunea persoanelor de acelasi sex. Primele ceremonii vor avea loc peste o luna.

Legea casatoriilor homosexuale a scos neworkezii in strada

Vineri seara, comunitatea gay din New York a fost in sarbatoare. Senatul statului aprobase la limita legea care recunoaste dreptul la casatoriile homosexuale, cu 33 de voturi contra 29, scrie Le Figaro. Legea nu ar fi trecut daca patru senatori republicani nu ar fi votat in favoarea lui. Documentul avea nevoie de 32 de voturi din 62. De ani de zile, camera superioara respingea proiectul de lege, dupa ce fusese aprobat de patru ori de camera inferioara.

Senatul statului New York, era reunit de marti in sesiune extraordinara, pentru a finisa textul. Legea, puternic amendata de senatorii republicani in ultimele zile, prevede un anumit numar de exceptii de natura religioasa. Guvernatorul Andrew Cuomo, aparator fervent al drepturilor homosexualilor si initiatorul proiectului, a ajuns in sala dupa vot si a fost intampinat cu aplauze.

In afara cladirii Senatului – situata la Albany, capitala statului, la 200 de kilometri de  New York – zeci de manifestanti pro sau contra casatoriilor homosexuale, erau instalati de o saptamana, agitand pancarte si scandand sloganuri.

Votul a fost intampinat cu explozii de bucurie in cartierele majoritar homosexuale din orasul New York, mai cu seama in Greenwich Village, la vest de Manhattan, unde zeci de militanti erau adunati inca de dupa amiaza. Primarul orasului, Michael Bloomberg, care militeaza in favoarea casatoriilor homosexuale, a salutat un „triumf istoric pentru egalitate si libertate”.

Conferinta episcopala s-a aratat, dimpotriva, „profund dezamagita si tulburata” de aprobarea legii. „Ii tratam pe fratii si surorile noastre homosexuali cu respect, demnitate si dragoste. Dar afirmam in egala masura cu tarie: casatoria este uniunea dintre un barbat si o femeie”, au declarat episcopii intr-un comunicat. Un sondaj recent arata ca 58% dintre locuitorii statului se pronuntau in favoarea casatoriilor intre homosexuali.

Dupa promulgarea legii, seara, de catre guvernator,  New York a devenit al saselea stat din SUA si de departe cel mai important – de vreme ce este al treilea ca numar al populatiei, dupa California si Texas – care recunoaste casatoriile homosexuale. Celelalte cinci alte state care au legalizat mariajul intre persoane de acelasi sex sunt: Iowa, Connecticut, Massachusetts, New Hampshire si Vermont. Patru alte state – Delaware, Hawaii, Illinois si New Jersey – au aprobat uniunile civile, fara a da drept de casatorie. Primele ceremonii newyokeze sunt asteptate sa aiba loc peste treizeci de zile, deschizand drumul unui mare val de casatorii gay.

 

author avatar
Adrian Patrusca
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger