AcasăNewsRepublica Moldova: O persoana din cinci este convinsa ca va avea loc...

Republica Moldova: O persoana din cinci este convinsa ca va avea loc unirea cu Romania!

In Republica Moldova un cetatean din cinci este sigur ca unirea cu Romania va avea loc, acesta este rezultatul unui sondaj privind identitatea nationala in Republica Moldova.

Sondajul a fost realizat in perioada 1-15 februarie pe un esantion de 1.155 de persoane de catre Centrul Roman de Studii si Strategii. Directorul CRSS Eugen Popescu a prezentat, joi, intr-o conferinta de presa, rezultatele preliminarii ale acestui sondaj care a fost facut in Republica Moldova, fara zonele Transnistria si Gagauzia.

„Credeti ca reunirea Republicii Moldova cu Romania s-ar putea realiza sau nu?”, 20% dintre participanti au raspuns ca sunt siguri ca da, iar 34% cred ca da. 25% dintre respondenti au spus ca nu cred ca se va realiza unirea cu Romania, iar 7% sunt siguri ca nu, in timp ce 15% nu stiu sau nu raspund, potrivit sondajului.

O alta intrebare a sondajului este: „Ce pozitie aveti fata de reunirea Romaniei cu Republica Moldova?”, iar raspunsurile au fost: 27% categoric pentru, 25% mai degraba pentru, 20% mai degraba impotriva, 12% categoric impotriva si 15% nu stiu, nu raspund, este indiferent.

41 de procente dintre cei care doresc unirea Republicii Moldova cu Romania cred ca avantajul ar fi libera circulatie a cetatenilor in spatiul UE, iar 38% accesul liber al cetatenilor la locurile de munca din Romania si UE, in timp ce 21% cred ca ar beneficia de pensii si salarii mai mari.

Totodata, sondajul mai releva faptul ca la intrebarea „Care este limba pe care o vorbiti cel mai des?”, raspunsurile sunt 63% limba romana, 26% limba moldoveneasca si 10% limba rusa.

Pentru 59% dintre repondenti Independentei Republicii Moldova este cel mai important eveniment din istoria nationala, in timp ce 22% cred ca acesta este Marea unire a Basarabiei cu Romania de la 1918.

Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,5%, pe un esantion de 1.155 persoane in varsta de cel putin 18 ani, iar esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta din Republica Moldova, a mai precizat Directorul CRSS. Rezultatele finale ale sondajului vor fi facute publice in luna mai 2014.

Foto: realitatea.net

author avatar
Alina Costache
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger