AcasăNewsReorganizarea ar putea amana alegerile din 2012

Reorganizarea ar putea amana alegerile din 2012

UDMR refuza reimpartirea administrativa propusa de PDL nu numai din cauza afectarii “elementului etnic”, ci si de frica amanarii alegerilor.

Udemeristul Peter Lakatos sustine ca reorganizarea administrativa ar putea da peste cap alegerile din 2012

Deputatul UDMR Peter Lakatos este cel care a ridicat problema: “O lege de reasezare administrativa  a Romaniei ar putea duce la amanarea alegerilor din 2012,  pentru ca ea presupune modificari in cascada a altor legi referitoare la alegerile locale si parlamentare, modificari ce vor dura pentru ca ele trebuie dezbatute de Parlament”.

Tot el a dat glas nemultumirii resimtite de UDMR-istii luati ca din oala de gaselnita administrativa a PDL: “Nu putem fi pusi in fata faptului implinit, trebuie sa ne gandim la multe efecte, cum ar fi cel referitor la elementul etnic, cand facem o asemenea reimpartire”. Altfel spus, maghiarii ar fi inghitit galusca doar daca Harghita, Covasna si Mures ar fi fost impachetate singure intr-un mega-judet. “Inghesuiti” de romanii din Brasov, Alba si Sibiu, udemeristii nu sunt de acord si, pe de-o parte ameninta cu demolarea Guvernului, pe de alta inventariaza efectele secundare. In paralel, acelasi UDMR vrea sa profite de oportunitatea neasteptat creata si sa se aleaga cu ceva in plus fata de favorurile deja negociate cu PDL.

Reoganizare vs statut

Unii majoritari cred insa ca motivul trantirii povestii cu reorganizarea administrativa in prag de vacanta parlamentara vizeaza de fapt statutul minoritatilor. Mai exact, posibilitatea ca acesta sa nu poata fi adoptat, in pofida angajamentelor convenite la nivel de lideri, din cauza parlamentarilor PDL ardeleni, ostili prin definitie legii. Privita in ansamblul noii impartiri teritoriale, autonomia culturala impusa de UDMR in statutul minoritatilor nu mai are sens. Ca urmare, nu ar fi exclus ca ambele proiecte, statutul si reorganizarea, sa fie amanate pana in toamna. Ceea ce i-ar avantaja pe liderii ambelor partide, Emil Boc si Kelemen Hunor. Pe Boc pentru ca asa si-ar masca neputinta de a-i aduce la ordine pe parlamentarii care se opun statului, iar pe Kelemen pentru ca i-ar oferi timpul necesar confirmarii statutului de adevarat lider al UDMR.

USL vrea referendum in fiecare judet

Prin vocea lui Victor Ponta, USL a anuntat ca le-a dat o tema pentru acasa tuturor consilierilor sai: sa declaseze organizarea unor referendumuri in toate cele 41 de judete. Subiectul: reorganizarea administrativa propusa de seful statului. Costurile nu-l sperie pe Victor Ponta: “In mod sigur va costa mult mai putin decat referendumul pe care vrea sa-l faca d-nul presedinte Basescu. Sunt convins ca noi vom avea, netrebuind sa fie firmele noastre, cum se intampla la PDL, un cost mult mai mic”.

author avatar
Simona Badulescu
301 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger