AcasăNewsRemus Truica, tartorele creditelor frauduloase de la BRD

Remus Truica, tartorele creditelor frauduloase de la BRD

Remus Truica s-a ales cu sechestru pe avere in dosarul fraudarii BRD, in care afaceristul este acuzat de inselaciune, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani si constituirea unui grup infractional. De asemenea, fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase a fost pus sub control judiciar, fiind considerat de anchetatori creierul retelei care a obtinut ilegal credite de zeci de milioane de euro de la BRD.

Remus Truica ar fi obtinut in total 35.000.000 de euro, pe baza unor garantii fictive si a unor terenuri supraevaluate

Ancheta procurorilor DIICOT vizeaza credite in valoare de 43,5 de milioane de euro, ce au fost contractate incepand din 2008 si pana in prezent, la BRD. In acest dosar, mai sunt cercetati fostul mogul media Adrian Sarbu si jurnalistul Sorin Rosca Stanescu.

Avere prin intermediari

Dupa ce a luat la cunostinta acuzatiile ce i se aduc, Truica s-a tinut tare in fata presei, promitand ca va clarifica situatia pentru ca el a luat creditele legal. Pana atunci, insa, procurorii au instituit sechestru pe terenurile si imobilele lui Truica, inclusiv pe casa de la Snagov a omului de afaceri, precum si pe conturi bancare din Romania si din strainatate. In cazul conturilor din strainatate au fost deja formate comisii rogatorii pentru luarea masurilor cerute de procurori. Ancheta in acest caz a inceput inca din anul 2013. Atunci procurorii s-au autosesizat cu privire la modul in care omul de afaceri Remus Truica, fost sef de cabinet al lui Adrian Nastase, impreuna cu soferul sau au obtinut credite de milioane de euro. In octombrie si decembrie 2014, trei functionari din cadrul BRD Dorobanti au facut denunturi si le-au povestit anchetatorilor despre cum reusea milionarul si apropiatii sai sa obtina ilegal sume uriase. Procurorii spun ca omul de afaceri s-a folosit de sapte intermediari: Stefan Muntean, Anastasia Coconete, politistul Ionut Nicoresteanu, Nicolae Ciumeti, George Lisu, si sotii Georgiana si Constantin Pop, toti din cercul sau de prieteni.

Circuitul banilor

Un audit intern al specialistilor BRD din Paris arata exact circuitul banilor. In 2009, Stefan Muntean a fost convins de Remus Truica sa ceara un credit de 3 milioane de euro. A ipotecat mai multe terenuri din Snagov al caror pret a fost supraevaluat de la 58.000 de euro la 11 milioane de euro. La cateva zile dupa ce a primit suma de la banca, Stefan Muntean a virat 645.000 de euro catre Cristian Aparaschivei, soferul lui Remus Truica.  Anastasia Coconete, o femeie de 73 de ani, a fost trimisa si ea la banca. A reusit sa contracteze un credit tot de 3 milioane de euro. Jumatate din aceasta suma a fost transferata, prin intermediul fiului sau, tot catre omul de afaceri din Snagov. Nicio rata nu a fost achitata catre BRD. Politistul Ionut Nicoresteanu, fost angajat al Directiei de Protocol din cadrul Ministerului de Interne, a luat si el un credit de 3 milioane de euro de la aceeasi sucursala bancara a BRD. In proportie de 94 la suta l-a transferat catre soferul lui Remus Truica. Credite colosale au mai luat Nicolae Ciumeti, George Lisu, dar si sotii Georgiana si Constantin Pop. In total 7 milioane de euro. Toti banii au ajuns in conturile unor firme controlate de Remus Truica.

Afaceri scumpe, investitii zero

De asemenea, anchetatorii au descoperit si alte medote prin care omul de afaceri si-a sporit averea ilegal. Procurorii DIICOT arata ca milionarul de la Snagov se afla in spatele a patru firme care au cerut de la banca finantare pentru a-si dezvolta afacerile. Paravan a fost si de aceasta data Cristian Aparaschivei. Soferul lui Remus Truica a cerut de la banca un imprumut pentru un bussines exclusivist. Voia sa construiasca iahturi, iar pentru asta avea nevoie de 3 milioane de euro. Pentru asta a depus la banca acte pentru garantii inexistente, dar cu toate astea banii i-au fost rapid virati in conturi. Investitia nu a fost realizata, se arata intr-un raport al bancii. Garantiile depuse de Cristian Aparaschivei au fost insuficiente pentru ca banca sa recupereze suma imprumutata. Aceasta nu a fost sigura idee de afaceri care a existat doar pe hartie. Un off shore din Cipru al carui administrator era tot soferul lui Remus Truica a cerut sprijin bancii pentru o afacere unica in tara noastra. Transformarea aerului in apa potabila cu ajutorul unor echipamente din Franta. Si aceasta idee a primit finantare trei milioane de euro, fara prea multe intrebari. Un alt imprumut, de un milion si jumatate de euro, a fost acordat de banca pentru modernizarea unei platforme industriale din Braila. Specialistii bancii au avertizat ca afacerea este proasta pentru ca firma in numele careia soferul lui Remus Truica a solicitat acesta suma mare era una noua, deschisa in plina criza finaciara.

 

author avatar
Andrei Coman
1.342 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger