AcasăNewsRembrandt van Rijn – unul dintre cei mai mari pictori din istoria...

Rembrandt van Rijn – unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei, omagiat de Google printr-un Doodle

Rembrandt Harmenszoon van Rijn, unul dintre cei mai importanti pictori din istorie artei, este sarbatorit luni, 15 iulie, printr-un Doogle de catre Google. A trait in epoca numita „varsta de aur olandeza”, timp in care cultura, stiinta, comertul si influenta politica au atins apogeul in Olanda.

Rembrandt van Rijn s-a nascut pe data de 15 iulie 1606, astazi implinindu-se 407 ani de la nasterea artistului. Acesta este autorul a 600 de picturi, 300 de gravuri si peste 2.000 desene.

Rembrandt van Rijn este recunoscut prin tehnica „clar-obscura” folosita in picturile sale. Elie Faure, istoric francez, l-a descris pe Rembrandt van Rijn drept “singurul pictor care si-a putut permite sa amestece noroiul cu stralucirea ochilor, focul cu cenusa sau sa faca culorile sa straluceasca proaspat, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis.”

Rembrandt van Rijn se poate mandri cu lucrari artistice de exceptie, dintre toate remarcandu-se tabloul „Lectia de anatomie” care l-a si facut cunoscut. Cu ajutorul operei, Rembrandt a reusit sa patrunda in cercul celor mai talentati pictori olandezi, fiind cautat in cele din urma de familiile bogate din Olanda, pentru portrete.

Printre alte lucrari de exceptie, trebuie sa amintim „Ospatul lui Baltazar”, „Rondul de noapte”, „Batseba” si alte sute de portrete.

Rembrandt van Rijn s-a stins din viata pe data de 14 octombrie 1669, fiind inmormantat in Westerkerk, intr-un mormant nemarcat.

author avatar
Anca Murgoci
363 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger