AcasăNewsRelatiile Moscova – Washington au inghetat de tot

Relatiile Moscova – Washington au inghetat de tot

Putin si Obama o iau fiecare pe drumul lui, fara cooperare

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat ca „toate formele traditionale de cooperare dintre SUA si Rusia au fost inghetate”.

Putin si Obama o iau fiecare pe drumul lui, fara cooperare

Riabkov a subliniat ca Moscova se confrunta in prezent cu „o reducere frontala a interactiunii cu Washingtonul si aceasta are loc la decizia partii americane”.

Noi sanctiuni impuse Rusiei

Moscova nu mai crede in „resetarea” relatiilor, in reluarea cooperarii pe anumite domenii, cu perspective de extindere. Din contra! Impunerea celei de a sasea serii de sanctiuni impotriva Rusiei, ce au vizat o serie de banci si companii energetice si din domeniul apararii, nu mai lasa loc de diplomatie, considera rusii. Ba chiar este un atac la siguranta nationala, pe lista sanctionatilor fiind incluse Gazprom, banca Vneseconombank, companiile Novatek si Rosneft. Statele Unite acuza Moscova ca sprijina insurgentii prorusi din estul Ucrainei, carora le furnizeaza mercenari si arme grele, ceea ce a dus la doborarea, la 17 iulie, a avionului malaezian, cu 298 de persoane la bord. UE a decis sa inghete activele unor oligarhi apropiati lui Putin si lideri ai miscarilor separatiste din estul Ucrainei.

Duma introduce termenul de „stat agresor”

Una dintre principalele probleme care vor reveni pe „lista tensiunilor” dintre SUA si Rusia este scutul antiracheta. Ministerul roman al Afacerilor Externe a finalizat, marti, cadrul juridic privind amplasarea sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice de la Deveselu. Scutul va deveni operational in cursul anului 2015. Pana atunci, parlamentarii din Duma de Stat vor sa introduca termenul de „stat agresor” in legislatia rusa, referitor la tarile care impun sanctiuni Rusiei si cetatenilor sai. Conform documentului, toate cele sase mari companii americane care ofera servicii de audit si consultanta in Rusia – Deloitte, KPMG, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers, Boston Consulting Group si McKinsey – vor fi interzise.

 

author avatar
Adina Mutar
252 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger