AcasăNewsReincepe razboiul pentru Parchetul General si DNA

Reincepe razboiul pentru Parchetul General si DNA

Ministrul Mona Pivniceru ii cere lui Traian Basescu sa-i numeasca pe Nitu si Irimie la conducerea Parchetului General si DNA, doi candidati respinsi de CSM

Lupta pentru sefia Parchetului General si DNA se relanseaza: Mona Pivniceru i-a trimis lui Traian Basescu cele doua propuneri refuzate de CSM, Tiberiu Nitu si Ioan Irimie.

Ministrul Mona Pivniceru ii cere lui Traian Basescu sa-i numeasca pe Nitu si Irimie la conducerea Parchetului General si DNA, doi candidati respinsi de CSM

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a reluat procesul de numire a sefilor Parchetului General si DNA exact din punctul in care a fost lasat in aer din cauza campaniei electorale. Respectiv a trimis presedintelui Basescu numele procurorilor propusi de ea pentru cele doua functii: Tiberiu Mihail Nitu (Parchet) și Ioan Irimie (DNA). Candidati respinsi de CSM, care a avizat negativ numirea lor in fruntea celor doua institutii. Conform prerogativelor legale, Traian Basescu poate ignora avizul Consiliului Superior al Magistraturii, numindu-i pe cei doi, sau poate respinge la randul sau propunerile faute de ministrul Justitiei, motivandu-si decizia. La fel de bine, presedintele il poate respinge pe unul si accepta pe altul.

Tinand cont de contextul politic dambovitean, este greu de crezut ca Traian Basescu va accepta propunerile Monei Pivniceru, chiar daca risca astfel declansarea unei riposte dure din partea USL. La fel de adevarat este ca raportul de tara pe care CE urmeaza sa-l prezinte in ianuarie dezavantajeaza USL, situatie care ii ofera un atu presedintelui in chestiunea desemnarii noilor sefi ai PG si DNA. Ca urmare, este posibil ca Traian Basescu sa nu se pronunte imediat (legea ii permite), urmand sa o faca atunci cand prezentarea raportului va obliga USL-ul sa-si tempereze riposta. La fel de posibil este si ca numirea noilor sefi in fruntea Parchetului General si DNA sa nu fie lasata exclusiv la mana romanilor, ci sa depinda de ”sugestiile” facute pe tema de catre partenerii nostri europeni si americani, fapt confirmat de altfel de zvonurile care circula de mai bine de doua luni incoace. In a treia varianta, tinand cont de noua polarizare a USL, este posibil si ca o eventuala respingere a celor doi sa fie serios taxata doar de PNL, partidul care a propulsat-o pe Mona Pivniceru la Justitie.

 

author avatar
Simona Badulescu
273 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger