AcasăNewsRegistrul Auto Român, anunț important pentru ȘOFERI! Ce trebuie să știe despre...

Registrul Auto Român, anunț important pentru ȘOFERI! Ce trebuie să știe despre anvelopele de iarnă. Când trebuie

(sursa foto: alba24.ro)

Când anume trebuie montate cauciucurile de iarnă la mașină pentru a nu risca amenzi? E o întrebare pe care, cel mai probabil, o au suficient de mulți conducători auto, la venirea sezonului rece și înainte să apară ninsori și zăpadă pe drumuri.

Registrul Auto Român (RAR) a venit, miercuri, cu explicații pentru șoferi, cu privire la anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii. E vorba de explicații cu privire la momentul la care trebuie montate aceste cauciucuri, dar și la ce anume să fie atenți șoferii înainte de a instala aceste anvelope.

Sunt informații utile pentru conducătorii auto care se gândesc de pe acum când ar trebui să-și pregătească mașinile pentru venirea iernii – și anume pentru drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

(sursa foto: Facebook/ Registrul Auto Român Oficial)

Pe pagina de Facebook a Registrului Auto Român au fost postate explicații, sub forma unei informări oficiale despre anvelopele de iarnă. Se fac precizări inclusiv despre marcajele cu literele „M” și „S” de pe anvelope.

„Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați? Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii.

Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, se menționează în mesajul transmis pe rețeaua de socializare.

Explicații: Legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă

Ce se menționează în prevederile legale? Reprezentanții RAR vin cu explicații edificatoare, astfel încât șoferii să fie cât mai lămuriți. „Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări”, transmit reprezentanții RAR, în același mesaj.

„All seasons”, o denumire comercială/La ce să fie atenți șoferii înainte de a monta anvelopele

Registrul Auto Român precizează totodată că „denumirea “all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională”.

La ce să fie atenți conducătorii auto înainte de a monta aceste cauciucuri? În primul rând să verifice anul fabricației. „Vă recomandăm ca, înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului (vezi foto). Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”, menționează cei de la RAR.

(sursa foto: Facebook/ Registrul Auto Român Oficial)

La cât pot ajunge amenzile pentru lipsa cauciucurilor de iarnă

Ce sancțiuni riscă șoferii prinși „pe picior greșit”? Adică fără să aibă autovehiculele echipate cu cauciucuri adecvate când circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei? „Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislatia în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional”, se precizează în postarea de pe pagina RAR.

author avatar
Andrei Coman
678 afisari

2 COMENTARII

  1. Acum,cand Romania nu mai produce anvelope,”decidentii”nu mai pot de grija soferilor.Gaselnita asta cu anvelope iarna/vara-pe cind si primavara /toamna ca in moda-nu inseamna decat o forma mascata de a mai fura niste bani posesorilor de masini.Pana acum niste ani,nu”cresteau „astfel de pneuri si ce sa vezi erau si mai putine accidente.

  2. registru e cu alea babeshtile:
    -cica vibne iarna,
    zapada,polei,ghetzusca,
    promoroaca,nea,omat,
    roua diminetii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger