AcasăNewsRegina Elisabeta sarbatoreste 90 de ani, din care 64 pe tron

Regina Elisabeta sarbatoreste 90 de ani, din care 64 pe tron

La 25 de ani, in 6 februarie 1952, Elizabeth Alexandra Mary Windsor prelua sceptrul Regatului Unit

Din Londra pana in Maldive, Regatul Unit sarbatoreste astazi cea de-a 90-a aniversare a Reginei Elisabeta. Aniversarea pica in acest an intr-un context delicat, pentru ca britanicii vor vota in 23 iunie mentinerea sau nu a Marii Britanii in sanul UE, un referendum cu grele consecinte pentru regatul Majestatii Sale.

La 25 de ani, in 6 februarie 1952, Elizabeth Alexandra Mary Windsor prelua sceptrul Regatului Unit

Elizabeth Alexandra Mary Windsor s-a nascut in 21 aprilie 1926 la Londra. Devenita regina in 6 februarie 1952, la varsta de 25 de ani, ea a batut, in 9 septembrie 2015, recordul longevitatii pe tronul regatului detinut de strabunica sa, Regina Victoria, care a domnit 63 de ani, sapte luni si doua zile, intre 1837 si 1901, informeaza AFP. ”Regina este extrem de populara datorita muncii si personalitatii sale”, a explicat profesorul Roger Mortimore de la King’s College. Trei sferturi din britanici sunt atasati monarhiei iar majoritatea oamenilor cred ca monarhia va juca in continuare un rol important in viitor, a indicat Mortimore. De regula, aniversarea reginei se sarbatoreste in doi timpi, in cadru privat, in ziua sa de nastere, apoi in cursul unei ceremonii oficiale, in iunie. Insa implinirea a 90 de ani de catre regina a modificat protocolul. Astazi, la Windsor, regina va face o baie de multime si va primi un tort pregatit de Nadiya Jamir Hussain, castigatoarea emisiunii The Great British Bake Off. ”Nu-mi vine sa cred ca este adevarat”, a marturisit pe Twitter Nadiya, in varsta de 30 de ani.

Cea mai celebra femeie din lume

In paralel, premierul britanic David Cameron ii va aduce un omagiu reginei, in Parlament, iar salve de tunuri vor rasuna in Londra, marcand evenimentul. Spre seara, regina va participa la o cina in cadrul familiei si va aprinde o torta, prima din miile care vor straluci in lume pentru a celebra evenimentul. ”Aniversarea reginei este zi de vacanta in Malvine”, a indicat pentru AFP un purtator de cuvant al guvernului arhipelagului din Atlanticul de sud. ”In acest an, vom aprinde, ca toate tarile din Commonwealth, o torta”. Maine, Regina Elisabeta va participa la un dejun oficial cu presedintele Statelor Unite, Barack Obama, aflat in vizita in Marea Britanie. Insa urarile deja au inceput sa curga, incepand cu cea a printului William. ”Este bunica mea, intr-adevar, dar ea este, de fapt, cea care conduce. Este o incredibila sursa de inspiratie pentru familie”, a scris William. De partea sa, presa britanica si-a multiplicat editiile speciale consacrate vietii celei pe care Daily Telegraph o prezinta drept ”cea mai celebra femeie din lume”. ”La multi ani, Majestate!, titreaza cotidianul.

author avatar
National
1.047 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger