AcasăNewsRegatul Unit: alegerile care vor decide soarta Brexitului

Regatul Unit: alegerile care vor decide soarta Brexitului

Britanicii au fost chemaţi pentru alegerile generale anticipate cruciale pentru ieşirea acestei ţări din Uniunea Europeană promisă de premierul conservator în exerciţiu Boris Johnson.Variantele sunt Brexit cu Johnson sau al doilea referendum cu Jeremy Corbyn.

„Votaţi Partidul Conservator al unei singure naţiuni, să facem Brexitul şi să mergem înainte”, i-a îndemnat Boris Johnson pe alegători. La al treilea scrutin legislativ în mai puţin de cinci ani, după alegerile din 2015 şi 2017, şi primul organizat în decembrie în aproape 100 de ani, liderul conservatorilor speră să obţină o majoritate netă pentru a pune în aplicare acordul asupra Brexit negociat cu Bruxellesul. Mai ponderat, laburistul  Jeremy Corbyn promite să organizeze, în caz de victorie, un nou referendum asupra Brexit, după cel din 2016 la care o majoritate a britanicilor s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE. Un număr total de 650 de parlamentari vor fi aleşi, câştigă candidatul care atrage cel mai mare număr de voturi în circumscripţia în care candidează. Analiştii estimează că  Partidul Conservator al lui Johson ar avea un avans de 11 puncte procentuale în faţa Partidului Laburist (43% faţă de 32% din intenţiile de vot).

Scrutinul va aduna două treimi dintre alegători, adică peste 30 de milioane de persoane,  cei mai mulţi britanici ieşiţi la vot au declarat că secţiile sunt „de 20 de ori mai aglomerate decât în 2017”. S-au format cozi uriaşe la secţiile din Londra  – Battersea, Bow, Brixton, Clapham, Wandsworth și Woolwich, dar și în Greater Manchester, Leeds sau Birmingham. Problema e că, indiferent cine câştigă alegerile parlamentare, electoratul britanic s-a săturat de eterna telenovelă a brexitului,  îi consideră atât pe Johnson cât şi pe Corbyn drept nişte lideri controversaţi care promit lucruri irealizabile doar ca să rămână la putere, şi încep să fie conştienţi că un divorţ al Marii Britanii de Uniunea Europeană nu are cum să fie decât dureros. Mai puţin pentru clasa politică de la Londra. (R. Jacotă)

author avatar
National
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger