AcasăNewsReformă liberală. Pușcărie la domiciliu pentru infractori

Reformă liberală. Pușcărie la domiciliu pentru infractori

Condamnații care fac închisoare la domiciliu, supravegheați prin brățara electronică

Infractorii condamnați la maximum șapte ani de închisoare vor face pușcărie în propriile lor case. Propunerea vine din partea parlamentarilor liberali, care au găsit astfel rezolvarea problemei supraaglomerării din penitenciare.

Condamnații care fac închisoare la domiciliu, supravegheați prin brățara electronică

Senatorii liberali au inițiat un pachet de legi care reglementează arestul la domiciliu cu sistem electronic de supraveghere și închisoarea la domiciliu, măsurile urmărind să reducă numărul de deținuți din penitenciare. Astfel, în Codul Penal se introduce o nouă secțiune, ”Individualizarea pedepselor”, care permite executarea la domiciliu a pedepsei cu închisoarea. ”Instanța poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite următoarele condiții: pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani; infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepția cazurilor pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare și infractorul și-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerată în folosul comunității”, se arată în proiectul de lege privind modificarea Codului Penal. De închisoare la domiciliu nu pot însă beneficia cei condamnați pentru fapte care reprezintă infracțiuni contra vieții, contra integrității corporale, infracțiuni săvârșite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni de corupție, infracțiuni de serviciu, trafic de persoane sau de minori, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice și infracțiuni prevăzute de legea privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă cuprinsă între 60 și 120 de zile, în condițiile stabilite de instanță. Totodată, proiectul legislativ introduce și posibilitatea dispunerii de către instanță a executării fracționate a pedepsei cu închisoarea, astfel, în timpul săptămânii, la domiciliu, iar în zilele de sâmbătă și duminică, în penitenciar.

Egalitate în drepturi

În motivarea introducerii închisorii la domiciliu, senatorii liberali citează unul dintre principiile de bază cuprinse în recomandarea Comitetului de Miniștri privind suprapopularea și inflația populației penitenciare. Astfel, ”privarea de libertate trebuie considerată o sancțiune sau o măsură de ultimă instanță și, de aceea, nu trebuie prevăzută decât atunci când gravitatea infracțiunii face ca orice altă sancțiune sau măsură să fie în mod vădit inadecvată”. ”Invocăm dreptul fundamental al egalității de drepturi, consacrat prin art. 16 din Constituția României, republicată, pentru a evidenția că și persoanelor condamnate trebuie să li se asigure libera dezvoltare a personalității umane, prin aplicarea unor sancțiunii de natură a facilita reintegrarea socială și reeducarea”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger