AcasăNewsReferendumul, lupta politica pe viata si pe moarte

Referendumul, lupta politica pe viata si pe moarte

Iohannis isi ia masteratul in politica incaierandu-i pe romani

Klaus Iohannis s-a schimbat radical dupa ce a declansat razboiul impotriva PSD-ului: a renuntat la politica facuta dupa ureche si a recurs, mai mult ca sigur, la o noua gasca de sfatuitori.

Iohannis isi ia masteratul in politica incaierandu-i pe romani

Anuntul referitor la declansarea unui referendum contra gratierii si modificarii Codului Penal parea la inceput o simpla amenintare politica, din moment ce temele invocate nu puteau face, conform legii, subiectul unei consultari populare.

Mizeaza pe lupta anticoruptie

Dadacit bine si la timp, Iohannis a evitat o noua gafa de proportii si in solicitarea trimisa, ieri, conducerii Parlamentului si prim-ministrului Grindeanu, contestabila tema a gratierii a fost inlocuita cu o formula generica: „Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii publice”.

Desi e provocat de Iohannis, Liviu Dragnea dă dovadă de mult calm

Problema de interes  national care urmeaza sa fie supusa judecatii poporului, chiar daca nimeni nu intelege cum anume va bloca gratierea un astfel de referendum, chiar daca toti participantii vor spune „da”. Jocul de glezne pe care il face Iohannis cu referendumul confirma o data in plus ca este vorba despre o lupta politica pe viata si pe moarte, nu despre inalte interese nationale sau protejarea debilei noastre democratii. Un razboi care l-a rafinat deja pe Klaus Iohannis, transformandu-l dintr-un insipid primar de provincie in politician, dar care va afecta mai mult ca sigur intreaga Romanie – dezbinata deja in iohannisti si pesedisti.

Noroc cu calmul lui Dragnea

Bine este ca, deocamdata cel putin, agresivitatea luptei nu l-a cuprins si pe Liviu Dragnea, liderul taberei adverse presedintelui. Provocat de trei ori in doar o saptamana de Iohannis (care a dat buzna in sedinta de Guvern, a participat la un miting anti-PSD neautorizat si acum ameninta cu organizarea unui referendum), Dragnea a apelat tot la calmul etalat de-a lungul intregii campanii electorale – atitudine care a si adus PSD-ului cea mai mare victorie din palmaresul propriu. Concret, Dragnea s-a multumit sa spuna ca Iohannis incearca sa recastige terenul pierdut la capitolul popularitate prin metoda „victimizarii”, motiv pentru care „isi cere suspendarea”. „Eu pentru moment nu sunt interesat de suspendare”, i-a transmis Dragnea lui Iohannis ca nu este de acord sa intre in jocul lui. In schimb, Dragnea a mutat si el cu pionul referendumului, anuntandu-l pe Iohannis ca PSD pregateste la randul lui doua asemenea sondarii ale vointei populare: una pe tema familiei formata dintr-un barbat si o femeie, iar celalalt pe tema eliminarii imunitatii inclusiv pentru presedintele Romaniei. In traducere, Liviu Dragnea vrea sa atraga de partea sa si a PSD cele trei milioane de oameni care vor modificarea Constitutiei astfel incat sa nu fie posibila legiferarea casatoriilor unisex si sa-l lase pe Klaus Iohannis total neprotejat in fata Justitiei inca din timpul mandatului. Ceea ce inseamna si ca Dragnea a ridicat manusa aruncata de Iohannis, dar intr-un mod mai soft si mai putin periculos pentru tara intreaga. Moderatia liderului PSD este benefica, pentru ca reduce riscul declansarii unui adevarat razboi romano-roman intre sustinatorii celor doua tabere, antagonizati deja si adepti ai principiului „cine nu e cu noi e impotriva noastra”. Pe de alta parte insa, declaratiile referitoare la absenta unei intentii de suspendare ii dau aripi lui Klaus Iohannis, care se simte liber sa amorseze si alte „bombe”. Sigur este ca, desi orice alegeri sunt urmate de o perioada de liniste, regula nu este respectata de aceasta data, Dimpotriva, scena politica romaneasca este in plin razboi, iar europarlamentarele si prezidentialele care ne bat la usa pun si ele paie pe jar. Ceea ce inseamna ca trebuie sa ne pregatim pentru o lupta grea si de durata.

Huiduit prin reprezentant

Mesajul transmis, prin intermediul consilierului Ioan Oprisor, de presedintele Klaus Iohannis romanilor care sarbatoreau Mica Unire la Iasi a fost huiduit de o parte a celor care participau la manifestari. Reamintim ca seful statului a absentat de la sarbatorirea Zilei Unirii, fiind in schimb prezent la Strasbourg, unde ieri a demarat prima sesiune plenara din acest an a Consiliului Europei.

author avatar
Simona Badulescu
399 afisari

2 COMENTARII

  1. Daca tot se face un referendum,este foarte necesar sa se introduca si alte teme la care sa raspunda cei chemati sa voteze,de exemplu:daca sunt de acord cu o lege a raspunderii magistratilor,nu ce exista in prezent,adica o apa de ploaie ce nici asta nu este pusa in aplicare;de asemenea ,dupa suspendarea kwj-lui,daca sunt de acord cu demiterea sacazului.Ca tot se cheltuiesc vreo 20 milioane euro,mai sunt si alte teme importante,dar ce sa vezi,toate acestea sunt consultari ale poporului nefiind obligatorii,numai demiterea ar fi obligatorie,nu ca aceea din 2012 cand stapanii colonieie au decis,prin mercenarii interni,cu totul altceva.

  2. Doamna, va rog sa ma iertati, dar bateti campii in articol.
    1. Continuarea luptei impotriva coruptiei nu este tema de interes national, conform Legii referendumului. Cititi Legea 3/2000 actualizata si vedeti care sunt problemele de interes national;
    2. Nu mai afirmati ca Iohannis este politician. Este doar un speculant. Dovada este ca ceea propune el dezbaterii publice a mai fost dezbatut si la 19 iulie 2916, sub titlul „Noua strategie nationala anticoruptie – integritate, transparenta, educatie”, valabilă în perioada 2016-2020, de catre guvernul Ciolos. Asa a aparut H.G. nr. 583, adoptată în 10 august 2016;
    3. Referendumul propus de Iohannis poate fi anulat din start, deoarece dubla legiferare este categoric interzisa.
    Nu mi-o luati in nume de rau, dar articolul, fara aceste elemente esentiale care trebuiau aduse la cunostinta cititorului, arata ca este improvizat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger