AcasăNewsReferendumul in presa internationala: Basescu, „vasalul americanilor” sau „spaima oligarhilor”

Referendumul in presa internationala: Basescu, „vasalul americanilor” sau „spaima oligarhilor”

„Presedintele nepopular” al Romaniei si-a gasit loc in toate ziarele lumii, care au remarcat esentialul: „Basescu suspendat, referendumul invalidat”.

Intr-o proportie covarsotiare, jurnalistii straini au remarcat faptul ca presedintele roman a ajuns nepopular din cauza masurilor de austeritate impuse de FMI.

„Vocea Rusiei” vrea sange

Jurnalistii straini au scris ca, desi peste 80 la suta dintre votanti au vrut  destituirea lui Basescu, acesta ramane in functie din cauza pragului de validare a referendumului, care nu a fost atins. Financial Times a amintit ca „lupta dintre Guvern si presedinte a provocat ingrijorari la nivel international, trimitand moneda tarii la un nivel scazut-record”. Vocea Rusiei, care nu-l scoate pe Basescu din „vasalul americanilor”, scrie ca „USL mai are sanse sa-l demita pe Basescu, dar trebuie sa actioneze in forta, nu sa coabiteze cu un presedinte care i-a declarat puscariabili.   Parlamentul poate decide repetarea referendumului pentru atingerea cvorumului. Pana la urma, exista si optiunea organizarii unor proteste de strada”.

„Provocator si manevrist”, in rest baiat bun

Arielle Thedrel, de la Le Figaro, scrie ca desi Basescu este „un produs pur al culturii comuniste”, citand dezbaterea  electorala din 2004, cu Adrian Nastase, acesta a fost singurul care s-a luat de „sistemul oligarhic mostenit din tranzitie, prin care institutiile si aparatul statului erau conduse de catre o clasa de intreprinzatori imbogatiti in conditii opace”. Care inca n-a convis partenerii occidentali. Poate din cauza ca presedintele e vazut ca un „provocator, manevrist, fara scrupule in a manipula Constitutia”!  Si totusi „singurul care a pus capat impunitatii clasei conducatoare!”

author avatar
Adina Mutar
1.000 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger