AcasăNewsReferendumul de la Constanta, validat doar dupa ce INS spune numarul de...

Referendumul de la Constanta, validat doar dupa ce INS spune numarul de alegatori

Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta

Presedintele CJ Constanta sustine ca procesul-verbal cu rezultatele referendumului, care arata o prezenta la vot de 43,85 %, nu este semnat pana cand INS nu trimite numarul de alegatori rezultati din recensamant, sustinand ca numarul real de alegatori este mai mic decat cel de pe listele de vot.

Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta

Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a spus, luni, intr-o conferinta de presa, ca, potrivit datelor de la recensamantul din 2002, judetul Constanta are o populatie de aproximativ 769.000 de persoane, iar conform datelor preliminare de pe site-ul INS populatia judetului este acum de aproximativ 680.000 de persoane.

El sustine ca a scazut, astfel, numarul de alegatori, iar in aceste conditii referendumul ar putea fi validat intrucat ar fi mers la vot jumatate plus 1 din numarul real de alegatori ai judetului.

Presedintele CJ Constanta a mai sustinut ca la referendum s-au prezentat 275.000 de persoane, 96 la suta dintre acestea votand impotriva desfiintarii judetului Constanta, iar numarul celor prezenti la vot reprezinta 43,85 la suta din numarul de alegatori conform recensamantului din 2002.

Constantinescu mai spune ca numarul persoanelor care s-au prezentat la vot se raporteaza la cifra reala de alegatori din prezent, estimata de el la aproximativ 550.000 de persoane, ceea ce ar insemna ca referendumul ar fi validat.

Potrivit presedintelui CJ Constanta, Biroul Electoral de Circumsciptie Constanta va refuza sa incheie procesul-verbal cu rezultatele finale ale referendumului pana cand nu va primi din partea Institutului National de Statirstica o informare cu numarul exact de alegarori rezultat in urma recensamantului din acest an.

Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie ca jumatate plus 1 din numarul total al alegatorilor sa voteze.

Locuitorii din judetul Constanta au fost chemati la referendum, duminica, pentru a spune daca sunt de acord sau nu cu desfiintarea judetului Constanta.

Referendumul, la care erau asteptate 632.776 de persoane, a fost organizat in baza unei hotarari din 22 iunie a Consiliului Judetean Constanta, care a fost contestata insa in instanta de catre prefect, Curtea de Apel dand castig de cauza Consiliului Judetean condus de Nicusor Constantinescu (PSD).

Pentru acest referendum Consiliul Judetean Constanta a cheltuit doua milioane de lei.

Procesul electoral nu a fost lipsit de probleme, una dintre ele fiind legata de absenta de la Biroul Electoral de Circumscriptie a angajatilor de la Directia de Statistica din Constanta, care ar fi urmat sa centralizeze datele provenite de la sectiile de votare din judet. in conditiile in care acestia au lipsit, Biroul Electoral de Circumscriptie a decis ca centralizarea sa fie facuta de catre angajati ai Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Constanta, aflata in subordinea Consiliului Judetean.

Masura a fost contestata de catre prefectul judetului, Claudiu Palaz, care preciza ca aceasta institutie nu este abilitata sa faca centralizarea datelor provenite din sectiile de votare.

O alta problema reclamata de prefect, dar si de reprezentantii PDL a fost prelungirea cu o ora a referendumului care, in loc sa se incheie la ora 20.00, s-a incheiat la ora 21.00. in aceste conditii, prefectul a anuntat ca va face plangere penala impotriva membrilor Biroului Electoral care au luat aceasta decizie incalcand legea.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Grebla, declara, duminica ca referendumul de la Constanta „nu are o forta juridica obligatorie, ci este o testare a populatiei fata de o masura nepregatita a puterii”.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, sustinea ca rezultatul acestui referendum, in cazul in care va fi validat, va fi folosit in toate instantele din tara si din Europa pentru a nu se desfiinta judetul Constanta.

Nicusor Constantinescu avertiza, in ziua votului, ca neparticiparea la acest scrutin inseamna desfiintarea judetului.

„Acest vot reprezinta viitorul nostru si al copiilor nostri. Neparticiparea la vot inseamna, din pacate, desfiintarea judetului Constanta. Votul de astazi va fi un puternic semnal pozitiv ca noi, cetatenii judetului Constanta, inca existam, chiar daca trecem prin atatea greutati. Cred ca trebuie sa se tina cont de votul cetatenilor judetului Constanta. Acesta este semnalul pe care trebuie sa-l dam noi constantenii”, afirma Constantinescu.

Hotararea Consiliului Judetean Constanta de organizare a referendumului a avut la baza exclusiv declaratiile presedintelui Traian Basescu si ale liderilor PDL care au lansat tema reorganizarii administrative a tarii, varianta adusa in discutie fiind trecerea de la 41 de la opt judete.

author avatar
Ciprian Purice
444 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger