AcasăNewsReferendumul a trecut. Romanii asteapta pace intre dobitoace

Referendumul a trecut. Romanii asteapta pace intre dobitoace

Referendumul mult asteptat s-a dovedit a fi doar un alt mare fiasco dambovitean. Un exercitiu democratic steril din care nimeni nu a tras cuvenita invatatura, incepand cu “starul” Traian Basescu.

Romanii vor sa-si vada de viata lor, nu sa fie obligati sa arbitreze meciurile politice

USL nu a reusit sa scoata jumatate plus 1 dintre votanti la urne, iar Traian Basescu s-a ales cu fruntea stampilata ”NU”de peste sapte milioane de romani.

Salvat la mustata, Traian Basescu nu renunta la stilul agresiv

Penibila remiza politica nu i-a trezit la realitate pe beligeranti, care de abia au asteptat sa treaca noaptea referendumului pentru a reincepe voiniceste lupta. USL a convins 46,23% dintre romani sa voteze la referendum, iar dintre acestia 87,52% au spus ”DA” demiterii presedintelui.

Cu ocazia incercarii de suspendare a lui Basescu, Crin Antonescu si Victor Ponta au inteles pe pielea lor ce inseamna proverbul ”graba strica treaba”

O majoritate covarsitoare, dar utilizabila doar in discursurile politice, din moment ce conditia de prezenta nu a fost indeplinita si Traian Basescu se intoarce la Cotroceni. Incapabili sa-si asume esecul, uselistii au ramas pe pozitii, schimband doar refrenul: Basescu nu mai este presedinte legitim, trebuie sa plece!. ”Politic, Basescu este demis”, este de fapt noua lozinca a USL. In completare, adversarii lui Traian Basescu sustin ca le este imposibil sa colaboreze cu presedintele ales si ii cer acestuia ”demisia de onoare”. Cerere pe care si-o legitimeaza cu cele mai mult de sapte milioane de voturi exprimate impotriva lui Basescu la referendum. In disperare de acuza, USL incearca sa transforme boicotarea referendumului intr-o incalcare a Constitutiei, amenintand cu sesizarea Curtii Constitutionale pe tema. O Curte Constitutionala careia si Ion Iliescu (care vrea ca Basescu ”sa-si dea demisia si sa nu mai scoată nasul in lume”) ii recomanda insistent sa ignore pragul de prezenta si sa valideze referendumul: ”E formala chestia asta, jocul catorva procente”.

Basescu vrea reconciliere cu arma DNA la tampla adversarilor

Desi i-a fluierat glontul pe la ureche, Traian Basescu nu a renuntat la stilul provocator. Deoarece minima decenta i-a interzis sa se impauneze cu o victorie obtinuta la masa verde, Basescu a felicitat reusita romanilor care au respins ”lovitura de stat”. Expresie de natura a intarata si mai rau spiritele useliste, deja chinuite de confirmarea esecului. Mai mult, desi a clamat necesitatea ”reconcilierii” societatii romanesti si a reconstruirii credibilitatii tarii (obiective imposibil de atins fara o reconciliere politica), Basescu a anuntat si ca vrea ca responsabilii ”loviturii de stat” sa raspunda in fata legii. Motiv pentru care a si insistat sa fie anchetat cat mai repede de Parchet, inainte de a se intoarce cu imunitatea intreaga la Cotroceni, in speta reclamata de USL cu privire la acuzatiile de ”lovitura de stat”.

Ponta face frumos doar in fata presei straine

Revenindu-si cat de cat din lovitura nevalidarii referendumului, Victor Ponta a incercat sa dea bine in fata strainatatii. El a sustinut, intr-un interviu dat presei straine, ca a tras ”invatamintele” necesare din esecul suspendarii si nu va mai cauta ”confruntari cu Traian Basescu”, deoarece ”toata lumea va avea de pierdut daca vom continua luptele”. In plus, Ponta a recunoscut si ca ”imaginea Romaniei pe plan international a fost sifonata” in timpul confruntarilor politice de pe scena romaneasca din ultima perioada. Odata terminat insa interviul, Ponta l-a si ”avertizat” pe Traian Basescu ”sa inceteze imediat cu lovitura de stat”. Ceea ce inseamna ca din reconcilierea asteptata de romani s-a ales din nou praful, politicienii preferand in continuare folosirea unor verbe grele si agresive in dialogul dintre ei: ”avertizez”, ”somez”, ”cer”. De unde se intelege ca politicienii damboviteni, la gramada, au pierdut o alta ocazie buna sa taca.

Cum ar fi trebuit sa arate Romania dupa acest referendum

Dupa fiecare confruntare politico-electorala, romanii se asteapta ca politicienii sa-si vina in fire si sa se ocupe de administrarea tarii. Niciodata nu s-a intamplat asa, iar referendumul de duminica nu face exceptie.

Hannes Swoboda cere Guvernului Ponta si presedintelui Basescu sa gaseasca ”un modus vivendi”

Nevalidarea referendumului si revenirea pe pozitiile ocupate anterior inseamna un singur lucru: USL si Traian Basescu sunt condamnati de romani sa colaboreze intru binele Romaniei.

Au vrut sa fie alesi, foarte bine, sa-si indeplineasca pana la capat mandatul, dar in sensul juramantului depus de fiecare, in care s-au legat sa apere interesele tarii, nu sa se anihileze reciproc in vederea preluarii intregii puteri.

Intr-o normalitate mult visata, ambele tabere politice ar fi depus armele si s-ar fi asezat la aceeasi masa. Nu trebuie sa se placa, ci doar sa se inteleaga asupra strategiilor si masurilor menite sa reanime moneda nationala, sa reporneasca economia, sa securizeze tara in fata noului val de criza, sa recompuna credibilitatea Romaniei in fata partenerilor externi.

Reteta le-a fost de altfel oferita de Hannes Swoboda, liderul grupului socialist din Parlamentul European, familie politica din care face parte si PSD-ul lui Victor Ponta: ”Traian Basescu are bineinteles dreptul sa se intoarca la functia de presedinte. Totusi, ar trebui sa gaseasca impreuna cu Guvernul un modus vivendi, sa lucreze impreuna in beneficiul reformelor din Romania. Nu vad nici un castigator al acestui referendum. Cred ca ambele parti, Guvernul si domnul Basescu, ar trebui sa faca eforturi in asa fel incat intr-un final, Romania sa nu fie perdanta, ci castigatoarea acestor rezultate”.

Dincolo de recomandarea de a pune capat luptelor si de a trece la o politica responsabila fata de tara si cetatean, Swoboda a subliniat ceea ce romanii nostri nu vor sa recunoasca: nicio tabara nu a castigat, iar asumarea unei false victorii de catre toti beligerantii nu pacaleste pe nimeni. Satui de minciunile, insultele si amenintarile cu care se improasca taberele politice, romanii au refuzat sa incline balanta la referendum. Obsedati de putere si bolnavi de ura, politicienii nu au inteles nimic. Daca ar fi inteles, Traian Basescu renunta la avertismentele si amenintarile obisnuite, iar Victor Ponta si Crin Antonescu o lasau balta cu ”ilegitimitatea” primului. Dupa aceea, ar fi pus osul la treaba si chiar ar fi existat sanse reale ca romanii sa vada un leu mai puternic, locuri de munca, institutii functionale si politicieni la locul lor. Asta insa ar fi insemnat ca Romania sa devina o tara normala. Ceea ce se pare ca nu ne este dat. Inca.

[poll id=”315″]

author avatar
Simona Badulescu
963 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger