AcasăNewsReferendum pentru pedeapsa cu moartea

Referendum pentru pedeapsa cu moartea

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spune ca sunt presiuni mari pentru restabilirea pedepsei capitale

Autoritatile din Turcia declara ca vor ”sa asculte vocea poporului care cere executarea pucistilor.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spune ca sunt presiuni mari pentru restabilirea pedepsei capitale

Seful diplomatiei turce, Mevlut Cavusoglu, a declarat ca un referendum cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea ar putea fi organizat in Turcia. ”Se poate spune ca aceasta decizie ar putea fi luata urmare a unui referendum. Sunt chestiuni foarte serioase”, a afirmat Cavusoglu, indicand ca partidul aflat la putere (AKP) primeste in acest sens ”presiuni importante”. ”Primim mii de mesaje, pe Twitter, prin SMS, care spun: daca nu reintroduceti pedeapsa cu moartea, nu va mai vom alege”, a explicat ministrul turc de Externe. ”Europenii nu au dreptul sa critice autoritatile turce”, a subliniat Cavusoglu, facand referire la avertismentul Comisiei Europene cu blocarea oricarei negociere pentru aderarea Turciei la UE, in cazul reintroducerii pedepsei capitale de catre Ankara.

Demisii in bloc la Federatia Turca de Fotbal

Toti membri diferitelor organe ale Federatiei Turce de Fotbal au demisionat din functii pentru a ”facilita anchetele impotriva organizatiei teroriste FETO” a lui Fethullah Gulen, a anuntat ieri agentia oficiala Anatolia, citand un comunicat al Federatiei. Federatia cuprinde Tribunalul arbitral, Consiliul de disciplina, Consiliul de etica, Consiliul central de arbitraj, consiliile reprezentantilor, sanatatii, antidopaj, relatiilor externe. Anterior autoritatile au anuntat ca si-au extins ancheta ”antiterorista” asupra oficialilor FTF, staff-ului selectionerului Fetih Terim si a arbitrilor.

Erdogan ia Armata si Informatiile

Presedintele Turciei se indreapta spre puterea absoluta. Sambata, a anuntat ca vrea sa controleze direct Statul Major al armatei si serviciile de informatii, la doua saptamani dupa tentativa de lovitura de stat.

Presedintele Turciei va avea painea si cutitul

”Vom introduce o mica reforma constitutionala (in Parlament) care, daca va fi aprobata, va face ca serviciul national de informatii (MIT) si sefii Statului Major (al armatei) sa treaca sub controlul presedintiei”, a afirmat Recep Erdogan. Ca sa fie adoptata, aceasta ”reforma” va trebui sa beneficieze de o majoritate de doua treimi in Parlament. Guvernul islamo-conservator al partidului AKP va avea nevoie deci de sustinerea unor partide din opozitie. Doua din acestea au purtat recent discutii cu Erdogan si s-au declarat gata sa lucreze pe o schimbare a Constitutiei, potrivit premierului turc Binali Yildirim. Presedintele turc a anuntat si o ”remaniere a armatei”, mai precis intentia de a inchide toate scolile militare si de a le inlocui cu o ”universitate nationala” insarcinata cu formarea fortelor armate. Aceste declaratii intervin dupa ce aproape jumatate din generalii armatei turce (149) au fost destituiti din functii. Aproximativ 1400 de militari au fost exclusi din armata, potrivit unui decret publicat ieri, in urma epurarilor dupa esuarea puciului din 15 iulie. Printre ei, si cel mai apropiat consilier militar al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, colonelul Ali Yazici. Potrivit autoritatilor, militarii sunt banuiti ca au legaturi cu clericul Fethullah Gulen, pe care Erdogan il prezinta ca orchestratorul tentativei de lovitura de stat. Autoritatile au mai anuntat ca si spitalele militare vor trece sub control civil (Ministerul Sanatatii). Incepand cu 15 iulie, 18.699 de persoane au fost retinute iar 10.137 din ele au fost inculpare si plasate in arest preventiv, a informat Erdogan. Un numar de 758 militari au fost eliberati, vineri seara. Pe de alta parte, liderul de la Ankara a afirmat ca renunta la actiunile in justitie lansate impotriva a numeroase persoane pe care le-a acuzat ca ”l-au insultat”. Potrivit cifrelor oficiale, peste 2000 de persoane se afla in aceasta situatie. Erdogan a respins iar vehement criticile Occidentului. ”Ne dau sfaturi, se declara ingrijorati. Sa-si vada de treburile lor. Tarile ale caror lideri nu sunt ingrijorati pentru soarta democratiei turcesti, nici pentru viata cetatenilor nostri, ci numai pentru soarta pucistilor, nu ne pot fi prietene”, a lansat Erdogan din palatul sau prezidential din Ankara.

Acordul UE-Turcia, in pericol

Semn al tensiunilor dintre Erdogan si Uniunea Europeana, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a estimat ca acordul crucial intre UE si Turcia pentru franarea afluxdului de emigranti in Europa occidentala risca sa se rupa. ”Riscul este mare. Pana acum, succesul acordului este fragil. Presedintel Erdogan a lasat deja sa se inteleaga ca vrea sa-l rupa”, a declarat Juncker. Acordul (controversat) semnat in luna martie, a reusit sa indiguiasca un numar major de emigranti catre UE.

Primarul Ankarei: Washington trebuie sa-l predea pe Gulen

Oficialii turci au acuzat SUA de implicare in tentativa de lovitura de stat care a zguduit guvernul presedintelui Erdogan.

”Cum vom sti daca America a fost sau nu implicata in aceasta lovitura de stat? Daca il vor extrada pe Gulen, nu va fi nici o problema. Daca nu o fac, nu vor scapa de banca acuzatiilor”, a tunat primarul Ankarei, Melih Gokcek, una din figurile importante ale partidului aflat la putere, AKP. ”Nu exista decat o maniera pentru ca SUA sa dovedeasca ca nu s-a aflat in spatele puciului: sa ni-l livreze pe Gulen”, a insistat cel care conduce capitala Turciei de 22 de ani. Gokcek, care este urmarit de 3,4 milioane de persoane pe contul sau Twitter, sustine ca a fost a sasea persoana pe o lista a celor ce trebuiau asasinate de pucisti, declarandu-se total in favoarea reintroducerii pedepsei capitale in Turcia, cu riscul ca UE sa inchida definitiv portile acestei tari. ”Va jur ca nu-mi pasa. Europa nu este singurul loc din lume, vom gasi alti parteneri”, a spus primarul Ankarei.

author avatar
Tudor Borcea
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger