AcasăNewsReferendum pentru o noua Constitutie bazata pe pluralism in Siria

Referendum pentru o noua Constitutie bazata pe pluralism in Siria

Un proiect de Constitutie elaborat de o comisie ad hoc va fi supus la 26 februarie unui referendum in Siria, afectata de 11 luni de o revolta fara precedent impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad.

„Presedintele Assad a promulgat un decret care fixeaza data de 26 februarie pentru un referendum asupra unui proiect de Constitutie pentru Siria”, a anuntat Sana. Proiectul de Constitutie care trebuie supus referendumului la 26 februarie in Siria se va baza pe pluralism, a anuntat miercuri presa oficiala, citata de AFP.

„Sistemul politic se va baza pe principiul pluralismului politic si puterea va fi exercitata democratic in urma alegerilor”, potrivit textului difuzat de agentia Sana si televiziunea publica. „Partidele politice autorizate vor contribui la viata politica”, potrivit aceleiasi surse.

„Presedintele republicii va fi ales direct de popor pentru doua mandate succesive”, arata textul, adaugand ca „religia presedintelui este islamul”. „Siria este un stat democratic suveran si indivizibil”, potrivit textului. Clauza privind prevalenta in Siria a partidului Baas va disparea, punand astfel capat monopolului de aproape 50 de ani al acestuia.

Constitutia actuala a fost adoptata de Parlament la 31 ianuarie 1973, iar articolul 8 stipuleaza ca „partidul Baas (aflat la putere din 1963) este conducatorul statului si al societatii”.

author avatar
Ciprian Purice
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger