AcasăNewsReferendum in Grecia: Zi esentiala pentru viitorul statului elen

Referendum in Grecia: Zi esentiala pentru viitorul statului elen

Grecii cu drept de vot, adica in jur de zece milioane de cetateni, sunt asteptati, duminica, la urne pentru a-si spune parerea: sustin sau nu acceptarea conditiilor de austeritate propuse de creditorii internationali, in schimbul unei noi finantari, atat de importante pentru statul grec. In cazul in care oamenii se opun masurilor, respectiv voteaza majoritar „NU”, exista riscul temutului „Grexit”, respectiv iesirea acestei tari din zona euro.

UPDATE: In timp ce, inca de zilele trecute, Guvernul de la Atena pleda pentru ca grecii sa aleaga sa traiasca in continuare cu demnitate, drept urmare sa spuna „nu” austeritatii, iar in cursul acestei zile premierul elen a fost citat de presa internationala indemnandu-i pe greci sa isi ia „destinul in propriile maini”, oficialii europeni avertizeaza ca, in cazul in care rezultatul referendumului indica aceasta doleanta, mai exact daca grecii resping masurile creditorilor internationali, Grecia va fi nevoita sa paraseasca zona euro.

Este vorba despre un referendum organizat la propunerea Guvernului si aprobat, in urma cu aproape doua saptamani, de Legislativul de la Atena, menit sa afle parerea populatiei in privinta prevederilor celui mai recent acord propus de catre creditorii internationali, in vederea depasirii crizei cu care se confrunta Grecia.

Mai exact, ziua de 5 iulie va ramane in istorie, rezultatul referendumului fiind crucial pentur destinul statului elen zona euro. Practic, raspunzand unei intrebari cu „DA” sau „NU”, grecii decid daca statul lor va accepta sau nu conditiile forurilor europene de creditare.

Premierul Alexis Tsipras si-a exprimat deja parerea, in cadrul referendumului din acesta ultima zi a saptamanii. Conform celor mai recente sondaje, parerile grecilor sunt impartite, iar daca zilele trecute se credea ca numarul celor care sustin varianta unui raspuns negativ era mai mare, lucrurile par sa fi luat o turnura deloc de neglijat.

Sectiile de vot s-au deschis la primele ore ale zilei, mai exact la ora 7. In cursul serii, imediat dupa inchiderea urnelor, respectiv dupa ora 19, se asteapta sa fie date publicitatii si primele rezultate partiale.

103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger