AcasăNewsReferendum asupra Constitutiei in Egipt, cu „ciocolata Sisi”

Referendum asupra Constitutiei in Egipt, cu „ciocolata Sisi”

Egiptenii se duc la vot, intre securitate si ciocolata Sisi

160.000 de soldati si peste 200.000 de politisti au fost desfasurati pe langa sectiile de votare pentru cele doua zile desemnate referendumului asupra noii Constitutii egiptene.

Guvernantii actuali si-au facut clara dorinta de a avea un masiv „Da” pentru noua Constitutie, iar fortele de ordine au primit instructiuni sa aresteze pe oricine distribuie fluturasi cu „Nu”.

Egiptenii se duc la vot, intre securitate si ciocolata Sisi

Cine nu voteaza „Da” e tradator

Prima zi a debutat cu o bomba la Cairo, langa un tribunal, care nu s-a soldat cu victime. In schimb, o persoana a fost ucisa in inclestarile cu fortele de ordine, in Bani Suet, la sud de capitala, unde s-a desfasurat un mars antireferendum. Organizatia Fratii Musulmani, care a fost declarata terorista, a incercat sa boicoteze referendumul, care ar legitima arestarea fostului presedinte, ales prin vot liber, Mohamed Morsi. In timp ce sute de mii de postere cereau un „Da” hotarat, cei care produc, pun in circulatie si utilizeaza postere cu „Nu” risca sa fie arestati de fortele de securitate. „Ne mobilizam sa obtinem un vot pozitiv. Cine face altfel este un tradator si un agent american!”, a declarat Mohamed Hamdy, un politician din Assiut.

O „ciocolata Sisi” pentru linistea egiptenilor

Noua Constitutie, elaborata de un grup de liberali desemnati de militari, interzice partidele cu fundament religios, acorda drepturi egale femeilor si protejeaza minoritatea crestina. Bun!, spun oamenii. Insa, ofera puteri speciale armatei, acordandu-i dreptul sa numeasca ministrul Apararii in urmatorii opt ani si da dreptul ca civilii sa fie adusi in fata tribunalelor militare. Si, ca militarii sa ramana la putere, generalul Abdel-Fattah el-Sisi va candida anul acesta pentru prezidentialele. Iar ca un „ajutor”, peste tot se putea gasi „ciocolata Sisi”, cu diferite arome. „Sisi fever” e posibil sa fie favorita.

author avatar
Adina Mutar
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger