Cauta

Redresarea globală scoate flăcări. Se uită cineva la ele?

Mulți bancheri centrali susțin că cel mai bun mod de a proteja economia este de a limita creșterea prețurilor.

Dar se referă de fapt la perspectivele pe termen mediu și lung. Insistența lor de a majora ratele dobânzilor în pas de defilare și de a ține prelegeri despre vremurile rele din anii 1970 – când costurile de împrumut au fost relaxate prea devreme și inflația ridicată a prins rădăcini – înseamnă că o creștere vertiginoasă este acum o preocupare secundară, în cel mai bun caz.

Autoritățile nu spun că o prăbușire iminentă este un preț corect de plătit, notează Washington Post. Poate că nu trebuie să o facă. Unele ingrediente importante sunt totuși prezente. Săptămâna trecută a fost grea pentru optimiști: creșterea exporturilor chinezești a încetinit dramatic în august, iar importurile s-au redus.

Slăbirea situației globale afectează locul care a oferit atât de des o imagine bună a creșterii economiilor. Dincolo de China, puterile asiatice au de suferit. Sondajele managerilor de achiziții din Taiwan, Japonia și Coreea de Sud au arătat o contracție în industria prelucrătoare.

Schimbarea în direcția combaterii inflației în zona euro a fost atât de rapidă încât a fost ușor să nu se observe reducerile profunde ale previziunilor de creștere economică prezentate joi de Banca Centrală Europeană.

Produsul intern brut va urca probabil cu 0,9% în 2023, a declarat BCE, o proiecție chiar mai optimistă decât majoritatea prognozelor. Bloomberg vede un avans de doar 0,4%. Criza energetică din regiune înseamnă că o contracție economică înainte de sfârșitul anului viitor să fie un pariu corect.

Nimic din toate acestea nu împiedică BCE să ia în considerare o altă majorare uriașă a ratei dobânzii, care să urmeze mișcării de 75 de puncte de bază de joi. „Inflația rămâne mult prea ridicată”, a declarat Christine Lagarde. Poate are dreptate, dar asta nu încălzește pe nimeni.

Similar, președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a rămas la linia sa dură în aceeași zi, vorbind despre necesitatea de a acționa „sincer, cu fermitate”. A fost puțin inovator, dar a susținut așteptările unei a treia creșteri consecutive de 75 de puncte de bază săptămâna viitoare. Așa arată redresarea pe ambele maluri ale Atlanticului. Ce va urma, nimeni nu are curajul să estimeze.

Economia Chinei a ieșit din căderea liberă din 2020 mai devreme decât rivalii săi –  și a avut un an robust. Acest stimulent și-a urmat cursul, iar factorii de decizie din întreaga lume ar trebui să fie mai îngrijorați.

Dorința aproape uniformă de a înăspri politica monetară „înainte” este probabil să accelereze o încetinire care pare să fie pur și simplu ignorată ca fiind prețul de a face afaceri.

Ultimele stiri

  • Burduja, despre întâlnirea cu Iohannis, de la Cotroceni: „Nu este o chestiune neobişnuită” – VIDEO
  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Exit mobile version