Cauta

Recursul compensatoriu, abrogat degeaba

Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea de anulare a recursului compensatoriu, care îi privește mai mult pe cei care ar putea primi pedespse  de acum  încolo. Decizia vine după ce parlamentarii au admis în Camera Deputaților abrogarea recursului compensatoriu. Legea a fost votată  în 4 decembrie cu 272 de voturi „pentru” şi 5 abţineri. Specialiştii în drept spun că abrogarea e cam… degeaba.

Deținuții în derivă cu recursul compensatoriu

Juriştii cu greutate susținut că anularea recursului compensatoriu este inutilă, pentru că nu va rezolva problemele din penitenciare, ci le va complica. Cu atât mai mult cu cât există o decizie a CEDO și o alta a CCR care spun că  recursul compensatoriu trebuie să fie pus în practică pentru ca statul să nu fie pus în situația de a plăti sume imense pentru condițiile în care deținuții și-au executat pedepsele. Unul dintre cei care au atras atenția asupra acestor aspecte este avocatul Toni Neacșu. Acesta a avut o postare pe contul său de socializare în care a explicat limpede ce se va întâmpla în următoarea perioadă. Avocatul a susținut că cei care se află în detenție până la publicarea în Monitorul Oficial a decretului semnat de președinte pot beneficia de recursul compensatoriu. Problema va fi pentru cei care vor fi condamanați după acest moment și care nu vor mai putea fi beneficiarii acestei prevederi. Doar că demersul se va lăsa cu multe procese atât la instanțele din țară dar și la CEDO, astfel că riscăm să plătim mult mai mult decât până acum pentru deținuții care sunt închiși acum  sau vor fi închiși, pentru că situația în acest sistem nu s-a schimbat. ”Intuiesc că vor urma nenumărate contestații la executare și sesizări la Curtea Constituțională întrucât legea stabilește că prevederile privind compensarea cu 6 zile pentru deținerea în condiții necorespuzătoare se aplică doar până la data intrării în vigoare a acesteia. Adică cei deja aflați în penitenciar nu ar mai beneficia de reducere. Prevederea este vădit neconstituțională întrucât legea penală mai favorabilă se aplică retroactiv, astfel încât pentru cei aflați acum în penitenciar compensarea ar trebui să producă efecte și pentru viitor, adică pentru partea de pedeapsă pe care o mai au de executat”, susţineToni Neacșu.

Ultimele stiri

  • Breaking News: Generalul Adrian Ciocârlan, directorul adjunct al SRI, ar urma să fie audiat şi el la DNA în dosarul lui Coldea
  • Se schimbă liniile la Washington: Donald Trump, viitorul președinte al SUA / ȘOC în Congres, cine va deține puterea în următorii 4 ani!
  • Nu s-au cuminţit nici în puşcărie! Cum au înşelat trei deținuți din Alba mai mulți bătrâni
  • Ai maşina înmatriculată în Bucureşti? Ghinion! Vei plăti mai mult pentru poliţa de asigurare RCA
  • Salariul uriaş de care ai nevoie ca să-ţi mai cumperi un apartament în Bucureşti. Băncile nici nu te bagă în seama fără leafa asta!
  • Intermediarii au „aruncat în aer” preţurile! Leguma care pleacă de la 1 leu/kg şi ajunge la 7 lei/kg, la tarabă
  • Denunţătorul misterios din dosarul lui Florian Coldea rupe tăcerea: „Mi s-a spus – ciocul mic! În spate sunt trei generali SRI”
  • Poza Zilei
  • Horoscop 30 mai 2024 – Pe plan profesional sunt sanse să aveți realizări frumoase
  • Israelul explică masacrul din Rafah
  • Exit mobile version