AcasăNewsRecuperarea diferentei dintre taxa auto si timbrul de mediu

Recuperarea diferentei dintre taxa auto si timbrul de mediu

Daca ati platit o taxa de poluare mai m are decat timpbrul de mediu, aveti dreptul la recuperarea diferentei

Cei care au platit o taxa auto mai mare decat timbrul de mediu isi pot cere inapoi banii achitati in plus. Diferenta se returneaza de stat dupa scaderea din suma a eventualelor datorii pe care le aveti la Fisc.

Daca ati platit o taxa de poluare mai m are decat timpbrul de mediu, aveti dreptul la recuperarea diferentei

Actul normativ care reglementeaza timbrul de mediu este OUG nr. 9/2013, prin care proprietarii lor de autoturisme au dreptul sa isi recupereze banii platiti in plus pentru taxele auto, fie ca e vorba de taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Potrivit AvocatNet, daca taxa de poluare platita deja  este mai mare decat contravaloarea timbrului de mediu, proprietarilor auto li se restituie diferenta de taxa, in baza art. 117 din Codul de procedura fiscala. Pentru a va calcula singuri diferenta, INTRA AICI

Cerere si documente

Potrivit Normelor de aplicare a timbrului de mediu, aprobate prin HG nr. 88/2013,  pentru a-;i rercupera banii, contribuabilii trebuie sa depuna o cerere de restituire la  organul fiscal competent, de regula, Directia Generala a Finantelor Publice Judetene, care a calculat initial suma de plata. Diferenta dintre taxa platita si timbrul de mediu se poate restitui numai catre titularul obligatiei de plata. Cererea de restituire trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:

–         actul doveditor al pla’ii taxei pe poluare sau a taxei speciale pentru autoturisme: chitanta fiscala sau ordin de plata si extras de cont;

–         copia cartii de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.

Termen de recuperare a banilor

Cei care si-au achitat taxa si nu mai detin o copie dupa chitanta fiscala se pot adresa organului fiscal la care au platit taxa, care le va elibera o copie dupa documentul de plata. Restituirea banilor catre contribuabili se face de catre organul fiscal competent, in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire. Potrivit OUG nr. 9/2013, diferenta de taxa platita se va restitui in termenul de prescriptie de cinci ani prevazut de Codul de procedura fiscala.

Restituire dupa achitarea datoriilor la stat

Cei care au datorii la stat isi vor putea recupera banii numai dupa ce sumele vor fi compensate cu obligatiile fiscale restante. Daca suma de recuperat este mai mare decat datoria neachitata catre stat, veti mai primi doar valoarea care depaseste restanta (restantele) la Fisc. In schimb, daca aveti de recuperat din taxa auto o suma mai mica decat obligatiile restante, datoria catre stat va fi stinsa in limita diferentei pe care trebuia sa o incasati, dar in acest caz nu veti mai primi nicio compensatie in contul taxei auto.

author avatar
Arpad Dobre
1.077 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger