AcasăNewsRector UMF Targu Mures: "Transformarea universitatii in subiect de troc politic, o...

Rector UMF Targu Mures: „Transformarea universitatii in subiect de troc politic, o jignire nationala”

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Constantin Copotoiu, afirma ca transformarea acesteia intr-un instrument de „santaj, troc politic”, ceea ce ar reprezenta „o jignire nationala”.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, Constantin Copotoiu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca afirmatiile facute de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, „privitoare la conditionarea participarii la guvernare de rezolvarea prin negocieri politice a situatiei Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures” au fost receptate de conducerea universitatii „cu ingrijorare”.

„Dorim sa exprimam pozitia noastra vis-a-vis de anumite lucruri intamplate ieri (marti – n.r.), unul dintre cele mai grave fiind faptul ca UMF Targu Mures a devenit o moneda de joc politic din partea UDMR, pentru a sustine prim-ministrul si Guvernul nou-format. Noi nu suntem de vanzare, nici nu vindem, nici nu cumparam nimic, suntem o entitate de profesionisti, care au facut din medicina targumureseana o medicina de varf in Romania si peste hotare si atunci cand am avut greutati si probleme nu a venit nimeni din partea politicului sa ne intrebe cum putem sa trecem peste greutati”, a spus Copotoiu.

El a subliniat ca respinge orice implicare a politicului in problemele interne ale universitatii si nu este de acord cu transformarea acesteia intr-un instrument de „santaj politic”. „In prezent, consideram ca toate prevederile Legii educatiei nationale, inclusiv cele legate de invatamantul pentru minoritati, sunt respectate. In toate documentele si regulamentele elaborate si aprobate conform procedurilor academice, specificul invatamantului in limba maghiara este pastrat si garantat. In asemenea conditii, respingem cu hotarare orice implicare a politicului in problemele interne ale universitatii si nu suntem de acord cu transformarea acestei universitati intr-un instrument de santaj politic”, a spus Copotoiu.

Potrivit acestuia, faptul ca universitatea a ajuns subiect de „troc politic” reprezinta „o jignire nationala”.Rectorul a adaugat ca invatamantul in limba maghiara „a existat si exista la UMF Targu Mures”, iar cursurile se asigura in limba maghiara pentru studentii maghiari. „Senatul UMF Targu Mures nu s-a opus niciodata invatamantului in limba maghiara, chiar am pledat pentru infiintarea liniei de invatamant in limba maghiara, cu respectarea legislatiei actuale”, a spus Copotoiu. El a precizat ca in Senatul universitatii s-a discutat subiectul programului de studii in limba maghiara, prin reorganizarea liniei de studiu, structurata in departamente, conform articolului 135 aliniatul 2 din Legea educatiei, cu evaluare ARACIS, insa „colegii maghiari au fost de acord doar cu prima parte”, adica nu si cu evaluarea.

Copotoiu a spus ca, in prezent, la UMF Targu Mures sunt cadre didactice maghiare prea putine pentru infiintarea unei sectii separate maghiare si ca in ultimii ani au fost scoase posturi la concurs, insa acestea nu s-au ocupat, pentru ca ori nu s-au inscris candidati, ori cei care au venit nu indeplineau conditiile cumulative impuse.

El a aratat ca, daca s-ar aproba o sectie maghiara separata in aceste conditii, rezultatul ar fi ca s-ar desfiinta facultatile de Farmacie, Stomatologie si „s-ar reduce foarte mult Medicina Generala” in limba maghiara, lucru pe care nu il doreste nimeni din conducerea Universitatii. Copotoiu a reclamat „presiuni din afara”, concretizate in diverse scrisori primite de la universitati din Ungaria, dar si intr-o vizita a ambasadorului Ungariei la Bucuresti, in urma cu cateva luni.

Potrivit sursei citate, unii dintre profesorii maghiari ai universitatii s-au ocupat mai mult de subiectul infiintarii unei sectii separate maghiare si si-au neglijat indatoririle de la universitate, fiind pasibili de sanctiuni. Copotoiu a dat exemplul prodecanului UMF Targu Mures, Szabo Bela, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures, care nu s-a ocupat de intocmirea dosarului pentru specializarea Moase, unde a expirat autorizarea, desi l-a rugat sa faca acest lucru de un an.

„Codul Muncii prevede sanctiuni, care pot merge pana la desfacerea contractului de munca. N-am facut-o”, a spus Copotoiu, care a adaugat insa ca „e posibil” sa recurga la acest gest. El a cerut „politicului” sa nu intervina in treburile interne ale universitatii, dat fiind ca autonomia universitara este garantata si prin Constitutia Romaniei. „Membrii comunitatii academice sunt, in prezent, implicati in derularea procedurilor legale de alegere a noilor structuri de conducere si credem ca, in temeiul autonomiei universitare, garantata si prin Constitutia Romaniei, rezolvarea oricaror probleme din interiorul universitatii trebuie realizata exclusiv de membrii acesteia”, a spus el.

Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures a fost, in ultimele luni, subiectul unor controverse, in care formatiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la invatamant in limba materna asa cum prevede noua lege a educatiei, iar cele romanesti, ca se vrea „scindarea”. Marti, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara ca Uniunea are conditii pentru sustinerea noului Guvern, precizand ca formatiunea sa doreste incheierea unui protocol al coalitiei pe 2012, care sa se refere inclusiv la Facultatea de Medicina de la Mures si Autostrada Transilvania.

author avatar
Ciprian Purice
2.731 afisari

8 COMENTARII

  1. corect, ungurii niciodata nu vor fi multumiti de nimic, sa ne lase dracului in pace, sunt pe fata antiromani, ce dracu cauta la guvernare? e inadmisibil!

  2. Cândva era doar facultate pur maghiară !
    Apoi a venit Ceauşescu şi oameni infiltraţi
    de securitate ,ca fam. dr.Opriş…
    Rezultatul se vede ! 🙁
    Oricum dacă este adevărat că populaţia Ro.
    scade în 10 ani cu 3 milioane,trebuie doar
    să aşteptăm liniştiţi şi Ro.va fi doar o
    amintire ( un coşmar din trecut )! 😛

    • hungaria voastra n-a existat,ROMANIA A FORT ESTE SI VA FI.NU V-A DURA MULT SI V-A VENI UN ALT CEAUSESCU LA PUTERE SI ATUNCI SA VEZI:LIPSA DE ASA ZISI UNGURI FARA TARA ,IN ROMANIA MARE!***********

  3. SUNTEM O FAMILIE CARE AM AVUT MARELE NOROC DE A BENEFICIA,DE PE URMA MARILOR DOCTORI FORMATI LA TG.MURES.CINE NU A AVUT PROBLEME DE SANATATE NU POATE MASURA ADEVARATA DIMENSIUNE A ACESTUI MARE CENTRU MEDICAL DE EXCELENTA NUMIT TG.MURES .DACA GUVERNANTII NOSTRI MERG LA VIENA ,PENTRU ASE TRATA ,O FAC DIN SNOBISM .SUNT ATATIA PROSTI IN POLITICA CA TI SE FACE FRICA SI TE INTRGI PANA CAND .VA RUGAM OAMENI BUNI MOBILIZATI TOATE FORTELE DE CARE DISPUNETI SI SALVATI DE LA DISTRUGERE ACEST MAARE CENTRU DE EXCELENTA MEDICALA. VA MULTUMIM ANTICIPAT..

  4. ar trebui ca toti romanii sa se destepte si sa puna mana pe toti ungurii si sa-i scoatem din tara noastra afara ca deja au inceput sa miroase si ne-am saturat sa-i tinem pe banii nostri ,sa mearga la ungurii lor si sa-i tina ei.ROMANI DIN TOATA TARA HAI SA NE UNIM SI SA-I PUNEM LARESPECT,SI SA STIE CA ACEASTA ESTE ROMANIA SI CA E A ROMANILOR,ATAT!

  5. Exact ceea ce a spus ala de sus. Nu ma dau sub bisturiu la nici un roman.Asa de haiosi sunteti,ca pana si Basescu fuge de voi, in Austria! Smekeri.Stie ca moare,daca puneti mana pe el!
    Cat despre UMF. Dati bozgorii afara. Vom fi liberi si linistiti.Daar…O sa lipseasca obectu’muncii…Sa talpicezi si pisezi pa iosca…..Cebiine va fi! Minunat!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger