AcasăNewsRecrutori ISIS si Al Qaida, arestati in Sankt Petersburg

Recrutori ISIS si Al Qaida, arestati in Sankt Petersburg

Comitetul de ancheta din Sankt Petersburg a deschis o ancheta penala pe numele a sase persoane, originare din Asia centrala, pentru sustinerea terorismului.

Kremlinul spune că atentatele din Rusia nu au legătură cu campania lui Putin în Siria Dar cu ce

Potrivit anchetatorilor, cei sase incercau sa recruteze persoane ”in mare parte din Asia centrala pentru a savarsi crime cu caracter terorist”. Recrutorii incercau ”sa le impinga sa se alature unor grupari inarmate ilegale, inclusiv in afara Rusiei” si ”sa participe la activitati” ale ISIS si a ramurii siriene a Al-Qaida, Front al Nusra, rebotezata acum Fateh al-Sham. La perchezitiile la domiciliile suspectilor, noteaza Comitetul, au fost gasite, printre altele, carti ”islamiste si extremiste”. Suspectii si-au inceput recrutarile in Sankt Petersburg in noiembrie 2015. ”Pentru moment, ancheta nu detine informatii privind o legatura intre cei sase si autorul atentatului din metroul din Sankt Petrersburg”, a precizat insa Comitetul.

Ce stim de jihadismul kargaz?

Akbarjon Djalilov

Autoritatile ruse au confirmat, marti, ca autorul masacrului din metroul din Sankt Petersburg este un kargaz, Akbarjon Djalilov, a carui identitate fusese dezvaluita inaintea rusilor de serviciile de securitate din Kargazstan. Djalilov s-a nascut in Osh, al doilea oras al acestei tari si o zona care a furnizat un puternic contingent de jihadisti Statului Islamic, 600 de persoane. In timp ce autoritatile cauta motivatiile pentru care Djalilov a ales sa devina kamikaze si sa ucida 14 persoane, exista elemente pentru ca ”pista kargaza” sa fie luata in seama. In primul rand, exista o traditie a jihadului in Asia centrala, care era activa in 1990 si care a fost exportata in Afganistan si Pakistan cu fenomenul taliban. Chiar daca astazi jihadul nu mai este ”la mare cautare” , ISIS exercita inca o fascinatie pentru anumite grupuri din Asia centrala si a emigrantilor izolati veniti din aceasta regiune. Regiunea Osh, de unde provine Djalilov, a exportat sute de combatanti pentru ISIS in Siria, in special membri ai minoritatii uzbece. Marginalizata, exclusa, aceasta minoritate a fost victima unor pogromuri, in 2010, in sudul Kargazstanului.

Frustrarile din Rusia

Datorita legaturilor istorice dintre Rusia si fostii sateliti din Asia centrala, kargazii, uzbecii sau tadjicii sunt relativ numerosi in Rusia, unde frecvent sunt dispretuiti sau ocupa slujbe necalificate. ”Foarte posibil ca Djalilov sa fi fost un tanar izolat in Rusia, fara serviciu, care a imbratisat discursurile extremiste de pe Internet si a cazut in capcana lor”, sugereaza cercetatorul Bayram Balci, specialist in Asia centrala, citat de noubelobs. ”Nu trebuie neglijata o astfel de frustrare a marginalizarii sale in Rusia, care s-ar fi putut transforma in manie impotriva lui Putin si a rusilor, impreuna cu pretextul sirian ca leitmotiv”. ”Nu cred ca se poate insa vorbi de o structura organizata a ISIS in Rusia. De mult ar fi actionat, mai ales cu politica lui Putin de sustinere a regimului sirian, cu forta pe care o cunoastem”, estimeaza Balci.

Un jihad care se exporta

Gasim insa din ce in ce mai multi kargazi si alte etnii din Asia centrala printre autorii atentatelor din strainatate, in special in Turcia. In 28 iunie 2016 un atentat pe aeroportul din Istanbul s-a soldat cu 44 de morti. Printre cei arestati, s-au numarat mai multi uzbeci si kargazi. La 1 ianuarie 2017, tot un uzbec,  Abdulkadir Masharipov, a comis masacrul din clubul Reina din Istanbul. Dar actele teroriste comise de cetateni din Asia centrala nu au avut impact asupra cooperarii dintre Rusia si fostii sateliti ai URSS. Ba dimpotriva. Rusia si aceste tari vad ca o cooperare directa este necesara pentru a preveni aceste acte. Si Rusia si aceste tari sunt vulnerabile, in lipsa acestei cooperari. Un ajutor pe care Kargazstanul l-a aplicat rapid, livrand prima numele atentatorului din Sankt Petersburg.

Berlin n-a stins lumina

Rusii s-au ofuscat pentru ca, spre deosebire de Paris, Dresda sau Belgrad, care au ales sa aduca un omagiu victimelor atacului din Sankt Petersburg, Berlinul a ales altceva. In noaptea de marti spre miercuri, luminile Turnului Eiffel au fost stinse (asta dupa ce internautii au protestat ca turnul nu a fost iluminat, in semn de solidaritate, in culorile drapelului rus). In Belgrad, palatul Albanija (primul zgarie nori din Europa de Est) a fost luminat in culorile Rusiei. La fel si Palatul Culturii din Dresda. In schimb, Poarta Brandemburg din Berlin nu s-a colorat in albastru-rosu-alb. Berlinul nu este infratit cu Sankt Petersburg, au declarat oficialii berlinezi.

author avatar
Tudor Borcea
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger