AcasăNewsRecord de reclamații împotriva firmelor de asigurări. Ce face ASF?

Record de reclamații împotriva firmelor de asigurări. Ce face ASF?

Protejate de ASF, firmele de asigurări refuză să plătească despăgubirile pentru RCA

 

Numărul plângerile împotriva firmelor de asigurare, care refuză, efectiv, să plătească despăgubirile pe polițele RCA, va doborî toate recordurile în luna ianuarie, ne spun reprezentanții service-urilor auto. Aceștia atrag atenția că Autoritatea de Supraveghere Financiară nu ia măsurile legale împotriva acestor firme, creând mari prejudicii românilor.

Protejate de ASF, firmele de asigurări refuză să plătească despăgubirile pentru RCA

Reprezentanții service-urilor auto din România se plâng de faptul că firmele de asigurări au ajuns să plătească doar o mică parte din despăgubirile polițelor RCA și că Autoritatea de Supraveghere Financiară refuză să aplice legea în cazul acestora. Mai mult, asigurătorii sunt acuzați că fac lobby pentru legiferarea plății parțiale a despăgubirilor, în detrimentul celor păgubiți, care vor fi nevoiți să-și plătească reparațiile mașinilor din propriile buzunare. ”Asiguratorii încearcă să influențeze ASF-ul și Parlamentul pentru a schimba Legea RCA din 2017, care este o lege foarte bună, foarte clară, este una europeană, copiată după legile din Franța, din Germania, dar nu se aplică. Firmele de asigurări fac presiuni să se schimbe legea și să se plafoneze tarifele la niște prețuri pe care le va stabili Autoritatea de Supraveghere Financiară. ASF ar trebui să stabilească tarifele la 12.000 de service-uri, ca și cum ne-am întoarce pe timpul lui Ceaușescu la mercuriale, în contextul în care anul acesta se liberalizează și prețul la gaze. Este o piață liberă, suntem în UE, ar fi singurul sector în care se plafonează tarifele. În piață, asiguratorii încalcă cu bună știință legea, din simplul motiv că Autoritatea de Supraveghere Financiară nu vrea să aplice legea în cazul lor, în sensul de a-i sancționa atunci când greșesc. Firmele de asigurări nu plătesc daunele, iar, mai nou, plătesc doar un leu din 10 lei, adică doar o mică parte din despăgubiri, refuzând să achite integral facturile de reparații. De ce fac acest lucru? Pentru că autoritatea nu sancționează și foarte puțini dintre păgubiți își permit să meargă în instanță, să stea doi-trei ani de zile să se judece cu asiguratorul. Peste 90% din procesele intentate de păgubiți și de service-uri asiguratorilor sunt câștigate, deci e clar că legea este bună, din moment ce judecătorul dă câștig de cauză păgubiților. Doar că în instanță ajunge doar cine are bani de taxă de timbru și de avocați, și atunci, profitând că nu sunt sancționați de ASF, nu plătesc sau plătesc parțial, știind că dintr-o sută merg în instanță doar 10. Evident că și-au făcut niște calcule și au văzut că lucrurile funcționează așa”, ne-a declarat Florin Pandele, director general al AutoCar Service.

Angajații ASF, plătiți de firmele de asigurări

Absența măsurilor luate împotriva firmelor de asigurări care nu plătesc despăgubirile conform legii este cauzată, în principal, de faptul că banii pentru salariile angajaților ASF vin direct de la firmele de asigurări, avertizează reprezentanții service-urilor auto. ”Companiile City și Euroins au în acest moment 80% din piața RCA, ceea ce este îngrijorător, iar Consiliul Concurenței nu spune nimic. Cineva ar trebui să se autosesizeze față de ceea ce se întâmplă, pentru că sunt zeci de mii de dosare în instanță, sunt zeci de mii de reclamații, iar luna asta va fi un record de reclamații din ultimii 30 de ani, când se preconizează un număr de peste 5.000 de plângeri. Ce trebuie să se mai întâmple pentru ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să ia măsuri împotriva acestor societăți? Legea spune, în articolul 37, că, dacă asigurătorul nu achită despăgubirile la timp și integral, asiguratorul este sancționat și cea mai mică amendă începe de la 20.000 de lei. Vă dați seama că la mii de astfel de reclamații, dacă ar fi aplicat legea, asiguratorul ar fi plătit daunele. Și asta se întâmplă din cauza faptului că cei 600 de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară sunt plătiți direct de către firmele de asigurări, iar aceasta este o mare anomalie a legii. E ca și cum eu aș plăti direct un judecător sau un procuror. Legea trebuie schimbată și să se revină la forma în care angajații ASF erau plătiți din bugetul Ministerului de Finanțe”, ne-a mai precizat directorul general al AutoCar Service, Florin Pandele.

 

Întrebările ”Național” pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară

Ziarul ”Național” a trimis, oficial, o serie de întrebări conducerii Autorității de Supraveghere Financiară,  referitoare la neregurile semnalate în instituție.

 

  1. Este adevărat ca dna Ioana Cazacu a fost numită ilegal de Ovidiu Wlasopol și ocupă de peste 2 ani de zile funcția de director al Direcției Relații Publice, Petiții și Educație Financiară prin delegare, fără a da concurs pentru ocuparea acestei poziții?
  2. De ce ASF nu a organizat niciun concurs timp de peste 2 ani pentru ocuparea acestei poziții importante?
  3. Este adevărat ca dna IC beneficiază de mașina de serviciu în condițiile în care dânsa nu are permis de conducere? I se plătește și șofer?
  4. Ce activități de teren desfășoară dna IC astfel încât să se justifice punerea la dispoziție a unui autovehicul de serviciu plătit din banii instituției?
  5. Este adevărat că IC trimite angajați din subordine să îi rezolve problemele personale (ex: dus-adus copii de la școala), folosind autovehiculul ASF-ului în condițiile în care subordonații săi nu aveau dreptul să conducă autovehiculul respectiv?
  6. Vă rugăm să ne transmiteți lista cu toate țările vizitate de către doamna IC pe banii ASF-ului de la preluarea funcției de director fără concurs și până astăzi?
  7. Vă rugăm să ne transmiteți valoarea totală a cheltuielilor decontate de către ASF cu ocazia deplasărilor efectuate de către dna IC în toate țările vizitate.
  8. Care au fost beneficiile ASF-ului rezultate în urma deplasărilor dnei IC în țările vizitate pe banii ASF-ului?
  9. Este adevărat că dna IC a fost înlocuită din grupurile de lucru cu BNR în care dna IC reprezenta ASF? Este adevărat că reprezentanți ai BNR au solicitat înlocuirea dânsei?
  10. Este adevărat că dna IC a fost înlocuită din grupurile de lucru cu Ministerul de Finanțe în care dna IC reprezenta ASF? Este adevărat că reprezentanți ai Ministerului de Finanțe au solicitat înlocuirea dânsei?
  11. Este adevărat ca în condițiile în care numărul de petiții a crescut cu peste 200% în ultimul an la ASF, dna Cazacu a obținut calificativul FOARTE BINE la ultima evaluare, în condițiile in care nemulțumirile consumatorilor sunt în creștere?
  12. Este adevărat că dna IC, deși nu a dat concurs pentru ocuparea funcției de director, este retribuită cu un salariu de aproximativ 40.000 de lei, aferent poziției de director în cadrul ASF?
  13. Este adevărat că ASF a pierdut o finanțare UE pe educație financiară în valoare de 500000 de euro pentru că dna IC nu a transmis la timp documentația necesară?
  14. Este adevărat că ASF înregistrează o medie de 2.000 de petitii / lună față de 100 cât înregistrează piața Germaniei la 80.000.000 de polițe? Ce a făcut departamentul de petiții în acest sens, precum și celelalte departamente de control?
author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.926 afisari

39 COMENTARII

  1. Wlassopol este cel care ameninta in stanga si in dreapta in ASF ca sa ii fie mentinuta in functie tuta de Cazacu. Idila dintre cei 2 este de notarietate deja in ASF si cei doi indragostiti spera sa ramana in functii ca sa incaseze salariile nesimtite. Impreuna, cei 2 porumbei pleaca acasa luna de luna cu vreo 12000 de euro. Nu e rau sa fii pus de PSD in fruntea ASF-ului!

  2. Pentru cei care nu o cunosc pe Ioana Cazacu, acesta este fina lui Victor Ponta si fosta sotie a lui Zetea, liderul PSD Baia Mare, cu care are si un copil. Asta ca sa intelegem cu totii cum se fac angajarile pe functii la ASF.

  3. ASTIA DIN ASF SUNT TOTI SPAGUITI. AR TREBUI SA VINA DNA SA LE PUNA DIRECT GRATII LA GEAMURI, PENTRU CA TOTI TREBUIE ARESTATI ACOLO. IMPUTITI NUMITI DE PSD SA FURE PENTRU PARTID SI EI DIN BUZUNARELE SOFERILOR.

  4. ASF trebuie desfintata. In anul 2020 a ramas exact cum a spus Basescu acum vreo 4 ani: ASF este o cloaca in care si-au gasit loc de parcare toate rudele pesedistilor.

  5. Hotii de la ASF trebuie arestati, acolo este grup infractional organizat. De ce nu intervine DNA? Sau a murit DNA-u?

  6. In afara de Ioana Cazacu mai sunt si alte doamne care circula cu masini de lux, pe care nu ti le poti cumpara nici macar din salariu urias platit de ASF.

  7. Se aude in piata ca sunt depuse plengeri penale asupra unor angajati de la asf . Daca este asa a venit ceasul celor de acolo, cu siguranta DNA-ul nu va mai iesii de acolo 1 an. Domnilor de la asf dati foc urgent hartiilor asa cum a facut Misu Negritoiu, nu aveti mult timp.

  8. Domnule vicepresedinte Rosu, nu va este frica de puscarie? De 2 ani tineti ocupata functia de director general de la FGA. De ce nu ati scos-o la concuncurs? FGA se subordoneaza direct dvs, aflat azi in ASF! De ce nu il lasati pe Coca Constantinescu, director adjunct FGA, sa dea examen pe postul ocupat abuziv de dvs? Speram ca DNA sa verifice si acest aspect.

  9. In fata la ASF e expo auto de lux. Oare din ce bani? De ce ASF nu este platit la „nivelul venitului mediu si al nivelului de trai din Romania”? Asa cum justifica si achita Euroins despagubirile, societate Bulgareasca cu interlopi in spate.

  10. Domnule vicepresedinte Rosu si doamna presedinte Doina Dascalu, de ce ati tolerat ca directorul de control, dl Golovatic, fost presedinte Uniqa asigurari, care a fost amendat de consilul concurentei cu milioane de euro, ca astazi sa se refugieze director control ASF? De ce dupa un control de 4-5 luni la Euroins care s-a incheiat in Iunie 2019 raportul si pv-ul a fost trimis la Euroins abia pe 17 Ianuarie 2020? Are legatura cumva ca fapta asiguratorului se prescrie daca in termen de 6 luni acesta nu este sanctionat? Speram ca autoritatile statului sa verifice ce sa intamplat ca timp de 7 luni de la finalizarea controlului ASF a „uitat” sa intocmeasca raportul de control.

  11. Incompetenta este cuvantul care o caracterizeaza pe doamna Cazacu. Mii de pagubiti formuleaza reclamatii la Asf pentru incalcarea drepturilor de catre asiguratori, iar doamna Cazacu nu ia nici o masura! Astfel de persoane nu au ce cauta la Asf. Din cauza unor astfel de persoane nepregatite Asf nu mai este respectata, iar asiguratorii isi fac de cap.

  12. DNA parca e complicele ASF, toata lumea tipa ca miroase a coruptie si ei se fac ca nu vad.

  13. ASF este stat în stat, pe bani publici, pe banii noștri, plătitori de polite obligatorii RCA. Lucrurile sunt simple, asiguratorii nu plătesc ptr că ASF ii protejează deși legea îi obligă să protejeze păgubiții. Asiguratorii le plătesc salariile uriașe de care chiar Președintele Americii, dl Trump ar fi invidios. 2 exemple: 10.000 de euro/ luna încasează acum vicepreședintelui Roșu, vărul condamnatului Dragnea de la PSD; 15.000 mii euro încasează Doina Dascălu, numita de ALDE și aflata sub protecția dl Chițoiu și Tăriceanu. Practic, aici vedem o caracatița de la parlament la asiguratori unde se protejează unii pe alții.

    • Donald Trump NU își încasează salariul, banii fiind destinați altor scopuri, în beneficiul altor chestiuni – instituționale, umanitare etcetera. Este, cred, singurul președinte american care (a procedat) procedează astfel. Are destui bani și, se vede, bunul simț de a nu încasa banii statului.

  14. Domnule Rosu, care este cariera dvs in afara ca sunteti varul lui Dragnea si membru PSD? Cum va votati singuri salarii de 10.000 de euro pe luna? Domnule prim ministru Orban, dl Citu, nu va era mai bine in ASF? Nu sunteti invidiosi pe acesti indivizi numiti politic, care ocupa functii fara experienta in domeniu? Domnilor de la PNL cat mai tolerati acesti monstrii?

  15. In acest moment pagubitii platitori de polite RCA obligatorii sunt lasati in batjocura societarilor de tip CARITAS City si Euroins.
    Neaplicarea de sanctiuni de catre Asf in ciuda miilor de încălcări zilnicice ale Legii 132/2017 arata in mod direct complicitatea conducerii ASF cu asiguratorii.
    Intrun stat de drept democrat puscaria ar trebui sa fie doar o chestiune de timp.
    Demisia imediată Cazacu si Rosu !!!!!

  16. Arestați trebuie toți din ASF! Acolo este corupție de sus pana jos. Toți tipa ca asiguratorii le trag teapa, iar ASF ridica complice din umeri.
    La pușcărie cu voi! Haideți sa facem miting! Sa ii dam jos pe îmbuibații ăștia pesediști!
    Marș dracului la pușcărie cu voi!
    Șpăgari nenorociți ce sunteți!

  17. Năpârca aia blonda de Cazacu încasează 40 000 de lei pe luna?
    Proasta asta? Blonda lui Wlassopol?
    Demisia Doina Dascălu! Demisia Cristian Roșu!
    La pușcărie cu voi ca o protejați pe împuțita asta pesedista și ca luați șpagă de la firmele de asigurări!

  18. De la înființare sunt numai scandaluri de corupție, nepotism și salarii nesimțite cu aceasta instituție.
    Sa fie împărțită in 3 și demiși toți de acolo.
    In ASF trebuie angajați oameni noi și profesioniști, nu prostul proștilor – Wlassopol, nesimtite precum Ioana Cazacu sau lichele politice precum Doina Dascalu. Demiși și reduse salariile la nivelul bugetarilor.

  19. Ar trebui verificate convorbirile telefonice ale conducerii ASF ca sa aflam in clar cine a sunat de la partid pentru a fi menținută in funcție Ioana Cazacu. Cel care a sunat a făcut o infracțiune in toată regula.
    DNA-ul!!!! Se aude?

  20. ASF trebuie desfiintat intrucat este lupul paznic la oaie . atata timp cat ..sponsorizarea”/salariile sunt platite de cai care ar trebui sa fie controlati…ganditiva ca e logic ca orice pe lumea asta nu va actiona niciodata impotriva celui care-l plateste… e logic
    As vedea ca si o solutie viabila SAL-FIN ca si entitate de solutionare alternativa a litigiilor sa fie infara ASF-ului si care sa actioneze independent si implicit in mod echitabil in favoarea ambelor parti asigurat/asigurator prin natura profesionalitatii personalului respectiv,si nu prin nepasarea aprofitorilor de salarii nemeritate. La acest capitol mai putin conteaza cine sau care sunt modalitatile de a ajunge sa fi platit de asiguratori sa-i ..pazesti” sa respecte legea clar nu se va intampla niciodata indiferent chiar si de asa zisa culoare politica ,care evident nu are nici o relevanta in aceasta situatie
    As vedea ca o solutie viabila si rapida de revenire la normalitate ca SAL-FIN ca si entitate de rezolvare a litigiilor prin profesionistii care ii are sa preia solutionarea problemelor existente si viitoare ,entitate independenta care ar urma sa ia locul in urma desfiintarii ASF-ului ca si nulitate absoluta.
    Subliniez totodata ca nu culoarea politica sau tipul de oportunism care se incheaga in jurul sponsorizarilor asiguratorilor este problema primordiala,ci legea contrare normalitatii de a fi platit de cel care ar trebui sa-l controlezi.

  21. Departamentul juridic (Radu Petrescu), departamentul Control Asigurări (Florin Golovatic), departamentul Petiții (Ioana Cazacu) sunt departamente conduse de oameni ai firmelor de asigurări. Florin Golovatic are grija sa se uite in timpul controlului in orice alta parte decât in zonele cu probleme ale asiguratorilor și acoperă acele încălcări ale legii, are grija sa redacteze rapoartele de control după un an, ASF dând o norma prin care se prescriu faptele asiguratorilor nesanctionate de autoritate in termen de 6 luni de la constatarea faptelor, Radu Petrescu are grija sa nu dea avize necesare sancționarii asiguratorilor, sa vulnerabilizeze actele in baza cărora asiguratorii sunt sancționați, iar aceștia in baza actelor vulnerabilizarea de Radu Petrescu contesta și câștiga in instanța anularea sanctiunilor date de ASF. Departamentul Petiții condus de Ioana Cazacu are grija sa răspundă in bătaie de joc păgubiților RCA și sa ii trimită la SalFin sau in instanța dacă își vor banii de despăgubire de la asiguratori și încadrează in mod intenționat eronat in raportări atunci când pagubitii au dreptate. Cum este posibil ca dep Petiții sa stabilească faptul ca 60% dintre petenți au dreptate când reclama abuzurile asiguratorilor, iar acești petenți când ajung in instanța, câștiga in 94% din cazuri? De ce ASF da dreptate doar pentru 60% și instanța in cazul a 94%?
    La toate aceste răspunsuri ar trebui sa răspundă Direcția Naționala Anticorupție.

  22. Pai sa raspunda si dl Florin Golovatoc, respectiv d-na Cazacu in fara legii, astfel cum raspunde fiecare cetatean…..sa vina DNA ….peste ASF sa vada neregulile,deoarece de ani de zile acceptam aceasta situatie ( bataie de joc din partea asiguratorilor ) la fel cum acceptam sa facem cate 6 h pana la Sinaia pe DN1…..
    Bataie de joc ….si noi acceptam ….

  23. Pai sa raspunda si dl Florin Golovatic, respectiv d-na Cazacu in fata legii, astfel cum raspunde fiecare cetatean…..sa vina DNA ….peste ASF sa vada neregulile acestora,deoarece de ani de zile acceptam aceasta situatie ( bataie de joc din partea asiguratorilor ) la fel cum acceptam sa facem cate 6 h de la Bucuresti pana la Sinaia pe DN1…..
    Bataie de joc ….si noi acceptam ….

  24. Ce Dna , ce sa faca DNA , DNA ul functiineaza doar pentru muritorii de rand , nu pentru adevartii corupri , nu pentru protejatii statului multinationalele . Ar trebui sa mergem peste ei in birourile lor si tarati in strada . Sunt niste gunoaie corupte tinute in brate de alesii nostrii . Ce sa faca DNA ?? Stim ce ar trebui sa faca intr o tara normala …

  25. Asiguratorii ( care au capital strain ), vezi Euroins, patron bulgar, isi bat joc de toti romanii pagubiti prin neplata dosarelor, intarzieri sub obladuirea ASF-ului …..incredibil in anul 2020 ….

  26. Lucrurile nu sunt așa grave la ASF. Oamenii se pregătesc relaxați de weekendul prelungit care urmează. Banii luați de pe șpăgi trebuie cheltuiți și ei cumva, nu?

  27. Salutam propunerea noului guvern prin care vor sa stabileasca criterii de performanta pentru conducerea ASF. Conform acestor propuneri, anual, in baza unui raport privind activitatea ASF, care include realizarea anumitor criterii de performanta, Parlamentul va putea sa demita conducerae ASF in cazul in care aceste criterii de performanta nu au fost atinse.
    Asta ar fi ceva normal intr-o institutie precum ASF care suge din buzunarul fiecarui cetatean din aceasta tara care achizitioneaza produse din piata reglementata si supravegheata 7% din sumele incasate.
    Sa traim ca sa-o vedem si pe asta !

  28. Domnule Rosu C., nu credeti ca ar trebui sa va dati jos mustata ! Poate asa nu o sa va mai recunoasca lumea pe strada ! Presupun ca aveti ceva cascaval pus deoparte pentru zile negre. Va luati un tir de portocale dintr-ul salariu. Sau chiar doua! Unul si pentru varu ! Ca avorba aia, la ce valoare sunteti chiar meritati zece mii de euro pe luna din banii nostri !
    Aveti modelul varului dvs. dl. Dragnea ! A cazut saracul de pe un cal mare ! Era, la fel ca dvs., aproape un zeu. Sau cel putin asa credea el !
    Nea Badea, Leonardo (ce nume exotic de telenovela !) fostul dvs. sef, a facut stagiu de tocat bani si frecat tiparul la ASF si a fost promovat de partid la BNR. Bravos natiune ! In ce tara traim, oameni buni !

  29. Se dă vina pe Dragnea. Așa o fi. Numai că acum sînt – din nou, a nu știm cîta oară – ăilalți la Putere. De ce nu îi schimbă ei pe ăștia? Ce-i împiedică? Oricum, mereu cu aceiași, România nu își mai revine.

  30. A avut dreptate Basescu, ASF este o cloaca. Se angajeaza fara concurs toate prietenele politicienilor, I. Cazacu, E Repede ( Tudose) L. Nadrag( Oprisan) o lista f.lunga. Cristian Munteanu cel de la ASSAI, consilierul lui Rosu si infiltratul lui Pandele va poate da lista completa. Cu asta se ocupa el in ASF, culege informatii si le furnizeaza presei. Toti tolerati de Dascalu si Rosu. Cazacu are salariu 40000? Asa e dna Dascalu?

  31. @Diana Bucur, ai uitat sa ii adaugi pe lista pe Florin Golovatic, Radu Petrescu, Cristina Zgonea, etc.
    Dar am uitat, oamenii firmelor de asigurări sunt aia buni. Sa îți dea D-zeu sănătate cata minte are Ovidiu Wlassopol!

    • Vorbești despre Crina Muntean, judecătorul menționat in Raportul MCV pe justiție ca fiind persecutat de pesediști pt ca s-a opus modificării legilor justiției și a băgat mai mulți pesediști după gratii? Tremura carnea pe voi ca ajungeți toți la mititica. Și veți ajunge colegi cu colegul vostru de partid, Liviu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger