AcasăNewsRecep plange. Vrea pedeapsa capitala

Recep plange. Vrea pedeapsa capitala

Potrivit presedintelui Turciei, participantii la tentativa de lovitura de stat din 15 iulie trebuie sa fie executati. Aceasta decizie, care risca sa priveze Turcia de sansa aderarii la UE, a provocat vii reactii in cancelariile occidentale.

Liderul de la Ankara a varsat, mai intai, lacrimi la funeraliile colegului si prietenului sau, Olchaka Erol, si ale fiului acestuia care avea 16 ani, ucisi la Istanbul in timpul manifestatiilor de strada contra puciului. Ceremonia funerara a avut loc la moscheea facultatii de teologie a Universitatii Marmara, in Istanbul. ”Erol era prietenul meu”, a declarat cu ochii in lacrimi Erdogan. Presedintele Turciei l-a acuzat din nou pe Le président turc a de nouveau accusé le prédicateur musulman Fethullah Gülen, dusmanul sau declarat, ca a organizat tentastiva de lovitura de stat si a promis ca-i va vana pe partizanii acestuia in toate institutiile statului. In alta ordine de idei, Recep Erdogan s-a referit la posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru cei care au participat la tentativa de lovitura de stat. ”Nu putem ignora aceasta exigenta”, a indicat Erdogan, reactionand la apelurile pentru restabillirea pedepsei capitale lansate de simpatizantii sai. ”Este in firea statului democratic sa analizeze si sa dezbata orice chestiune dorita de popor”. ”Cred ca guvernul va discuta cu opozitia si o decizie va fi luata, fara indoiala”, a adaugat el. Premierul Binali Yldirim evocase deja, sambata, posibilitatea restabilirii pedepsei cu moartea pe care Turcia a abolit-o in 3 august 2002, o conditie necesara pentru demersurile de aderare la Uniunea Europeana. ”Lasii vor primi ceea ce merita”, a declarat Yildirim, referindu-se la pucisti. Ca raspuns la declaratiile lui Erdogan, partidul pro-kurd HDP (Partidul democratic al poporului) a declarat ca nu va sustine un eventual proiect de lege privind restabilirea pedepsei capitale.

UE ameninta cu blocarea negocierilor de aderare

In replica la intentiile lui Recep Erdogan, sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a declarat ca nici o tara nu poate adera la UE in cazul in care va introduce pedeapsa cu moartea. ”Cerem respectarea ordinei constitutionale in Turcia, UE subliniaza importanta mentinerii statului de drept in aceasta tara”, a declarat Mogherini, care a subliniat ca Anlara trebuie sa respecte ”democratia, drepturile si libertatile fundamentale”. Berlinul a impartasit acelasi punct de vedere, a confirmat Steffen Seibert, purtatorul de cuvand al guvernului. ”O tara unde se aplica pedeapsa capitala nu poate fi membra UE iar restabilirea pedepsei cu moartea in Turcia va avea consecinta oprirea negocierilor cu privire la aderarea la spatiul comunitar, a declarat Seibert.  Chiar daca, cel putin declarativ, Turcia doreste aderarea la UE, estimand ca are toate atributele pentru a accede in spatiul comunitar, Recep Erdogan are ca principal obiectiv ridicarea vizelor UE pentru cetatenii turci. Pe de alta parte, ministrii de Externe ai UE, reuniti la Bruxelles au autoriutatile din Turcia sa nu recurga la o ”represiune generalizata”. ”Trebuie sa transmitem un mesaj extrem de puternic in acest sens, nu va exista nici o scuza pentru Turcia sa se indeparteze de statul de drept”, a declarat Federica Mogherini.

103 generali si amirali, arestati, 4500 de politisti destituiti

Cel putin 103 generali si amirali ai armatei turce au fost arestati in cadrul anchetelor dupa tentativa de lovitura de stat din aceasta tara, in conditiile in care numarul total al acestora in armata turca este de 359. Si in cadrul Ministerului de Interne au fost operate epurari masive. 8770 de persoane, din care care 4500 politisti si 614 jandarmi. Guvernul de la Ankara s-a angajat, ieri, ca va rspecta statul de drept, ca raspuns al avertizarilor din partea UE. Pucistii ”trebuie sa-si dea seama ca vor fi responsabili pentru orice picatura de sange varsat”, dar ”intr-un cadrul legal”, a afirmat premierul Binali Yildirim. Acesta a indicat ca aproximativ 7600 de suspecti se afla , in total, in arest preventiv, intre care 6038 militari, 755 judecatori si 100 de ofiteri de politie.

Elicopterele neautorizate vor fi doborate

Peste 1800 de membri ai fortelor speciale au fost desfasurati suplimentar in Istanbul, unde a fost instituita starea de urgenta. Trupele au fost trimise in zonele strategice ale orasului. Seful securitatii din Istanbul a ordonat ca orice elicopter militar din Istanbul care se ridica de la sol fara autorizatie sa fie doborat ”fara avertisment”. Ieri, unitati ale politiei au dsfasurat o operatiune speciala la cartierul general al marinei turcesti, in Golcuk, in provincia Kocaeli. Mai multi procurori au descins in unitate, insotiti de un numar mare de politisti. Este de asteptat ca operatiunea sa se soldeze cu arestari, in legatura cu tentativa de lovitura de stat din Turcia. Tot ieri, Recep Erdogan a ordonat avioanelor de vanatoare sa survoleze Ankara si Istanbul, cel putin 24 de ore

WikiLeaks da din casa Sultanului

WikiLeaks a anuntat ca va publica peste 100.000 de documente privind structura de putere din Turcia, dupa evenimentele din aceasta tara. ”Pregatiti-va pentru o batalie, pentru ca vom publica 100k+ documente cu (hashtag-ul) #Turkey’s political power structure’), a anuntat WikiLeaks pe contul sau  Twitter.

Occidentul: Lista de suspecti era pregatita

Valurile de arestari din cadrul armatei, politiei si magistraturii au fost premeditate, potrivit comisarului european Jihannes Hahn, insarcinat cu dosarul candidaturii Turciei la UE. ”Cred ca faptul ca aceste liste erau disponibile imediat dupa eveniment demonstreaza ca ele erau pregatite pentru a fi utilizate intr-un anumit moment”, a declarat Hahn. Boris Johnson, ministrul britanic de externe, care a asistat la primul sau consiliul UE de afaceri externe, la Bruxelles, dupa nominalizarea sa surpriza in fruntea Foreign Office, a facut un apel autoritatilor turcesti la ”retinere si moderatie”. Iar ministrul de Externe al Belgiei a cerut autoritatilor din Ankara sa ”reactioneze de-o maniera proportionala”. Pentru Comisia Europeana, valul de represalii din Turcia ”violeaza normele de drept international”.

John Kerry: Turcia risca excluderea din NATO

Seful diplomatiei americane a lansat un avertisment dur Turciei, dupa masurile luate de Recep Erdogan dupa esecul puciului. ”NATO are si exigente in materie de democratie”, a declarat Kerry.  ”Multe persoane au fost arestate, si arestate foarte rapid. Speram ca vom putea colabora in mod constructiv pentru a preveni un regres”, a spus seful diplomatiei americane, dupa simmit-ul ministrilor de Externe ai UE de la Bruxelles. Insa Kerry a lasat clar sa se inteleaga ca stastutul Turciei in NATO ar putea fi luat in discutie, daca Ankara abandoneaza democratia si statul de drept, iar NATO va supraveghe indeaproape actiunile statului turc.

author avatar
Tudor Borcea
244 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger