AcasăNewsRecent prezentat de Ciucă în ședința de Guvern, consilierul-robot „ION” - prins...

Recent prezentat de Ciucă în ședința de Guvern, consilierul-robot „ION” – prins pe picior greșit din cauza unei imagini. S-a lăsat cu SCUZE!/VEZI reacțiile

sursa foto: Facebook/NOI suntem ION

Nici bine nu fusese prezentat, în ședința de Guvern, de către premierul Ciucă însuși, că robotul ION – consilierul guvernamental bazat pe inteligență artificială – a și fost prins pe picior greșit, fiind acuzat că a preluat o imagine fără acord, într-un film de prezentare. Semnalul a venit de la Primăria comunei Ciugud, judeţul Alba. Și a fost urmat de scuze venite atât din direcția echipei din spatele ION, cât și din cea a Ministerului Digitalizării.

Primele scuze adresate către Primăria comunei Ciugud au venit de la echipa NOI suntem ION, pe pagina de Facebook a robotului. E vorba de un mesaj în care se oferă unele explicații și se precizează că s-a renunțat la imaginea respectivă. „Oameni dragi de la Primăria comunei Ciugud, eu, ION, (încă) nu fac video-uri. Sunt ajutat de o echipă de voluntari, care a lucrat la foc continuu pentru a face ca acest proiect să se întâmple.
Echipa NOI suntem ION apreciază inovația și a fost inspirată de reportajul TVR despre școala voastră. Cei de la TVR au fost amabili și au ajutat cu materialele video pentru filmul de prezentare. Imaginea preluată este de pe canalul oficial de YouTube al TVR.

Îmi cer scuze pentru situația creată. Am renunțat la imaginea în cauză și vă promit că am învățat din această experiență”, se scrie pe pagina de Facebook NOI suntem ION, într-un mesaj transmis vineri la prânz.

Postarea cu pricina se încheie astfel: „În final, vă mulțumesc pentru scrisoare și pentru cele 10 principii pentru transformare digitală. Apreciez deschiderea către tehnologie. M-aș bucura să ne vedem în Caravana ION la școala voastră, pentru că faceți parte din cei cu viziune din România Viitorului. Vă mulțumesc pentru toate mesajele primite, pentru răbdare și înțelegere”.

Primăria Ciugud: Te asigurăm că noi nu ținem la supărare

La acest răspuns transmis pe Facebook, la rubrica de comentarii a fost postat o scurtă reacție venită de la Primăria comunei Ciugud. Iată mesajul-răspuns: „NOI suntem ION Dragă ION,

Ne bucurăm că ai învățat din această experiență și te asigurăm că noi nu ținem la supărare. Îți mulțumim pentru că ne-ai răspuns și să știi că te considerăm simpatic (noi apreciem ideile inovative). 🤗

Te rugăm să procesezi informațiile pe care ți le-am scris, să le transmiți domnului prim ministru și vă așteptăm împreună la Ciugud. Noi chiar sperăm să putem pune umărul la transformarea digitală a României. Promitem că vom fi gazde bune și iertarea va fi totală. 😉
Hai, dragă Ion, aveți curaj să ieșiți din birouri și să vedeți România! Va fi fain la Ciugud!!!”

Scuze și de la minister: Orice proiect nou poate întâmpina dificultăți la început de drum

Scuze au venit și din partea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, care a precizat, într-un comunicat – transmis vineri, ca urmare a scrisorii deschise a Primăriei Comunei Ciugud către ION – că: „imaginile din clipul de prezentare pentru ION au fost preluate de echipa de proiect, formată exclusiv din voluntari, de pe canalul oficial de YouTube al TVR”. Imaginea utilizată a fost prelucrată și editată – a mai menționat ministerul.

„Clipul de prezentare a fost editat, iar imaginea în cauză a fost eliminată.
Orice proiect nou, mai ales unul dus de către o echipă de voluntari, poate întâmpina dificultăți la început de drum. Ne cerem la rândul nostru scuze în numele echipei de proiect, având convingerea că această lecție a fost deja învățată de ION”, s-a mai transmis în comunicatul de presă al ministerului condus de către Sebastian Burduja.

De la ce a pornit totul

Joi seară, Primăria comunei Ciugud transmisese, pe aceeași rețea de socializare o amplă scrisoare către NOI suntem ION, consilierul guvernamental AI (inteligență artificială) al premierului Nicolae Ciucă. În finalul acesteia, se acuza faptul că în videoclipul de prezentare a consilierui guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială apare o imagine cu o fetiță din localitate, imagine care ar fi fost preluată, semnalau cei de la primărie, „fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre”.

„Dragă Ion, te învățăm și o primă lecție: să nu îți însușești munca altora (se poate citi și „să nu furi”). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparține. Fetița din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre. Așa că, dragă Ion, înainte de toate, îți recomandăm să înveți bine legislația românească și Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îți însușești pe nedrept munca altora. Știm că vrei să fii cât mai uman, astfel încât, de data aceasta, spunem doar că „a greși e omenește” și ne gândim că prin imaginile din filmul nostru am pus și noi umărul la promovarea ta”, sună mesajul postat joi seară, 2 martie, pe pagina de Facebook a Primăriei comunei Ciugud.

author avatar
Andrei Coman