AcasăNewsReactii dupa aparitia primelor informatii din cazul "Panama Papers"

Reactii dupa aparitia primelor informatii din cazul „Panama Papers”

Nici bine nu s-a aflat despre primele dezvaluiri din cadrul anchetei jurnalistice de proportii, cunoscute drept „Panama Papers”, avand in vedere ca este vorba despre o scurgere masiva de informatii de natura economica, datele si documentele apartinand unei cunoscute firme de avocatura cu sediul in Panama, ca reactiile nu au intarziat sa apara.

Se vorbeste despre „afaceri secrete” a peste 100 de politicieni si demnitari din intreaga lume. Insa, in conditiile in care printre numele vehiculate in acest caz este cel al premierului islandez, caruia i s-a cerut deja demisia, Gunnlaugson a precizat ca nu ia in calcul varianta de a renunta la sefia Executivului de la Reykjavik, din cate noteaza BBC, pe site. Totodata, cum s-a sustinut ca documentele ar indica si legaturi pe care le-ar avea in toata aceasta poveste si oameni de incredere ai presedintelui rus, speculatiile au fost respinse si din directia Kremlinului, din cate mentioneaza CNN, responsabilii sustinand, in replica, faptul ca totul ar avea drept scop afectarea imaginii lui Vladimir Putin, in preajma scrutinului electoral.

Firma de avocatura careia ii apartin aceste informatii stocate intr-o baza de date si care au declansat cutremurul in randul unor nume grele din randul bogatilor lumii este Mossack Fonseca, o societate de profil cu filiale in zeci de alte tari, decat statul in care are sediul central- Panama. Trebuie spus ca, pe langa avocatura, firma respectiva ofera servicii juridice, fiind, conform RISE Project, partenerul pentru Romania al acestui proiect global de investigatie, „unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan si structuri offshore care ascund adevaratii beneficiarii si bunurile lor”.

De asemenea in aceasta ancheta apar si nume din lumea fotbalului, dar si afaceristi romani, printre ei cel al lui Frank Timis. „Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, a apelat si el la aceiasi avocati din Panama City pentru a incepe afacerile din Romania la mijlocul anilor ‘90. Tot in documentele panameze regasim si filiera offshore prin care este controlata o alta mina importanta de aur din Muntii Apuseni dar si alte firme active in extractia petrolului si gazelor naturale”, sustin cei de la Rise Project.

author avatar
eNational
236 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger