AcasăNewsReacție dură de la nivelul FSANP: „Elena Udrea se transformă din infractoare...

Reacție dură de la nivelul FSANP: „Elena Udrea se transformă din infractoare dovedită în instanță morală pentru deținuți”

Un reacție transmisă miercuri, de la nivelul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), conduse de către Cosmin Dorobanţu, vizează mesajele transmise public de către fostul ministru Elena Udrea, aflată în spatele gratiilor, urmare a condamnării definitive în dosarul „Gala Bute”.

Prin intermediul unui comunicat, distribuit și pe pagina de Facebook a Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, sindicaliștii de la FSANP o critică pe Udrea. Despre care susțin că „se transformă din infractoare dovedită în instanță morală pentru deținuți”.

„Opinia publică ar trebui să știe că bazele actualei legi a executării pedepselor, aprig criticată de Elena UDREA din calitatea de infractoare dovedită, au fost puse în mandatul guvernării Boc din care a făcut parte, însă la acea vreme, fostul ministru era interesat să taie salariile bugetarilor cu 25%, măsură care a afectat inclusiv polițiștii de penitenciare îngrijorați de soarta propriilor copii, în contextul creșterii inflației și ratelor la bănci”, se susține, între altele, în comunicatul citat.

Redăm integral comunicatul FSANP:

„Influența și presiunea constantă ale Elenei UDREA pe lângă instituțiile fundamentale ale statului minimalizează scopul executării pedepselor.

Elena UDREA se transformă din infractoare dovedită în instanță morală pentru deținuți.

Din închisoare, Elena UDREA continuă să-și folosească influența și presiunile pe lângă instituțiile fundamentale ale statului român pentru a modifica legea de executare a pedepselor în favoarea deținuților, existând riscul ca închisoarea să nu-și mai atingă scopul de prevenire a săvârșirii de noi infracțiuni, cu consecințe dezastruoase asupra siguranței cetățenilor.

Opinia publică ar trebui să știe că bazele actualei legi a executării pedepselor, aprig criticată de Elena UDREA din calitatea de infractoare dovedită, au fost puse în mandatul guvernării Boc din care a făcut parte, însă la acea vreme, fostul ministru era interesat să taie salariile bugetarilor cu 25%, măsură care a afectat inclusiv polițiștii de penitenciare îngrijorați de soarta propriilor copii, în contextul creșterii inflației și ratelor la bănci.

Recent, deținuta Elena UDREA a lansat în spațiul public o informație potrivit căreia ”legea actuală nu face nici o diferență între un bărbat condamnat pentru omor cu premeditare, care nu are nici copii și o mamă condamnată pentru furt din magazine ori abuz în serviciu”. Este adevărat că legea nu face nicio diferențiere între deținuți, nici nu ar fi constituțional, legal și nici moral. Este cinic, însă nu și surprinzător, ca persoana privată de libertate să-și mascheze intenția de a scăpa de pușcărie în spatele luptei pentru păstrarea și consolidarea relațiilor cu familia și pentru nevoia de a sprijini dezvoltarea psiho-emoțională a propriului copil.

Dacă era atât de interesată de soarta propriului copil, Elena UDREA ar fi trebuit să anticipeze consecințele faptului că infracțiunile săvârșite de aceasta îi prevesteau statutul de persoană privată de libertate, mai ales după trimiterea în fața instanței de judecată, iar acest statut i-ar pune în dificultate relația cu un eventual copil. În ciuda acestui fapt, Elena UDREA a ales să facă un copil. În acest context, cine este vinovatul pentru apariția unor sincope în dezvoltarea psiho-emoțională a fiicei acesteia? Statul român sau propriile decizii?

În concluzie, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) va reacționa ori de câte ori un deținut afectează direct sau indirect imaginea polițiștilor de penitenciare și încearcă, prin influență și presiuni, să modifice legile din România, astfel încât să îngreuneze buna funcționare a poliției penitenciare și exercitarea atribuțiilor profesionale ale angajaților din sistemul penitenciar.”

Udrea spune că are „o problemă” cu modul în care „principiul menținerii legăturii cu familia este legiferat la noi”

Reacția de la nivelul FSANP vine la doar câteva zile după ce pe pagina de Facebook a Elenei Udrea fusese postat un mesaj din care rezulta că are „o problemă” cu modul în care „principiul menținerii legăturii cu familia este legiferat la noi”.

„Legislația privind executarea pedepselor cu inchisoarea este nu doar total ineficienta, Romania avand unul dintre cele mai mari grade de recidiva din Europa, ci si anacronica, ilogica, aberanta, in anumite prevederi, ce aduce la crearea unor adevarate drame umane, drame care nu aduc nici un beneficiu societatii, doar distrug vieti.

La cum am spus deja, legea actuala nu face nici o diferenta intre un barbat condamnat pentru omor cu premeditare, care nu are nici copii si o mama condamnata pentru furt din magazine ori abuz in serviciu, eventual cu un copil mic sau mai multi. Nu doar ca in ambele cazuri vizitele se pot primi doar in conditiile in care se folosește un “ dispozitiv de protectie” un geam care ajunge sa separe pe mama de copilul ei, dar si in cea ce priveste dreptul de a mentine contactul cu familia al detinutilor, tratamentul este identic. (…)

Pastrarea si consolidarea relatiilor cu familia, evident sunt importante pentru fiecare persoana care se afla in inchisoare. Dar cu atat mai mult trebuie ocrotita si sustinuta relatia unui copil cu mama sa, cand aceasta este obligata sa lipseasca o perioada de timp de langa copil.

Legislatia noastra nu are in vedere, in nici unul din aspectele pe care le trateaza, situatia copiilor al caror mame sunt in detentie. La fel, categoria de detinuti, mame, mame de copii mici, nu exista in viziunea legiuitorului nostru”, se mai scrie în mesajul apărut, în 4 septembrie, pe pagina Elenei Udrea de pe rețeaua de socializare amintită.

author avatar
Andrei Coman
462 afisari

9 COMENTARII

  1. Boc numai a încercat dar nu a reușit să facă ordine printre putorile bugetare. Cu 40% trebuiau să le taie salariile!
    Acum ar trebui cu măcar 50%! Și să dea afară jumătate dintre atârnători.

    ȘI PENSIILE SPECIALE DESFIINȚATE!!! TOATE!!!

  2. Asta imi aduce aminte de Grecia care critica condițiile din inchisoarea romana timp ce UE spune in comunicat ca Grecia e cea mai muci la puscarii… 🤗
    Asa ca Nuti daca faceai parnaie in Grecia era si mai greu. Nu mai fi si tu asa dura cu legile tale.

  3. Tupeul acestei femei si al celor din gasca PD este dupa chipul si asemanarea cu BASESCU !,aceeasi scoala a impostorilor si a celor in cardasie cu serviciile vechi si noi.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri