AcasăNewsReactie dinspre MAI fata de protestul sindicalistilor din Politie

Reactie dinspre MAI fata de protestul sindicalistilor din Politie

Cum in prima parte a zilei de sambata mai multe sute de persoane – din randul carora au facut parte si sindicalisti din Politie – au ales sa vina in fata sediului Ministerului de Interne, pentru a-si face cunoscute nemultumirile- in marea lor parte ce tin de latura salariala, dinspre institutia condusa de Carmen Dan s-au facut mai multe precizari referitor la acest protest.

Concret, intr-un comunicat de presa construit in jurul a 9 puncte de interes se subliniaza atat faptul ca Legea salarizarii presupune o crestere etapizata a salariilor bugetarilor, inclusiv celor ale politistilor si militarilor, cat si ca incepand cu luna viitoare, politistilor li se vor plati orele suplimentare din timpul saptamanii.

Redam in cele ce urmeaza, integral, comunicatul MAI:

„In referire la protestul organizatiilor sindicale din Politie, facem urmatoarele precizari:

1.Legea salarizarii bugetare nr. 153/2017 prevede etapele in care vor avea loc cresterile salariilor personalului bugetar pana in anul 2022. Evident ca fiecare categorie profesionala isi doreste sa beneficieze de aceste cresteri salariale inca din primul an de aplicare a legii, insa o crestere a salariilor pentru toti bugetarii in acelasi timp nu ar fi putut fi sustenabila din punct de vedere al posibilitatilor bugetare.

2. Desi politistii si militarii vor intra in grila in mod etapizat, pana in 2022, cu cresteri succesive, an de an, politistii au beneficiat de mariri salariale in ultimul an, astfel:
– crestere salariala de 10% in octombrie 2017;
– crestere salariala de 4-5% la salariul net din ianuarie 2018;
– marirea unor sporuri (de 5% sau 10%) pentru 28.000 de politisti din ianuarie 2018.

Cel mai mic salariu net din Politie (al unui agent debutant) a crescut de la 1.373 in decembrie 2016, la 1.776 in ianuarie 2018, la care se adauga norma de hrana de 990 lei si norma de echipament de 250 de lei si alte sporuri, dupa caz.
Ofiterii de politie, fara functie de conducere au salariile nete intre 1.909 lei si 6.777 lei, la care se adauga norma de hrana de 990 lei si norma de echipament de 250 de lei si alte sporuri, dupa caz.

Ofiterii cu functii de conducere au salariile nete intre 2.600 si 11.000 de lei (in cazul chestorilor), la care se adauga norma de hrana de 990 lei si norma de echipament de 250 de lei si alte sporuri, dupa caz.

Munca prestata in zilele libere si sarbatorile legale se plateste ca o zi normala de lucru la care se adauga un spor de 75%.

3. Incepand cu luna aprilie 2018, politistilor li se vor plati orele suplimentare efectuate in timpul saptamanii, aceasta masura fiind luata, cu caracter de exceptie, numai pentru angajatii MAI, in conditiile in care, din anul 2009, plata orelor suplimentare a fost sistata pentru intreg sistemul bugetar.

4. Anul acesta se vor achizitiona autoturisme si autospeciale in valoare de 120 milioane de lei. Procedura de achizitie este deja inceputa, fiind urcat anuntul pe SEAP. Dintre acestea, cele mai multe (700-800 buc.) vor fi destinate Politiei Romane.

5. Inspectoratul General al Politiei Romane a anuntat public ca anul acesta va cheltui 9 milioane de lei pentru reabilitarea unor sedii de politie. Din aceasta suma, 7 milioane lei sunt destinate reabilitarii unor posturi de politie din mediul rural, iar 2 milioane pentru sectiile de Politie din Capitala.

6. Politia Romana va achizitiona veste anti-glont si veste anti-injunghiere (70.000 de buc.), casti anti-glont cu vizor (1.000 buc.) si scuturi anti-glont (370 buc.).

7. Pentru reducerea deficitului de personal estimat la aprox. 23.000 de oameni, MAI va incadra anul acesta peste 7.000 de oameni, dintre care peste 3.000 in Politia Romana.

8. Referitor la propunerea de modificare a Legii 360/2002 privind statutul politistului, facem precizarea ca prevederile pe care MAI vrea sa le modifice au ca scop impiedicarea accesarii unor mecanisme prin care politistii refuzau repunerea pe functii in urma unor reorganizari sau a altor situatii, iar in acest mod ieseau la pensie la 40 de ani sau chiar la varste mai tinere. in mod clar prevederile nu urmaresc mutarea abuziva a politistilor de pe o functie pe alta.

Aceasta prevedere a fost solicitata explicit de catre reprezentantii sindicali (iar interventiile publice ale acestora sunt bine cunoscute de catre mass-media), pensionarea din MAI la varste tinere fiind o tema care a generat o intreaga dezbatere publica in vara anului trecut.

9. O alta modificare propusa la statutul politistului este aceea ca, atunci cand fata de un politist se incepe o cercetare prealabila, acesta sa fie pus la dispozitia unitatii pana la finalul cercetarilor. Politistul va fi platit in continuare pentru acea functie, dar i se vor delega alte atributii pana la clarificarea situatiei. In prezent, politistul chiar daca este reclamat ca a avut o conduita in afara cadrului legal, ramane in continuare in acelasi loc de munca.

Va asiguram ca Ministerul Afacerilor Interne face demersuri sustinute in vederea asigurarii unui nivel de salarizare adecvat pentru propriii angajati, in paralel cu eforturile pentru imbunatatirea dotarilor, reabilitarea sediilor, achizitionarea echipamentelor de protectie si a celor de interventie, necesare desfasurarii misiunilor in cele mai bune conditii.”

Amintim ca la protestul de sambata, de la sediul MAI, au participat si angajati din sistemul de penitenciare. Dar si ca din Piata Revolutiei, protestatarii s-au deplasat in mars catre Piata Victoriei, unde au in gand sa manifesteze pana dupa-amiaza.

sursa foto: facebook/snppc.ro

248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger