AcasăNewsReactia lui Ion Iliescu, dupa redeschiderea Dosarului Mineriadei: "Nu-mi fac griji!"

Reactia lui Ion Iliescu, dupa redeschiderea Dosarului Mineriadei: „Nu-mi fac griji!”

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis, luni, redeschiderea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

34 de persoane, printre care si fostul presedinte Ion Iliescu, au fost invinuite, initial, pentru incidentele din Bucuresti soldate cu 100 de morti si 1.300 de raniti.

In 2009, magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis neinceperea urmaririi penale, insa, dupa sase ani, oamenii legii s-au razgandit. Astfel, la initiativa procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, magistratii au decis redeschiderea dosarului.

Exista posibilitatea ca Ion Iliescu, Virgil Magureanu, fost director al Seriviciului Roman de Informatii, sau Victor Atanasie Stanculescu, fost ministru al Apararii, sa fie trasi la raspundere pentru evenimentele din 1990. De altfel, in faza initiala a dosarului, cei trei fusesera acuzati de crime impotriva umanitatii.

In ciuda situatiei ingrate in care se afla, fostul presedinte Ion Iliescu nu pare sa-si faca probleme. „Nu am ce comenta. Este treaba justitiei sa vada, sa analizeze, sa finalizeze. Nu-mi fac griji. Nu am motive sa cred ca mai pot aparea surprize. Daca Justitia considera ca este necesar sa se mai clarifice anumite aspecte, asta e!”, a declarat Ion Iliescu, pentru gandul.info.

Romania a fost urecheata de mai multe ori, la nivel european, ca nu a reusit sa gaseasca vinovatii pentru incidentele soldate cu 100 de morti si 1.300 de raniti. In perioada 13-15 iunie 1990, zeci de mii de bucuresteni au iesit in strada, pentru a protesta impotriva noului regim, iar puterea de atunci, in frunte cu presedintele Ion Iliescu, a apelat la minerii din Valea Jiului pentru a restabili ordinea. Ortacii au luat cu asalt centrul Capitalei si au fost acuzati ca au batut si ucis oameni nevinovati.

author avatar
Cristi Ionita
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger