AcasăNewsReactia lui Antonescu, dupa obsevatiile Comisiei de la Venetia: “Nu putem face...

Reactia lui Antonescu, dupa obsevatiile Comisiei de la Venetia: “Nu putem face doua Constitutii”

Crin Antonescu are un razboi vechi cu fostul ministru de Interne

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri, dupa ce Comisia de la Venetia a criticat proiectul de modificare a Constitutiei, ca nu pot fi realizate doua legi fundamentale, una pentru politicieni si alta pentru cetateni.

“Comisia de la Venetia reclama faptul ca noi nu avem o precizare clara legata de forma de guvernamant din Romania. Acest lucru ma suprinde, pentru ca forma de guvernamant a statului roman este foarte precizata si in actuala Constitutie si este pastrata si in proiectul de revizuire. Forma de guvernamant este republica. Faptul ca aceasta republica este prezidentiala, parlamentara, ceea ce nu este cazul nici pentru una, nici pentru alta, semiprezidentiala, semiparlamentara, acestea sunt chestiuni care nu se precizeaza in Constitutie, care sunt nuante de comentariu despre un regim politic sau altul si nu de forma de guvernamant. Forma de guvernamant, in cele mai dese cazuri, este monarhie constitutionala sau republica si Romania este o republica, nu cred ca e un dubiu pentru nimeni in aceasta privinta”, a declarat Antonescu.

Liderul liberal a subliniat ca nici in Constitutia Frantei nu se precizeaza daca este vorba de un regim prezidential sau parlamentar.

De asemenea, Antonescu a amintit ca, in ceea ce priveste clarificarea atributiilor presedintelui si premierului, s-a facut un pas important, fata de actuala forma a legii fundamentale.

“Stim foarte bine cate discutii, controverse, conflicte si cate apeluri la Curtea Constitutionala pentru a talmaci si uneori a rastalmaci Constitutia au existat. Proiectul de revizuire face niste pasi inainte in problema reprezentarii la Consiliul European, in problema desemnarii primului-ministru dupa alegeri, adica lucruri care la randul lor au fost atacate, sunt socotite de Comisia de la Venetia insuficiente. Poate ca, si aici va fi discutia in Comisie (de revizuire, n.r.), putem sa facem si mai multe clarificari. In opinia noastra, oricum s-au facut clarificari importante, suplimentare fata de actuala Constitutie care este destul de vaga sub anumite aspecte si, in opinia noastra, clarificarile necesare pentru ca sa nu mai avem astfel de crize si conflicte s-au facut”, a afirmat Antonescu.

author avatar
Alina Costache
325 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger