AcasăNewsReactia CSM la acuzatiile presedintelui interimar Crin Antonescu

Reactia CSM la acuzatiile presedintelui interimar Crin Antonescu

Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a raspuns acuzatiilor presedintelui interimar, Crin Antonescu, cu privire la anchetele vizand referendumului din 29 iulie. „Conducerea Consiliului reitereaza apelul la neinterferenta a actorilor politici in sfera justitiei”, transmit reprezentantii CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii a remis un comunicat in legatura cu recentele eclaratii ale presedintelui interimar privind cercetarile pe marginea referendumului, desfasurate in mai multe orase din tara. „CSM ia act cu profunda ingrijorare de declaratiile si acuzatiile formulate de la nivelul presedintiei interimare a Romaniei, privind anchetele penale ce vizeaza aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea presedintelui Romaniei,  aflate in curs de derulare”, sustin oficialii.

Reprezentantii Consiliului au tinut sa faca o serie de precizari in legatura cu aceste declaratii. „Activitatea procurorilor romani se desfasoara, conform prevederilor Constitutiei Romaniei, cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic. Potrivit Constitutiei Romaniei, procurorii nu sunt subordonati nici puterii legislative, nici puterii executive.In acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta publica din data de 24 mai 2007, ca: „ procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din puterea judecatoreasca”, se mai arata in comunicat.

Referitor la afirmatiile vizand derularea unor anchete penale, se precizeaza in continuarea documentului, conducerea CSM a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari  pentru a se stabili masura in care astfel de afirmatii lezeaza independenta justitiei, independenta procurorilor in exercitarea atributiilor de serviciu si principiul separatiei puterilor in stat. „Procedura de convocare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este reglementata prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului. Conform art. 13 alin. 1) din Hotararea mentionata Consiliul se intruneste in Plen si in sectii ori de cate ori este necesar, la convocarea presedintelui, a vicepresedintelui sau a majoritatii membrilor Plenului ori, dupa caz, ai sectiilor. Calendarul prestabilit pentru reuniunea in sedinta a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , si anume 20-24  august 2012”, noteaza oficialii CSM.

„Conducerea Consiliului reitereaza apelul la neinterferenta a actorilor politici in sfera justitiei, avand in vedere necesitatea respectarii principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statueaza suprematia legii si independenta actului de justitie, ca elemente cheie  in arhitectura institutionala a Romaniei. Conducerea CSM solicita actorilor politici abtinere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept”, concluzioneaza CSM.

author avatar
eNational
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger