AcasăNewsReacția conducerii spitalului din Bacău în cazul tinerei gravide care a murit/Iubitul...

Reacția conducerii spitalului din Bacău în cazul tinerei gravide care a murit/Iubitul femeii: „Este o nebuloasă cu acea fişă a Mariei”

sursa foto: realitatea.net

Familia unei tinere însărcinate care a pierit în mod tragic, cu câteva luni înainte de a-și vedea împlinit visul de a deveni mamă, trece prin momente cumplite. Și așteaptă răspunsuri. Oamenii vor să afle ce s-a întâmplat și cum a fost posibil ca Maria, o tânără de 38 de ani, gravidă în patru luni, să moară în spital.

Cazul de la Spitalul Județean Bacău a îndoliat familia Mariei și a cutremurat o țară întreagă. Sunt anchete în curs, care urmează să stabilească exact cum a murit femeia.

S-a aflat că tânăra a murit la nici 24 de ore de la internare. Sarcina se oprise din evoluție, iar gravida avea dureri puternice.

Maria, o tânără însărcinată a murit, după ce a ajuns la spital cu dureri mari, febră şi frisoane. Doctorii i-au spus dimineaţă când au consultat-o că sarcina s-a oprit din evoluţie şi că trebuie să o opereze, numai că intervenţia chirurgicală a avut loc seara, la 12 ore de la internare, potrivit Antena3.

„Mi-au spus că au temporizat-o şi aşteptau să se facă bine, dar Maria nu avea cum să se facă bine”, a declarat, pentru postul TV, partenerul femeii.

După operaţie, femeia a fost dusă la secţia de terapie intensivă. Acolo a suferit două stopuri cardio-respiratorii. Din păcate, al doilea i-a fost fatal.

Partenerul femeii a fost anunțat că tânăra a murit, la fel și fătul pe care aceasta îl purta în pântece. Bărbatul acuză acum medicii de la spital că au intervenit mult prea târziu.

Nu am văzut nici in ziua de astăzi fişa de internare, ce s-a întâmplat, ce tratament. Nimeni. Este o nebuloasă cu acea fişă a Mariei”, mai spune bărbatul.

Ce spune conducerea spitalului

Pe de altă parte, conducerea spitalului susţine că au fost respectate toate protocoalele.

Starea pacientei a fost satisfăcătoare la momentul în care s-a prezentat în serviciul nostru. A rămas internată, dar după câteva ore starea pacientei s-a agravat”, a afirmat Aurelia Țaga, directorul medical SJU Bacău.

Lesne de înțeles, familia tinerei vrea să afle adevărul. Și dacă s-a făcut tot ce trebuia pentru ea, în spital. Oamenii au depus mai multe plângeri, inclusiv poliția intrând pe fir, fiind deschis un dosar penal și se fac cercetări.

Reacția spitalului: Fiecare viață este prețioasă

Reprezentanții unității medicale băcăuane au anunțat că fac și ei verificări. Au apărut și explicații, sub forma unui comunicat, cu privire la acest caz tragic.

„În lumina evenimentelor recente, vă comunicăm cu responsabilitate și transparență, detaliile esențiale ale cazului medical din 15-16.03.2024.

Pacienta în vârstă de 38 de ani cu sarcină de 16 săptămâni s-a prezentat pe data de 15 martie 2024, în jurul orei 6:30, la serviciul de Urgențe în Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău.

Pacienta s-a prezentat pentru următoarele motive: febră, mialgii, cefalee, iar cu o zi înainte a prezentat dureri abdominale și vărsături.

Pacienta avea sarcină prin fertilizare in vitro, monitorizată prin cabinet privat de obstetrică-ginecologie, de către o doamnă doctor care ținea legătura și cu Centrul Universitar unde a avut loc fertilizarea in vitro.

Ultimul consult la doamna doctor din privat a fost cu 48 de ore înainte de a se prezenta la cabinetul de Urgențe din Maternitate, când starea fătului era normală.

La prezentarea în Maternitate, pacienta a fost examinată clinic și ecografic de către medicul de gardă și s-a stabilit “sarcină săptămâna 16 oprită în evoluție”. Pacienta a rămas internată pentru supraveghere și intervenție adecvată.

Pentru a clarifica starea de febră/a găsi cauza sindromului febril, medicul ginecolog a solicitat consult de Terapie Intensivă Maternitate. Pacienta a fost examinată de medicul din ATI, s-a stabilit o conduită medicală, iar după 2-3 ore, starea pacientei s-a modificat.

Pacienta a prezentat dureri accentuate în etajul superior abdominal. S-a constituit echipa medicală formată din doi medici ginecologi și un medic ATI. Au examinat din nou pacienta și s-a considerat necesar examen de chirurgie generală. A fost accesat telefonic medicul de gardă de la Chirurgie Generală care a recomandat un set de analize și investigații imagistice, respectiv o radiografie toracică și s-a exclus cauza pulmonară a sindromului febril, precum și o ecografie abdominală prin care s-a evidențiat o cantitate nu prea mare de lichid pericolecistic (în jurul colecistului).

Această situație, coroborată cu starea pacientei de durere în etajul superior abdominal, a impus laparoscopie diagnostică. Echipa operatorie a fost completată și de medicul ginecolog care a consultat pacienta dimineață, medic care a cerut telefonic consultație cu Profesor Universitar din Centrul Universitar Iași, pentru a stabili ce este mai bine pentru pacientă.

În timpul laparoscopiei, s-a întâmplat avortul spontan al fătului oprit în evoluție și nu a mai fost necesară intervenția chirurgicală în sfera ginecologică. Pacienta a rămas internată pe ATI din Blocul Medico-Chirurgical. Evoluția în dinamică a parametrilor biologici anunța o stare de agravare a pacientei. Pacientei i-a scăzut mult PH-ul organismului, iar analizele privind lactatul şi bicarbonatul erau în afara limitelor normale.

Scorul ATI indicând o stare de agravare fulminantă, s-a administrat medicația și perfuzia de reechilibrare hidroelectrolitică adecvată. În jurul orei 2, s-a instalat un stop cardio-respirator care a răspuns la manevrele de resuscitare cardio-respiratorie. S-a continuat medicația și susținerea funcțiilor vitale. În jurul orei 6:30-7 dimineața, s-a instalat cel de-al doilea stop cardio-respirator care nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipa medicală, s-a declarat decesul pacientei.

În prezent este o anchetă penală desfăşurată de Poliţia Bacău. Medicina Legală a efectuat necropsia şi a emis un certificat constatator al decesului. S-au recoltat probe care au fost trimise la Institutul de Medicină Legală din Iaşi. A fost o evoluţie fulminantă spre gravitate din primele rezultate ale anchetei, nu cauza ginecologică a determinat această evoluţie. Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie.

Fiecare viață este prețioasă și pierderea unei ființe dragi este o durere inimaginabilă. Ne exprimăm sincerele regrete și compasiunea față de familia îndurerată și cei dragi ai pacientei”, se arată într-un comunicat de presă, potrivit bacau.net.

author avatar
Andrei Coman