Cauta

Reabilitarea lui Stalin cuprinde Rusia

Busturi ale lui Iosif Vissarionovici Djugasvili apar ca ciupercile dupa ploaie. Un sef al FSB justifica epurarile fostului dictator iar Vladimir Putin denunta o ”diabolizare excesiva” a tiranului.

Amnezia istorica este favorizata de politica memoriei ambigue practicata de Kremlin care amesteca glorificarea trecutului sovietic cu o justificare ascunsa a crimelor lui Stalin

In fiecare an, in ziua de 5 martie, ziua morti lui Stalin, militanti comunisti i-au depus flori pe mormantul aflat in spatele mausoleului lui Lenin, in Piata Rosie din Moscova, in fata zidurilor Kremlinului. Dar nu numai cumunistii ii duc mai nou dorul unuia din cei mai sangerosi dictatori ai omenirii, mort in 1953. In ultimii ani, busturi si statui ale lui Stalin au fost ridicate in mai multe orase din Rusia, inclusiv in Moscova, la initiativa Societatii de istorie militara, organizatie fondata de Putin si condusa de ministrul culturii, Vladimir Medinski. O mare parte a Rusiei il vede pe Stalin ca artizanul victoriei  impotriva Germaniei naziste si motorul industrializarii tarii. In timp ce altii denunta zecile de milioane de morti si deportarile in Siberia ordonate de tiran.

Bine le  facea ”conspiratorilor”

In decembrie 2017, seful FSB (fostul KGB) Alexandr Bortnikov, a afirmat ca o ”parte semnificativa” din dosarele din perioada epurarilor staliniste (anii 30 si 40) aveau ”un continut real” si priveau ”conspiratori” si persoane ”legate de serviciile de informatii straine”. Cu alte cuvinte, unul din functionarii cheie ai Moscovei justifica un val de teroare marcat de procese arbitrare, condamnari doar pe baza unor denunturi, torturarea si executarea a sute si sute de mii de oameni nevinovati. Deja, efigii ale lui Stalin (retrase de Nikita Hrusciov) au reaparut anul trecut in diverse institutii de invatamant, cum este Academia juridica Kutafin din Moscova, in ciuda unei petitii semnate de 20.000 de persoane.

Personalitatea lumii, in Rusia

Luna trecuta, Vladimir Putin a salutat ”devotamentul” si cariera scriitorului si jurnalistului rus Alexandr Prokhanov, mare fan al lui Stalin, care a sarbatorit 80 de ani. Putin si-a aratat ambiguitatea in raport cu Stalin si intr-un interviu acordat, vara trecutam realizatorului american Oliver Stone, dand asigurari ca ”o diabolizare excesiva a lui Stalin este o maniera de a ataca Uniunea Sovietica si Rusia”. Tot luna trecuta, ministerul Culturii a interzis in ultimul moment difuzarea in Rusia a comediei franco-britanice (Armando Iannucci) ”Moartea lui Stalin”, descrisa ca o ”tentativa de a insulta trecutul sovietic, tara care a invins fascismul si armata sovietica”. Vanzarea de suveniruri, calendare si a altor obiecte, in librarii, muzee si aeroporturi,  au refacut din Stalin un simbol al tarii. Rezultatul: vara trecuta, Stalin s-a aflat in fruntea unui sondaj facut de centrul independent Levada unde erau clasate personalitatile cele mai remarcabile din intreaga lume.

Ultimele stiri

  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Exit mobile version