AcasăNewsRazboiul va incepe in weekend! Ce va face Rusia?

Razboiul va incepe in weekend! Ce va face Rusia?

Administratia Obama a dat termen pana miercuri „cel tarziu” inspectorilor ONU care au cercetat o suburbie a Damascului unde s-a raportat atac chimic.

Toti oficialii britanici, francezi, americani, au anuntat o operatiune militara in Siria in „zilele ce urmeaza”. Cel mai probabil in acest weekend, sunt de parere analistii militari.

Termenul dat de Administratia Obama inspectorilor ONU, insotit si de declaratiile oficialilor occidentali, ca probele atacului chimic au fost oricum compromise „in mod intentionat” de armata lui Bashar, care a bombardat continuu suburbiile Damascului, suna a ordin de atac. Aliatii, Marea Britanie, Franta, Canada, Turcia, Italia si Germania au anuntat pe rand ca sunt pregatite de „interventie”.

Zece comandanti ai armatelor aliate au inceput luni o „conferinta” de doua zile la Amman, intr-un centru de comanda subteran. Se preconizeaza a fi un „atac chirurgical” al SUA si aliatilor europeni asupra depozitelor cu armamente chimice, dupa care va urma o operatiune a tarilor din Golf – Arabia Saudita, Qatar, Emiratele Arabe Unite – pana la inlaturarea regimului lui Bashar al-Assad. In total, sunt 37 de tari care participa intr-un fel sau altul la aceasta interventie militara. Premierul britanic, David Cameron, si-a intrerupt vacanta si s-a intors la Londra. Marea Britanie are in Mediterana nave de razboi, plus un submarin nuclear Trafalgar Class. Atacul va fi, conform specialistilor militari, asemanator cu cel din Libia, folosindu-se rachete Tomahawk.

Rusii dau din gura, dar si-au dat „acceptul”

„Este posibil sa raspundem atacului chimic fara sa avem sprijinul unanim al Consiliului de Securitate al ONU? Da! Cand e vorba de asemenea crime, da!”, a subliniat ministrul britanic de Externe, William Hague. Mai mult ca sigur, aliatii vor invoca o norma internationala numita R2P, aprobata la United Nations 2005 World Summit, care autorizeaza comunitatea internationala „sa raspunda prin forta daca o tara nu-si poate apara poporul de genocid, crime de razboi, epurare etnica si crime impotriva umanitatii”. Regimul lui Assad le-a comis impotriva propriului popor. Rusia a fost de acord cu R2P! Mai mult decat atat, a invocat aceasta norma in 2008, in campania din Georgia!

author avatar
Adina Mutar
1.373 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger