AcasăNewsRăzboiul stelelor Michelin: bucătarii francezi boicotează gigantul Bayer-Monsanto

Războiul stelelor Michelin: bucătarii francezi boicotează gigantul Bayer-Monsanto

Cei mai buni bucătari ai lumii spun că nu vor mai primi în bucătării ingrediente modificate genetic

Când cei mai mari jucători de pe piața biotehnologiei își dau mâna și formează un colos de dimensiuni apocaliptice, o singură întrebare îți zbârnăie prin minte: de ce? Chiar așa, ce urmărește Bayer prin fuziunea cu Monsanto? Care-i interesul nemților, că ei oricum controlau o bună parte din piață, și mai cu seamă de ce au acceptat americanii să facă acest pas? Răspunsul următor poate că sună a teoria conspirației, dar a fost formulat de specialiști în domeniu și iată că prinde contur cu fiecare zi în care omenirea gonește în orb pe acest drum al pierzaniei: uriașii pesticidelor și ai semințelor modificate genetic s-au aliat ca să obțină controlul asupra întregului lanț alimentar, de pe pământul unde sămânța încolțește și crește până la farfuria consumatorului final!

Cei mai buni bucătari ai lumii spun că nu vor mai primi în bucătării ingrediente modificate genetic

În România, numele Monsanto este rostit în șoaptă, de teamă a nu deranja scheletele din câteva dulapuri. Mai ales pe la PLUS tremură unii. Cam de când Dacian Cioloș făcea pe avocatul pentru Codex Alimentarius (un cod de norme alimentare care stabilea că organismele modificate genetic – OMG – sunt mai sănătoase decât plantele cultivate în mod tradițional) și deschidea larg granițele țării pentru ca Monsanto să experimenteze cultivarea soiurilor modificate pe câmpiile dunărene. Financiar, au câștigat doar unii, de pierdut, însă, am pierdut toți. Și vom continua să pierdem, căci agricultura intensivă și pesticidele folosite lasă solurile goale, văduvite de nutrienții și carbonul organic vital, lipsite de apărare și complet distruse de nepăsarea unor conducători hapsâni și ignoranți. Dar, despre politicianul Cioloș numai bine de bine, cum se zice!

Revolta chefilor

Vestea că Bayer a cumpărat Monsanto, generând monopol pe piața biotehnologiei, i-a înfuriat pe chefii din Hexagon. Peste 200 dintre cei mai mari bucătari francezi au semnat o scrisoare deschisă prin care anunță lupta împotriva prezenței agrochimiei în alimentația publică. Atenție, vorbim despre un adevărat Panteon al gastronomiei franceze, cu Yannick Alléno, Cyril Lignac, Yves Camdeborde, Yannick Alléno și Christophe Michalak printre chefii nemulțumiți; cu toții, mari figuri ale bucătăriei franceze, deopotrivă și personalități recunoscute la nivel mondial.

Cu toții s-au adunat pentru a denunța consecințele teribile ale fuziunii dintre cele două mari multinaționale, Bayer și Monsanto. „Invazia agrochimiei în alimentația noastră este pericolul care ne paște. Fără un produs sănătos și de calitate, fără diversitatea culturilor agricole, bucătarul nu-și mai poate exprima talentul creativ. Nu mai este capabil să-și facă treaba așa cum îi place și să o transmită cu pasiune”.

În scrisoarea lor, chefii vorbesc despre riscul pentru fermieri de a fi reduși la nivelul unor simpli operatori aflați în serviciul unei mașinării infernale. „Iată de ce lansăm acest apel pentru responsabilitatea colectivă și conștientizarea generală a pericolului prezenței OMG-urilor în farfuriile noastre”, conchid unii dintre cei mai mari bucătari ai lumii. Ca un prim pas de revoltă, niciunul dintre ei nu va mai primi în bucătărie ingrediente modificate genetic. Iar la restaurantele personale vor folosi doar resursele producătorilor locali care fac dovada că nu lucrează cu pesticide și alte „minuni” promovate și comercializate de grupul Bayer-Monsanto.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
786 afisari

1 COMENTARIU

  1. O mizerie de articol, numai bazaconii, informativa ce inseamna OMG! Luăm de exemplu cultura de soia, la care se fac erbicidari cu două sau 3 substanțe active, vorbim de cea convențională spre deosebire de cea modificată genetic, la care utilizăm un singur erbicid!!! Care tehnologie e mai periculoasă cea convențională sau cea bazată pe OMG-uri!!!Si cu privire la faptul că aceste produse sfătuiesc solul, veniți cu argumente științifice, studii făcute asupra acestor urmașii despre care vorbiti!!! Mi se pare ca încercați să faceti propaganda negativă, scrieti articole la comanda! De ce nu vorbiti și de celelalte companii producătoare de pesticide?!??!?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger