România întâmpină un nou val de scumpiri, de data aceasta alimentat de situația din Ucraina. Produsele alimentare de bază dar și serviciile ar putea avea prețul majorat cu până la 30%. Potrivit producătorilor, prețul pâinii s-ar putea dubla iar coșul zilnic va fi destul de afectat.
Producătorii şi fermierii români spun că nu mai fac faţă scumpirilor la energie electrică, gaze şi carburanţi. Costurile de producţie au crescut tot mai mult, iar din acest motiv, potrivit unui sondaj, 60% sunt nevoiţi să crească preţurile la produse şi servicii chiar şi cu 30%, în următoarele luni.
O scumpire de 30% pentru produsele de panificaţie înseamnă că franzela de 350 de grame se va apropia de 4 lei. În prezent, o pâine simplă costă aproximativ 2 lei.
„Coşul zilnic va fi destul de afectat, energie pe burse a crescut, gazul s-a scumpit, contează foarte mult şi costul producţie”, a spus Nicu Vasile, producător de grâu, marţi, la Antena 3, admiţând că preţul unei franzele s-ar putea chiar dubla.
Prețul grâului a ajuns la un nivel record
„Grâul s-a scumpit, energia s-a scumpit, gazele s-au scumpit, preţul îngrăşămintelor a crescut cu 400% faţă de anul trecut, într-o perioadă destul de scurtă. România are nevoie anual de 3,1 milioane de tone de grâu şi secară”, a adăugat Nicu Vasile, producător de grâu.
Cifrele arată că românii consumă cu 30% mai multă pâine decât media Uniunii Europene. Lunar, un român consumă în medie 7 kilograme de pâine. În curând, ei vor fi nevoiți să renunțe la acest obicei, din cauza scumpirilor.
Pe fondul conflictului din Ucraina, prețul grâului a ajuns și el la un nou record din martie 2008. Bursa de cereale de la Chicago arăta o creștere a prețului grâului cu 7,2 procente. Potrivit presei internaționale, prețul grâului a crescut, săptămâna trecută, cu 40% din cauza conflictului militar care a întrerupt livrările din Ucraina și Rusia.