AcasăNewsRazboiul modern intra intr-o noua era

Razboiul modern intra intr-o noua era

Razboaiele se vor purta in viitorul apropiat mai putin de catre trupe clasice si mai mult prin intermediul dronelor. Un astfel de avion a realizat, ieri, pentru prima data in istorie, o aterizare autonoma pe un portavion al marinei SUA.

Avionul automatizat a raspuns corect la comenzule personalului navigant
Drona a aterizat perfect pe puntea protavionului „George HW Bush”'

Secretarul de stat al Marinei SUA, Ray Mabus, a venit la bordul portavionului „George HW Bush”, pentru a fi martor la aceasta premiera. „Astazi (ieri – n.r.) ati putut vedea viitorul”’, a declarat entuziast Mabus. El a precizat ca, in cativa ani, avioanele automatizate se vor integra in operatiuni aeriene navale, in cadrul programului UCLASS. Acesta are drept scop dotarea marinei SUA cu o drona operationala pana in 2019, care va actiona de pe un portavion pentru misiuni de supraveghere, dar si pentru lovituri aeriene.

Zbor autonom, aterizare independenta

Drona X-47B, supranumita „Lup de mare”’, a aterizat independent, fara a fi ghidata de operatori, ci doar pe baza planului de zbor, pe portavionul care naviga in largul coastelor Virginiei (estul SUA). Inainte de aterizare, drona – care are o lungime de 12 metri si o deschidere a aripilor de 19 metri – a fost escortata de doua avioane de lupta F 18, care aveau sarcina sa intervina, in cazul in care aparatul automatizat ar fi luat-o razna. Dar nu s-a intamplat asa, iar drona a aterizat perfect, ajustandu-si independent pozitia, apoi a raspuns docil semnelor facute cu mainile de personalul navigant, prin care sunt dirijate in „parcarea” de pe punte si avioanele pilotate „clasic”, adica de oameni. Drona urmeaza sa inlocuiasca, in timp, avioanele F-18 Hornet (aparat usor de lupta), sau Growler (de razboi electronic).

author avatar
Arpad Dobre
503 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger