AcasăNewsROMÂNIA REDESCHIDE TERMOCENTRALELE pe cărbune! / Fără gaz de la ruși, europenii...

ROMÂNIA REDESCHIDE TERMOCENTRALELE pe cărbune! / Fără gaz de la ruși, europenii nici nu vor să mai audă de Green Deal!

termocentraleRăzboiul din Ucraina anulează Green Deal-ul! Se redeschid termocentralele de cărbune din România. Anunțul lui Florin Cîțu

Războiul din Ucraina resuscitează cărbunele, ca alternativă pentru reducerea dependenței față de gazul rusesc. Comisarul european Frans Timmermans, care este și șeful programului european Green Deal, a spus că statele UE ar putea să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc și să rămână în linie cu obiectivele climatice ale Uniunii, relatează Politico.eu.

În acest context, autoritățile române vede ca posibilă soluție la criza actuală, pe lângă exploatarea gazelor și Marea Neagră și repornirea termocentralelor pe cărbune.

România urmează astfel exemplul altor țări europene și va reporni unele instalații de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, a anunțat președintele PNL, Florin Cîțu.

„Ieri a fost o discuție mai lungă pe energie. Aseară premierul s-a întâlnit cu cei de la Complexul Energetic Oltenia și Hunedoara pentru a reporni acele capacități care folosesc cărbune. Este clar că în această situație complicată toată Europa se uită la surse alternative pentru a produce energie. Și România avea deja aceste resurse. Vom vedea dacă avem și cărbune sau va trebui să importăm.”, a transmis Cîțu.

600 de persoane reangajate

Liberalul a declarat că 600 de persoane vor fi reangajate în sectorul energetic, ceea ce este o veste bună pentru acești oameni care au suferit.

Cîțu a dat de înțeles că ar fi posibila si exploatarea aurului de la Roșia Montană.

„Mă gândeam că, dacă Europa poate să revină la partea de stații de cărbune ar trebui să ne uităm și la Roșia Montană. Avem și acolo resurse pe care putem să le folosim în interesul României și ar trebui să ne uităm în ce condiții am putea să începem și acolo exploatoarea”, a declarat Florin Cîțu.

România mai are active 17 exploatări miniere de cărbuni

Europa e gata să se întoarcă la cărbune, după ce ani la rând a susţinut închiderea minelor. Acum, cu ameninţarea ruşilor că închid gazul, pericolul poluării pare răul cel mai mic. Şi mineritul din România ar putea primi o viaţă mai lungă.

În momentul de faţă de faţă, în România se mai produce energie electrică pe bază de cărbune doar la complexul energetic Oltenia. De exemplu, astăzi cărbunii înseamnă în jur de 20-25 la sută din energia produsă de România. Un procent similar îl are energia nucleară. Însă cea mai mare pondere în producția țării noastre o are energia hidro, peste 30%.

În România mai sunt 17 exploatări miniere de cărbuni active. O parte dintre ele sunt în proces de închidere. În total, carierele de suprafață ocupă 10.500 de ha, aproximativ jumătate din suprafața municipiului București, arată un studiu.

author avatar
Andreea Vlad
2.355 afisari

14 COMENTARII

    • pai de ce crezi ca a fost pus? ia ziceti era nebun dragnea sa aduca inapoi aurul din anglia? care by the way nu maie ste in mUE

  1. & Energie de la termocentrala poporului, ? Europa bătrână și prăfuită își , ,,pune și cenușă pe cap”, ? Cîțu și cu generalul Oprea fruntași la aplicarea inițiativei, „să fie ei primii cu cenușă pe cap și praf de cărbune”, ? Așa zice articolul, ?

  2. @ „Zmeulenii” așa „competiție” cu „Baba Cloanța”, „machiată, ? „Machitori” , ăștia (‘) ? „Baba Cloanța”, „cenușăreasă” parcă nu e chiar așa ,”excentric” , ? Parcă generalul Oprea era de mai zicea și de Farineli, ?

  3. De ce le-ați închis tilharilor?Și ce faceți acum cu termocentrală de la Mintia?Guvernele României trebuie judecate pentru înaltă tradare și subminarea economiei naționale

  4. Asta suna cam asa… dupa ce m-am c.a.c.a.t in pantaloni, vazand ca altii n-am, mi-am zis … nu-i nimic ii iau la loc ca-s inca buni. Asta este teoria celor in fata carora ghioceii din Bucale stau smirna(mama ce cuvant de actualitate).Cu toate ca r.a.h.a.t.u.l pute, nu vad nicio agitatie, nici in P-ta Victoriei, nici la Parliment. Or fi fugit toti sa pupe condurii pe la porti inalte ???

  5. ciuca le-o ia inainte si aduce lichefiate din sua . apoi va spune ca-s mai bune lichefiatele si sa mai lasam carbunele . ciuca a inceput sa livreze si sa aduca si niste mini centrale atomice , care de bune ce sint in america nu le gasesti .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger