AcasăNewsRazboiul de 400 de zile cu Mafia Vamilor

Razboiul de 400 de zile cu Mafia Vamilor

Singurul lucru care se schimbase de 20 de ani la granite era faptul ca vamesii si politistii de frontiera luau acum spaga si euro, nu doar lei si dolari. Cati mai multi, „foamea de bani” devorand cariera si  integritatea  a sute de persoane prinse in lantul coruptiei. Unul care parea imposibil de rupt, sumele aruncate in joc si sistemul de „pile” la cel mai inalt nivel  nelasand nici o speranta ca s-ar  putea incumeta cineva sa-i deranjeze macar pe membrii celui mai mare grup mafiot de pe teritoriul Romaniei. Si, totusi, o mana de oameni au indraznit.

Fiecare ofiter infiltrat a avut in spate mai multe echipe care l-au monitorizat non-stop

In decembrie 2009, ofiterii sub acoperire ai Serviciului Secret al DGA declarau razboi „Mafiei Vamilor”. In februarie 2011, dupa 400 de zile, frontierele erau curatate de „stapanii” in uniforma. Cititi in continuare, in premiera, povestea acestor eroi “nebuni” si a celei mai complexe si riscante misuni sub acoperire efectuate vreodata la noi.

De unde a inceput…

Politistii din ghereta luau banii din pasapoarte si ii varau in buzunare interioare

Habar nu au exact cu ce se ocupa ei nici  familia, colegii  sau mai-marii de la Centru. Toata lumea  ii numeste cu teama, respect sau invidie, „acoperitii”. Dar n-ar putea identifica nici macar unul dintre ofiterii Serviciului Special ai DGA. Cei care au efectuat cu succes cele mai riscante misiuni de infiltrare .

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2011/10/dgA-11.flv[/podcast]

Iar tocmai dupa o astfel de sarcina indeplinita, cand sa prezinte datele pentru bilantul pe 2009, seful „acoperitilor” a fost „preluat” de directorul de atunci al DGA, chestorul Liviu Popa : „Bai, da’ voi cand va ocupati si de lucruri serioase?”. Provocarea a fost acceptata imediat, desi miza parea una uriasa : “Cica e jale prin vami si la frontiere, va bagati? Daca da, faceti o lista cu tot ce va trebuie”. Iar la sfarsitul lui decembrie, Serviciul Special primea ordinul de lupta: “ Cand am auzit ca vom avea la dispozitie tot ceea ce am cerut, nu ne venea sa credem. Era clar ca urma cel mai crunt razboi pe care aveam sa il purtam.

La cel mult doua ore, sefii de tura treceau si colectau de la toti lucratorii banii stransi, ca sa nu fie prinsi la un control inopinant

Din primele informatii stranse, Stamora Moravita era considerata o Mecca a contrabandei. Iar pentru o fundatura ca Siret, vamesii  renuntau la Nadlac ca sa se mute aici, pe granita de Est. Cu tot cu familie! Isi vindeau vilele, nevestele directoare de sucursale bancare isi dadeau demisiile, copiii erau mutati cu scoala in celalalt colt de tara. De ce ? Pentru ca aici se faceau bani. Dar  nu ne trecea prin cap cat de multi…”

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2011/10/dgA-21.flv[/podcast]

Lista celor 10

Banii erau rasturnati cu cosul de gunoi pe canapeaua din laboratorul criminalistic si aranjati in gramezi

Nu sunt niste excelenti povestitori, dar nici nu trebuie. Treaba lor este cu totul alta, si o fac cum nu se poate mai bine.  Desi in permanenta traiesc cu frica in san sa nu fie deconspirati, ceea ce, pentru un ofiter sub acoperire, coincide cu sinuciderea : “ Din prima, cea mai mare grija a fost cum sa pastram secretul. Stiam ca sistemul angajatilor corupti de la Vami si Frontiera functiona de atata vreme si nu va fi deloc usor sa-l penetram. Dar, pana sa ne infiltram oamenii pe teren, nimeni nu trebuia nici macar sa miroasa ca ne-am apucat de treaba. Am reusit sa mergem pe burta atata vreme si pentru ca, luni buni de zile, doar 10 oameni au stiut ca intraseram << pe felie>>. Cu noi cu tot…”

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2011/10/dgA-31.flv[/podcast]

“Doi la stanga, doi la dreapta, ca la hora…!”

Prinsi cu banii asupra lor, agentii nu mai tineau minte decat ca au “ vreo 15 000 de euro, 100 de milioane si niste dolari, cam 2 000”

De ani buni se stia ca la frontiere e jale, un sistem ros de coruptie. Dar ofiterii Serviciului Special nu puteau face decat cateva brese : “ Ni s-au cerut  cinci fronturi de lupta, noi am tinut-o ca nu putem decat cel mult trei, dar, dupa tocmeala mai ceva ca la piata, am ajuns la patru vami in care sa ne infiltram. Maximum a ceea ce puteam duce. Nu suntem nici superoameni, nici prea multi, iar pentru fiecare ofiter bagat la inaintare trebuie sa asiguram alte cateva echipe de sprijin. Ne gandisem la Giurgiu, dar cum nu mai era granita exterioara a UE, am zis pas. Ne-am fi bagat tare si la Constanta, dar aici am fi avut nevoie de o desfasurare imensa de oameni. Asa ca am mers ca la hora, doua vami pe granita de Vest, doua pe cea de Est. Prima aleasa a fost, Stamora Moravita, poreclita Mecca contrabandistilor. Apoi am aflat ca la mare moda printre cei smecheri ajunsese PTF Naidas. Pe Est, am ales Siret, unde se faceau cei mai multi bani. Am ezitat ceva intre Galati si Albita, dar am mers pe fler si am ales-o pe ultima. Eram acum pregatiti sa incepem infiltrarea”.

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2011/10/dgA-41.flv[/podcast]

Citeste in ziarul „National” de maine cum s-au infiltrat ofiterii Serviciului Special printre vamesii si politistii corupti si afla amanunte picante din noua lor viata sub acoperire: * Fratia informatorilor de la evidenta populatiei * Cea mai scumpa canapea din lume * Opt ore inchis in buda * „Sefu’, nu mai pot, am fetita in spital!” – „Ce, esti nebun, trebuie sa poti!”

Cursul special pentru alegerea  “acoperitilor”: “De unde luam accent de Albita?”

“Acoperitii” trimisi la Albita au trebuit sa invete intensiv sa vorbeasca cu accent moldovenesc

In premiera, insusi seful Serviciului Special, cel care nu doar a coordonat, dar a si participat direct  la misiune, dezvaluie cum isi alege oamenii cu cea mai riscanta meserie din lume :” Cei care fac cerere sa vina la noi sunt cei mai meseriasi, mai corecti, mai familisti si mai buni profesionisti din sistem. Dar, dupa indeplinirea acestor conditii, din 200 raman 80. Dupa o preselectie dura, mai sunt in carti 30. Din care raman doi. Iar “calvarul” de-abia acum incepe, cand ii bagam in cursul special de pregatire. Dureaza trei saptamani si in tot acest timp sunt impinsi la limitele suportabilitatii umane. Trebuie nu sa reziste, ci sa dea randament maxim la conditiii extreme de stres si oboseala. Nu dorm cu zilele, beau cafea de le sar capacele, sunt testati psihologic zi si noapte. Nu mai inteleg nici ei nimic, dar ii ajuta pe urma. Ca i-am trimis iarna, la minus 27 de grade,  pe granita cu Ucraina, unde toti beau vodca la greu. Ei, baieti de oras, cum sa faca le fata cu un spritulet de vara?… Asa ca i-am antrenat pana si pentru asta, de i-am bagat aproape in ciroza! Dar probleme tot s-au ivit. Cum naiba sa facem rost de accent pentru unul trimis la Albita? Asa ca l-am tinut in carantina cateva saptamani la Galati, prin carciumi si prin piete, sa invete intensiv <<moldoviniasca>>…”.

author avatar
Catalin Tache
3.770 afisari

11 COMENTARII

  1. Bravo, dar nu cred ca a disparut coruptia din vami , ia merge mai departe , poate cu o viteza mai mica. Aceasta coruptie a fost tolerata de pe timpul lui Iliescu-cu Nastase, Constantinescu cu gasca lui. Nimeni nu facea nimic ,desi toti stiau ce coruptie era in vami, se minunau si strainii.Ma intreb ,oare in toti acest 21 de ani , unde erau marii nostri ziaristi care taceau milc ?, nu scriau nimic de asta ,desi stiau de acesta coruptie.

    • a fost doar un spectacol ieftin . totul a reinceput . trebuie bani de alegeri . de unde ? au fost aduse alte slugi care sa colecteze . mai e cineva in arest din cei ridicati ? foarte putini cred . or sa iasa toti pe vicii de procedura . la sraci trebuie sa dai paine si circ . e criza si noi dam numai circ .

  2. bravo domnilor ,,ofiteri” v-ati umplut de glorie dar sa va fie rusinica pentru ca nu am auzit o vb despre agentii sub acoperire care efectiv au fost in prima linie (bataia pustii)dar de.. agenti si-au facut treaba pot sa moara, nu mai este loc si pentru ei in laude. Sa va fie rusine ,,ofiteri” de c…….t.

  3. si continuà a se lua mità in continuare!!! Cine vrea sà intre cu masini furate……cu copii fàrà acte….dà banul si trece…..

  4. pei daca nu aveau si ei o pusculita!
    se schimba soarta dosarelor aproape sterse…. ca se cam uitase….

  5. nu este numai vina acestor reprezentanti ai legii . noi toti suntem o natiune corupta asa ca daca nu dai nu au ce lua. am mers in romania de foarte multe ori si niciodata , absolut niciodata nu am dat nimic vamesilor . mie nu-mi da nimeni nimic si traiesc doar din salariul meu . va mai mirati de ce francezii s-au saturat de noi . italienii ne considera mizerabili iar olanda si finlanda nu vor sa auda de romania .

  6. da, de ce ati luat doar politisti de frontiera? nu si vamesi? ca doar luau impreuna spaga…. si apropo spaga nu se ia de dupa revolutie …. se ia de inainte de Hristos (vedeti Biblia ce-i spune vamesul D-lui Iisus), deci tot circul e praf in ochi, chiar trebuia sa vina cu elicopterele ?????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger