AcasăNewsRazboiul cibernetic are o noua arma: Flame!

Razboiul cibernetic are o noua arma: Flame!

Dupa tarile infestate, Flame se comporta ca un spion geostrategic in slujba Israelului si SUA

A fost descoperit un atac cibernetic complex, care de doi ani a colectat date strategice din tari ca Iran, Sudan, Siria, Liban, Arabia Saudita, Egipt si Israel.

Dupa tarile infestate, Flame se comporta ca un spion geostrategic in slujba Israelului si SUA

Firma ruseasca Laboratoarele Kaspersky evalueaza ca acest program de tip malware, cunoscut sub numele de Flame, opereaza din august 2010.

Ciberterorism de stat

Eugene Kaspersky, fondatorul Laboratoarelor, a apreciat ca „Flame pare a fi un proiect paralel cu Stuxnet, comandat de aceleasi state”. Pentru Stuxnet, care a actionat tot din 2010 si a vizat infrastructura nucleara a Iranului, aceeasi firma ruseasca, Kaspersky Labs, a lansat ipoteza ca Israelul si SUA ar putea fi la originea atacului cibernetic. Faptul ca acum pare a fi tinta si Israelul nu il exclude de pe lista „suspectilor”. Flame este una dintre cele mai complexe amenintari descoperite vreodata.

Un spion ca un „aspirator industrial”

Flame colecteaza cantitati uriase de informatii sensibile. „Odata ce sistemul este infectat, Flame incepe un set complex de operatii, inclusiv detectarea traficului retelei, realizarea unor capturi de ecran, inregistrarea conversatiilor audio, interceptarea tastaturii si asa mai departe”, a precizat Vitali Kamluk, expertul de la Kaspersky. Flame a atacat peste 600 de tinte specifice, indivizi, afaceri, institutii academice si pana la sisteme guvernamentale. Marimea si gradul de sofisticare al Flame implica o munca elaborata, mult peste nivelul unor infractori cibernetici. Alan Woodward, expert la Universitatea Surrey, spune ca Flame „e un aspirator industrial de informatii sensibile”.

author avatar
Adina Mutar
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger