AcasăNewsRazboiul 5G: Ponta si Grindeanu ne pun americanii in cap

Razboiul 5G: Ponta si Grindeanu ne pun americanii in cap

Scriam in numarul de ieri, sub titlul „Cine controleaza 5G, stapaneste lumea”, ca puterea militara va fi intrecuta, in curand, de cea digitala. Sau cibernetica. De fapt, termenul exact nu intereseaza, important e mesajul si anume acela ca omenirea va fi controlata de marii maestri ai IT-ului! Armele tehnologice intrec Sarmaturile cu care se lauda Vladimir Putin, iar America stie asta, drept dovada ca este ingrozita de pericolul numit Huawei (adica, China), nicidecum de amenintarile cu bombe ale Rusiei.

Dar ce-ati spune daca in povestea asta s-ar baga ca musca in lapte si Romania? Pare de domeniul SF, dar nu-i chiar asa, lucrurile se misca, pe repede inainte urmeaza licitatia pentru tehnologia 5G si apoi implementarea ei. Multe dintre statele membre UE au programate in aceasta primavara licitatiile 5G, cu Romania una dintre cele mai atractive piete. De ce? In primul rand, fiindca Romania este un fel de Silicon Valley a comunitatii europene, iar capacitatea IT-istilor de la noi e arhicunoscuta si la fel de respectata (ca sa nu spunem temuta) in lumea intreaga. Apoi, nici piata de desfacere nu trebuie neglijata, doar vorbim de una dintre tarile fruntase ale tehnologiei 4G! Deci, potential urias, bani multi in joc.

Vodafone nu se baga

Romania se pregateste sa organizeze in primul trimestru al acestui an licitatia pentru acordarea frecventelor tehnologiei 5G. Pretul cerut de statul roman ar fi undeva la 3 miliarde de euro, o suma dincolo de posibilitatile marilor jucatori de pe piata locala (Vodafone, Orange, Telekom si RCS&RDS). Cel putin, asa se vaita operatorii de telefonie mobila, cu totii ingrijorati de… aparitia Ordonantei 114/2018, vazuta ca un adevarat balaur de colosii din domeniul telecomunicatiilor. Dar, daca ei nu-si permit, poate ca altii…?! Si de aici lucrurile incep sa se lege. Sau firele se incurca si mai rau? Ma rog, depinde fiecare din ce unghi citeste povestea. Asta deoarece in scena intra sefii cei mari si de aici cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont.

Inainte de toate, sa nu uitam ca SUA au facut un apel catre partenerii europeni – si, in mod special, mesajul a fost transmis aliatilor NATO! – sa rupa orice legatura/ afacere cu Huawei sau ZTE, cei doi giganti chinezi de pe piata IT. Apoi, marti, Nick Read (CEO Vodafone) a anuntat ca firma pe care o conduce va opri integrarea de echipamente pentru tehnologia 5G achizitionate de la producatorul Huawei! Din spusele lui Read, Vodafone va sista orice colaborare cu Huawei, dar doar pe piata UE, parteneriatele intre cele doua companii ramanand in picioare pe celelalte piete. Cu alte cuvinte, a zis America sa fie chinezii scosi afara din Europa, s-au si grabit cu un „prezent, ordonati!” partenerii britanici!

Bun, dar daca Vodafone oricum nu participa la licitatia din Romania (ca nu are echipamentele Huawei), iar pretul cerut de Guvernul Romaniei (cu Grindeanu premier!) , oricum, prea mare (zic ele, „saracele” firme din domeniul telecomunicatiilor), atunci cine se va inscrie in cursa? Pai, de ce n-ar face-o tocmai China?! Care are si banii, dar si firmele pregatite sa implementeze tehnologia 5G! Plus PR-ul, asigurat asiduu de nimeni altul decat Victoras Ponta, stiute fiind relatiile de buna prietenie si subordonare cu chinezii, in special cu cei de la Huawei (vezi memorandumul semnat de Ponta pe vremea cand era prim-ministru, care promitea investitii in cercetare, educatie, basca dezvoltarea unui nemaivazut centru regional al Huawei, la Bucuresti).

Si, atunci, nu care cumva Sorin Grindeanu, la indicatiile amicului Ponta (viitorul sau sef de la PRO Romania),  a stabilit intentionat un pret de 3 miliarde de euro stiind ca doar China cea solvabila isi va permite sa achite o asemenea suma? In cazul acesta, vorbim despre o palma data Washingtonului. Sa intelegem ca s-a tras apa dupa parteneriatele strategice? Totusi, nu este exclus sa fie un branci pe care Ponta il da imaginii externe si asa ferfenita a PSD-ului.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.178 afisari

2 COMENTARII

  1. Tarului Culita,

    Trebuie oare sa ramanem pe veci sclavii fratelui mai mare?
    Matale cand scrii articolele astea bizare ai aprobarea de la Washingto?

  2. Marele război.. E ca tehnologia chineza o iei de 3x mai ieftina… Restul rămân muci.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger