AcasăNewsRazboi pe gaz in Iran, nu pe acordul nuclear

Razboi pe gaz in Iran, nu pe acordul nuclear

Platforma petroliera South Pars din Iran: dupa Rusia, republica islamica are cele mai multe rezerve gaziere din lume.

Europenii suspecteaza Statele Unite ca vor sa neutralizeze exploatarea enormelor rezerve de gaz iraniene prin sactiuni impotriva programului nuclear al Teheranului, in scopul de a deschide oportunitati pentru productia  americana de gaze de sist, care se afla in plina dezvoltare.

Platforma petroliera South Pars din Iran dupa Rusia republica islamica are cele mai multe rezerve gaziere din lume

”Sanctiunile americane vor afecta exporturile de petrol si gaze iraniene spre Europa”, releva un responsabil european implicat in dosar.”Este clar vorba de o noua tentativa de a limita o sursa de aprovizionare diferita pentru ca gazul natural lichefiat (GNL( american sa poata ajunge mai usor in Europa, fara concurenti”, a explicat sursa, citata de presa franceza. ”Nu cred ca acesta este scopul principal al sanctiunilor impotriva Iranului, dar este un efect care se intrevede”, a nuantat insa Marc-Antoine Eyl-Mazzega, directorul Centrului de energie al Institutului de Relatii Internationale Francez (IFRI). ”Este clar ca investitiile planificate nu vor mai avea loc.Nu cunosc vreo mare societate internationala care sa-si asume riscul”, a afirmat el.

Washington ameninta firmele europene

Spre nelinistea europenilor, Washington a anuntat ca va reimpune sanctiunile ridicate in cadrul acordului international incheiat in 2015 in schimbul angajamentului Teheranului de a-si ingheta programul nuclear. Saptamana aceasta, SUA a amenintat Teheranul cu sanctiunile ”cele mai severe din istorie” daca iranienii refuza conditiile lor pentru incheierea unui ”nou acord”, care sa cuprinda si programul de rachete balistice. Companiile europene care vor continua sa faca afaceri in Iran, in sectoarele interzise de aceste sanctiuni, ”vor fi considerate responsabile” si vor suporta consecinte, a avertizat direct seful diplomatiei americane Mike Pompeo.

Cucerirea UE

Anuntul posibilei ”dezangajari”  din Iran a gigantului petrolier Total si a mai multor intreprinderi europene s-a aflat in centrul recentelor discutii purtate la Teheran de catre comisarul european pentru energie Miguel Arias Canete. ”Iranienii pun la indoiala capacitatea europenilor de a nu se plia in fata intereselor americane”, a declarat pentru Afp comisarul Canete dupa o serie de intalniri cu vicepresedintele iranian Ali Saheli, cu seful diplomatiei iraniene, Mohammmad Javad Zarif, si cu ministrii iranieni ai petrolului si energiei.SUA s-au angajat intr-o strategie de cucerire a pietelor pentru gazul natural american. America a exportat 17, 2 miliarde de metri cubi in 2017, din care 2,2% prin nave catre terminalurile Uniunii Europene. Or, ”capacitatea totala de import de gaz natural a Europei va creste cu 20% pana in 2020”, potrivit centrului de studii IHS Markit.

Astronomicele rezerve iraniene

In fiecare an, tarile din Uniunea Europeana importa doua treimi (66%) din necesarul lor de consum. Anul trecut, aceasta a reprezentat 360 miliarde de metri cubi de gaze, intre care 55 miliarde de metri cubi de GNL, pentru o factura de 75 de miliarde de euro, potrivit statisticilor europene. La ora actuala, jumatate din gazul cumparat de europeni vine din Rusia, dar europenii cauta sa rupa aceasta dependenta. ”Rezervele iraniene sunt astronomice si daca Iranul isi dezvolta instalatii adecvate, ele pot permite acestei tari sa devina un important furnizor de gaze in Europa”, a spus Canete. Iranul poseda cele mai importante rezerve gaziere din lume, dupa Rusia, mai ales exploatarea petrolifera off-shore South Pars , estimat la aproximativ 191 milioane de miliarde de metri cubi. Iranul a exportat 10 miliarde de metri cubi de gaze in 2017 printr-un gazoduct spre Turcia si Irak. Dar solutia pentru viitor va fi GNL, subliniaza responsabili europeni. Ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, a estimat nevoile de investitii in acest sector la  circa 200 miliarde de dolari, pe o perioada de cinci ani. In 2017, sectorul energetic a furnizat statului iranian venituri de 50 miliarde de dolari, potrivit datelor europene.

Rusia tintita si ea

Dar nu numai UE se afla in colimatorul Washingtonului. ”Un alt concurent vizat este Federatia Rusa, cu al ei proiect-far Nord Stream 2”, a declarat comisarul european Miguel Canete. Nord Stream 2 vizeaza sa dubleze pana la sfarsitul anului 2018 capacitatile conductei Nord Stream 1 si sa permita ca mai multe gaze rusesti sa ajunga direct in Germania prin Marea Baltica. Fara a trece prin Ucraina.Presedintele Donald Trump a cerut abandonarea Nord Stream 2. Facand din aceasta un argument pentru a-i scuti pe europeni de taxele la otel si aluminiu, potrivit unor surse europene apropiate dosarului.Nu si Angela Merkel, sustinatoare apriga a acestui proiect de gazoduct strategic. ”Pentru moment, GNL-ul american este mai scump decat gazul rusesc. Avem o piata libera. GNL-ul trebuie sa fie competitiv”, a estimat o sursa guvernamentala germana. Dar, potrivit comisarului Canete, ”Nord Stream 2 nu ajuta la diversificarea energetica cautata de Europa”. ”Europa vrea sa dezvolte o strategie pentru gazul lichefiat pentru a-si asigura securitatea energetica. Iar Iran este o sursa de aprovizionare importanta”, a insistat Canete, sa auda si Trump.

author avatar
Tudor Borcea
256 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger