AcasăNewsRazboi nuclear! Cine-l va castiga, SUA sau Rusia?

Razboi nuclear! Cine-l va castiga, SUA sau Rusia?

Toti analistii politici si militari sustin ca nu este bine sa inchizi „ursul”, iar apoi sa-l si scoti din minti, intepandu-l printre „uluci”.

La Brisbane, Putin s-a simtit ca Basescu, nebagat in seama

Vladimir Putin s-a simtit „intepat” la Summitul G20 si a parasit „manejul” cu ganduri deloc pozitive. Daca Vestul si Estul nu gasesc o cale de a cadea la pace, urmeaza razboiul. Nuclear. Cine il va castiga? SUA sau Rusia? Expertii militari isi fac analizele.

„La marginea decentei” asteapta un razboi

La Summitul APEC de la Beijing, Occidentul nu s-a simtit prea bine, statele BRIC distantandu-se de „lumea dezvoltata” si de tema pe care aceasta o vroia dezvoltata, anume ”Invazia Rusiei in Ucraina”. La Summitul G20, de la Brisbane, Australia, „lumea dezvoltata” l-a facut pe Putin sa se simta exact ca ursul inchis, amenintat fiind cu noi sanctiuni. Si l-a si intepat pana cand a plecat tafnos. Premierul canadian, Stephen Harper, i-a dat de inteles lui Putin ca da noroc cu el din complezenta. „Doar un lucru am sa-ti spun: trebuie sa te retragi din Ucraina!”, i-a spus Harper. Raspunsul lui Putin difera in functie de agentie, dar in principiu a zis ca nu se poate retrage de unde nu este. Kremlinul a catalogat primirea lui Putin la Brisbane „la marginea decentei”! Nu e bine. Pentru ca Putin a parasit audienta si fata lui nu prevestea nimic pozitiv. Acum intra in joc analistii militari. Daca tot intarati ursul, ai cu ce sa-l bati?!

Rusia pregateste „surprize nucleare pentru NATO”

Presa rusa, Pravda mai cu silinta, elogiaza capacitatea nucleara a tarii, „de departe mult mai avansata ca cea a Statelor Unite”. Strategii militari sustin ca, daca ar porni un Al Treilea Razboi Mondial, acesta n-ar fi lipsit de confruntari nucleare. Putin o tot repeta in ultima vreme si nu e doar un „joc al negocierilor”. „Rusia pregateste surprize nucleare pentru NATO”, articolul publicat de Pravda, arata ca in timp ce SUA „erau neglijente fata de inventiile din domeniul nuclear, Rusia nu s-a oprit nicio clipa sa-si dezvolte si sa-si diversifice armele nucleare”. In prezent, Rusia poseda „arme de mare precizie, ce pot sa distruga dusmanul fara macar sa vina in contact direct cu acesta”. Submarinele din Flota Marii Negre vor fi primele beneficiare ale unor rachete nucleare cu raza lunga de actiune, de ultima generatie. La o privire sumara, SUA au 200 de bombe atomice de 18 megatone per total. Acestea sunt depozitate in Germania, Italia, Belgia, Olanda si Turcia. Franta are 60 de bombe atomice, conform rapoartelor. Rusia, in schimb, are „fara numar, fara numar”. Adica peste 5000 de arme nucleare tactice de diferite clase, de la focoase Iskander la torpile, focoase de artilerie si rachete aer-sol. Pentagonul abia recent a propus o crestere a bugetului pentru dezvoltarea arsenalului nuclear cu 1,5 miliarde de dolari. Congresul a aprobat, dar de ce ar astepta Putin sa-l ajunga SUA din urma?

USS Donald Cook, orb si surd dupa ce a fost survolat de un Su-24

Misteriosul incident cu USS Donald Cook din Marea Neagra

Si daca nu s-ar lasa cu arme nucleare, ce am avea pe „front”? Un raport al Marinei americane ingrijoreaza Vestul. La 10 aprilie, cand distrugatorul american USS Donald Cook isi umfla panzele in Marea Neagra, un Sukhoi 24, burdusit cu aparatura de bruiaj, i-a stins lumina. USS Donald Cook este un distrugator dotat cu 56 de rachete Tomahawk cu raza de actiune de 2.500 de kilometri si 96 de rachete de atac, 50 de rachete defensive. Este capabil sa detecteze si sa distruga sute de tinte simultan. In plus, distrugatorul este dotat cu Sistemul Aegis de ultima generatie. Si cu toate astea, a fost „orbit” total de un Su-24, care avea un „cos” pe fuselaj, incarcat cu un sistem electronic de bruiaj numit Khibiny. Toate radarele, toate circuitele, toate sistemele de transmisie ale distrugatorului au murit la apropierea bombardierului rusesc, care a simulat un atac cu rachete, de 12 ori. Pana la urma, toata speranta ne ramane in dialogul dintre Obama si Medvedev, scapat „in aer” la nu mai conteaza ce intrunire. Obama: „Dupa alegeri, voi fi mult mai flexibil!”; Medvedev: „Am inteles. O sa-i transmit aceasta informatie lui Vladimir!” O fi insemnand ceva!

author avatar
Adina Mutar
1.592 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger