AcasăNewsRazboi Japonia – China pe Insulele Senkaku

Razboi Japonia – China pe Insulele Senkaku

O flota compusa din o mie de vase de pescuit chineze se indreapta spre Insulele Senkaku, pentru a le revendica.

Flota japoneza este pregatita sa stopeze inaintarea pescadoarelor chinezesti

Povestea insulelor este lunga. Versiunea scurta spune ca aceste insule, sub denumirea Diaoyu,  apareau in hartile chineze din secolul XIV.

Ele se afla in nord-estul Taiwanului si multa vreme au apartinut de aceasta tara, pana au cazut la „pace”, in 1945, sub administrarea SUA. In 1972, SUA le-au „retrocedat” Japoniei, intrand in „proprietatea” familiei Kurihara, de la care au fost cumparate saptamana trecuta de catre Guvernul japonez. In 1968, in jurul insulelor au fost descoperite zacaminte de petrol si de aici disputa acerba si „patriotica”, dupa cum o defineste presa chineza. Saptamana trecuta, petroliere si vase de patrula ale Chinei s-au deplasat in zona, dar au fost impiedicate de Marina japoneza. Tokyo se teme ca pescadoarele chinezesti vor incerca sa desfasoare pe insule un desant, drept pentru care s-a creat o celula de criza.

Firmele japoneze se retrag din China

In China, de o saptamana manifestatiile antijaponeze se tin lant si devin din ce in ce mai violente, in ciuda apelului autoritatilor catre cetateni „de a manifesta un patriotism mai retinut”. Marile firme japoneze Panasonic si Canon si-au inchis fabricile si birourile din China. Honda, Mazda si Nissan au sistat productia de masini pentru doua zile, dar cu specificatia ca, daca revoltele nu se opresc, se vor retrage definitiv din China si se vor reorienta spre Thailanda si alte tari din regiune. Toyota, in schimb, desi a fost tinta protestelor din Qingdao, lucreaza la foc continuu. Conflictul dintre China si Japonia a atras atentia secretarului american al Apararii, Leon Panetta, care s-a aratat ingrijorat de posibilitatea declansarii unui razboi in regiune. Tot raul spre bine! Prinsa in conflictul cu Japonia, China s-ar putea retrage de pe „frontul” Orientului Mijlociu, unde se opune intereselor SUA!

author avatar
Adina Mutar
1.276 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger