AcasăNewsRazboi intre institutiile UE pe spatiul Schengen

Razboi intre institutiile UE pe spatiul Schengen

De teama imigrantilor „incontrolabili”, Schengen isi inaspreste controalele

Institutiile UE vor sa excluda Parlamentul European (PE) din procesul de decizie privind un nou mecanism de evaluare pentru spatiul Schengen.

De teama imigrantilor „incontrolabili”, Schengen isi inaspreste controalele

Carlos Coelho, raportor al PE, considera ca este „cea mai mare confruntare dintre Parlament si Consiliu de la semnarea Tratatului de la Lisabona”, din 2009.

Frontierele UE conteaza din nou

Asa cum este stipulat in Tratatul de la Lisabona, „in perspectiva provocarilor secolului 21, ca  stresul demografic, schimbarile de clima, nevoia de stabilitate energetica, globalizare, frontierele conteaza foarte putin”! Neintelegerea expresiei „conteaza foarte putin” a determinat Consiliul European sa decida ca parlamentarii europeni trebuie exclusi din procesul de decizie privind spatiul Schengen. PE a amenintat ca ar putea declansa proceduri judiciare impotriva Consiliului daca va continua cu acest plan. Esenta neintelegerilor consta in faptul ca guvernele statelor UE vor sa inaspreasca din nou controalele la frontiere, fara sa ceara acordul PE sau Comisiei Europene.

Romania a stat contra, dar nu prea mult

Romania a fost singura care s-a opus acestei decizii, dar a renuntat la pozitia sa „in spiritul compromisului”, dupa cum se arata in minuta prezentata ieri la reuniunea ministrilor de Interne ai statelor UE,  de la Luxembourg. Astfel, statele membre Schengen au hotarat ieri in unanimitate „restabilirea, in mod temporar, a controalelor la frontierele interne, in cazul presiunilor migratorii necontrolabile la frontierele externe ale UE”, a anuntat Presedintia daneza a UE. Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, si-a exprimat dezamagirea in legatura cu „lipsa de ambitie europeana” a ministrilor de Interne.

author avatar
Adina Mutar
112 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger