AcasăNewsRĂZBOI ÎN UCRAINA. Polonia, „asaltată” de refugiați. Apelul liderului de la Varșovia...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Polonia, „asaltată” de refugiați. Apelul liderului de la Varșovia către restul țărilor europene

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Polonia, „asaltată” de refugiați. Apelul liderului de la Varșovia către restul țărilor europene (foto: captură video BBC)

Războiul din Ucraina, de la începutul căruia au trecut deja peste două săptămâni, aduce în atenție, de la o zi la alta, situația oamenilor care au părăsit granițele ucrainene, pentru a căuta refugiu din calea crizei. Câteva sute de mii de ucraineni au intrat în România, în decursul ultimelor săptămâni, alții au ajuns – în număr mult mai mare – în Polonia.

În tot acest context, liderul de la Varșovia a făcut un apel către restul Europei să-și deschidă granițele, ca răspuns la criza refugiaților ucraineni, titrează thenational.scot. Deja se vorbește despre faptul că aproximativ 1,5 milioane de oameni ar fi plecat din Ucraina, către Polonia, de la începutul invaziei rusești.

Andrzej Duda a vorbit, recent la BBC, despre acest subiect, cerând altor state europene să-și deschidă granițele pentru a primi refugiați ucraineni, și catalogând situația drept „cea mai mare criză de după al Doilea Război Mondial”. „Aș cere ca granițele să fie deschise și să fie acceptați refugiații”, a spus înaltul oficial.

Totodată, Andrzej Duda s-a declarat a fi „profund recunoscător” poporului polonez, oamenilor simpli. Totul, pentru că au sărit în ajutorul refugiaților din Ucraina. „Imaginați-vă că 1,5 milioane de refugiați au trecut granița cu Polonia și nu am construit nici măcar o singură tabără de refugiați, deoarece toți au fost acceptați în case private, în hoteluri, în case de oaspeți, în moteluri și în stațiuni”, a mai spus președintele Poloniei, potrivit aceleiași surse.

Cifre actualizate

Cifrele actualizate prezentate luni de poliţia de frontieră poloneză arată că Polonia a primit aproape 1,76 milioane de refugiaţi din Ucraina de la declanşarea invaziei militare ruse, potrivit thenews.pl.

„Începând din 24 februarie, un total de 1.758.000 persoane au trecut în Polonia dinspre Ucraina”, a transmis poliţia de frontieră poloneză pe Twitter.

Câți ucraineni au intrat în România de la declanșarea crizei

În tot acest timp, s-au aflat cifre oficial actualizate cu privire la numărul cetățenilor ucraineni care au ajuns în România, de la începutul războiului din Ucraina. Din datele venite luni dimineață, în 14 martie, de la Poliția de Frontieră, rezultă că „în data de 13.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 71.262 de persoane, dintre care 14.475 cetăţeni ucraineni (în scadere cu 13% faţă de ziua precedentă)”.

S-a mai aflat că „pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 6.612 cetăţeni ucraineni (în scadere cu 8,2%), iar pe la cea cu Republica Moldova au întrat 6.272 cetăţeni ucraineni (scădere cu 19,4%)”.

Și că „de la declanşarea acestei crize, până la data de 13.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 412.017 cetăţeni ucraineni”.

Ciucă: Este nevoie mai mult ca oricând ca cetățenii noștri să fie protejați

Pe de altă parte, duminică, 13 martie, premierul Nicolae Ciucă a discutat, la Palatul Victoria, cu ministrul Afacerilor Externe din Israel, Yair Lapid pe tema evoluțiilor regionale și a gestionării efectelor agresiunii ruse din Ucraina.

„Este deosebit de valoros răspunsul comun, puternic, şi rapid al tuturor statelor occidentale care gândesc în termenii democrației, economiei de piață și a lumii bazate pe reguli. Este nevoie mai mult ca oricând ca cetățenii noștri să fie protejați de efectele militare, sociale şi economice, iar poporul ucrainean să resimtă solidaritatea tuturor statelor care condamnă cu fermitate această agresiune ilegală”, a afirmat șeful Executivului.

Totodată, Guvernul a transmis, într-un comunicat, faptul că „oficialul israelian a mulțumit României pentru sprijinul prompt și prietenesc acordat cetățeniilor israelieni și evrei care se refugiază din Ucraina pentru a se repatria în Israel”.

author avatar
Andrei Coman
497 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger